Idei de afaceri: plantație de gutui

Tina-Gutui*Gutuile sunt la mare preț pe piața fructelor

Investițiile în plantațiile de gutui se anunță a fi o afacere bună în pomicultură. Mai ales că, din acest an, se alocă și fonduri europene substanțiale. În plus, pe piața fructelor cererea de gutui este foarte mare. Puse la păstrare, fructele se pot vinde și mai târziu, la un preț mai bun.

Puieții de gutui sunt la mare căutare, costând în jur de 20 de lei bucata, iar cumpărătorii trebuie să știe că este de preferat să facă comanda din anul precedent plantării sau măcar începând cu primăvara anului înființării plantației. Dacă vor să planteze în toamna anului 2016 ar trebuie să se adreseze încă din vara anului 2015, de preferat în luna august, perioadă în care se fac altoirile pentru obținerea pomilor din toamna anului 2016. Sau să se adreseze cel târziu în primăvara anului 2016, când încă mai există material pe stoc la unele pepiniere. Ideal este ca beneficiarii să ia legătura cu proprietarul pepinierei, astfel încât să nu aibă surpriza că nu au de unde cumpăra.

Înființarea plantației

Pentru înființarea unei livezi de gutui, costul este relativ mai scăzut, comparativ cu alte plantații, pentru că pomii au o adaptare buna la clima noastră, iar cultura este simplu de întreținut. Livezile de gutui permit și densități foarte mari, se pot planta până la 1.250 de pomi la hectar în livezile superintensive. Acest lucru înseamnă că investiția în materialul săditor, dacă punem un preț mediu de 20 de lei pe puiet, rezultă cel puțin la suma de 25.000 de lei la hectar. Cost la care se adaugă banii pentru transportul puieților, săditul, irigațiile, tratamentele.

Plantațiile de gutui, prin tipul de portaltoi pe care sunt înființate, intră foarte repede pe rod. Întră de prin anul 3, iar în anul 5 ajung la maturitate și se pot obține până la 30 de tone la hectar. Profitul este mai greu de calculat având în vedere că prețul de vânzare diferă. Recoltarea se face ușor și depozitarea nu este deloc pretențioasă.

Atenționări speciale

Gutuii nu trebuie plantați foarte aproape de livezi de meri sau peri, pentru că s-ar putea să fie compromisă toată livada. Dacă avem neșansa să înființăm plantația în vecinătatea gospodăriilor cu mulți gutui, unde în general nu se respectă tratamentele fitosanitare, atunci ne supunem unui risc. Nu se recomandă plantarea gutuilor în bazine pomicole, pentru a evita contaminarea merilor și perilor. Trebuie neapărat ca materialul să fie achiziționat de la pepiniere autorizate și să fie certificat ca fiind autentic, liber de viroze. Puieții de gutui trebuie însoțiți de pașaportul fitosanitar, în care sunt trecute date privind specia, soiul, categoria biologică și producătorul. Dacă puieții sunt cumpărați fără aceste date, atunci beneficiarul poate avea surprize foarte mari adică achiziționează gutui altoit și se trezește cu gutui sălbatic. Nici nu trebuie să te gândești să înființezi o plantație cu un material necertificat. Că pui un pom, doi, asta este altă poveste. Dar dacă faci o investiție majoră, atunci neapărat trebuie avută mare atenție la calitatea puieților. Plantarea gutuiului se face toamna ori primăvara. Terenul de grădină sau din vecinătatea acestuia oferă condițiile cele mai bune pentru producerea gutuilor. Pretabile sunt și terenurile ceva mai grele, cu textură argilo-nisipoasă, cu condiția ca acestea să fie prelucrate anual și fertilizate la 3-4 ani cu îngrășământ organic.

Tina CONDREA