*Frunzele, o comoară pentru sănătate * Plantații de ginko biloba pot fi profitabile și în România
Plantația de ginko-biloba poate fi o afacere profitabilă acum și la noi. Deloc pretențios, arborele este apreciat pentru frunzele lui, care sunt o comoară pentru sănătate, unul din secretele longevității asiaticilor.
Produsele care conțin ginkgo biloba sunt printre cele mai vândute suplimente alimentare, iar cele obținute din arborii cultivați în sistem ecologic sunt mult mai scumpe decât cele care conțin extracte din pomii plantați în regim tradițional.
Datorită numeroaselor utilizări în tratarea unui număr mare de afecțiuni și, implicit, a cererii mari venite din partea industriei farmaceutice, au fost înființate plantații de ginkgo biloba peste tot în lume. De 10 ani, au fost realizate plantații de ginko biloba și în România.
*Specie longevivă, de peste o mie de ani
Plantația de ginko biloba se face la fel ca la arbuștii fructiferi. Plantația de ginkgo biloba trebuie să fie împrejmuită, pentru a o ține la distanță pe singurii dăunători cunoscuți ai acestui arbore: iepurii și caprele.
Arborii de ginkgo biloba rezistă până la minus 30 de grade Celsius, puieții fiind sensibili la ger. Ginkgo biloba este o specie longevivă, cu exemplare care au ajuns la vârste de peste o mie de ani. Ginkgo biloba atinge o înălțime de 20-30 de metri, în condițiile pedo-climatice din țara noastră.
Deoarece ginkgo biloba crește destul de greu, restul terenului se poate folosi prin culturi intercalate, cum ar fi cele de coacăz, legume, pășune, fâneață sau se poate semăna o foarte bună plantă meliferă, cum este facelia. Apicultorii își pot ține liniștiți stupii în plantația de ginkgo biloba, deoarece nu are boli sau dăunători care să necesite stropiri cu pesticide.
Ginkgo biloba se dezvoltă bine pe terenuri care nu permit stagnarea apei. Nu este necesară fertilizarea solului cu gunoi de grajd sau alte îngrășăminte. Dacă terenul este argilos, se pune mraniță amestecată cu nisip. Pentru buna dezvoltare a plantației de ginkgo biloba este necesară irigarea în primii doi ani de viață.
În scopuri medicinale, de la ginkgo biloba se pot recolta mugurii și frunzele. Toamna, înainte de căderea brumei, se pot recolta frunzele, cu excepția celor din vârful lăstarilor.
*Indicații și contraindicații terapeutice
Ginkgo biloba este utilizat pentru îmbunătățirea memoriei, a capacității de concentrare și a atenției, în combaterea depresiei, aterosclerozei, atacului cerebral, arteritei obliterante și a mâinilor și picioarelor reci. Ginkgo biloba este adjuvant în menopauză și în sindromul premenstrual, precum și în tumorile mamare. De asemenea, ginkgo biloba este adjuvant în afecțiunile urechilor și tulburările oculare, datorită antioxidanților și flavonoidelor pe care le conține.
Ginkgo biloba este un adevărat adjuvant în tratamentele anticelulitice, iar cremele pe bază de ginkgo biloba se folosesc înaintea masajului anticelulitic, deoarece stimulează microcirculația cutanată și decongestionează țesuturile.
Ca toate plantele medicinale, și ginkgo biloba are contraindicații. Fiind un remediu naturist excelent pentru circulație și memorie, ginkgo biloba potențează efectul medicamentelor anticoagulante, cum sunt aspirina sau heparina, și poate provoca hemoragii foarte puternice, consumat în doze mari. Nici tratamentul pentru epilepsie nu se împacă foarte bine cu consumul de ginkgo biloba. De asemenea, ginkgo biloba este contraindicat femeilor însărcinate, precum și celor care alăptează.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU