Primăvara este o perioadă optimă pentru plantarea stolonilor de căpșuni, dacă se optează pentru soiuri rezistente la bolile de rădăcini. Plantări se pot face și toamna, în lunile septembrie-octombrie, iar cele de primăvară se fac pe toată durata lunilor martie-aprilie.
Căpșunul rămâne o cultură deosebit de rentabilă, chiar dacă necesită investiții destul de importante. Dacă tehnologia de cultură este corect aplicată, plantația de căpșuni poate produce în jur 20 tone la hectar, în condițiile în care cheltuielile de înființare se duc spre 11.000 de euro pentru un hectar. Aici sunt incluse: materialul săditor de foarte bună calitate, pregătirea terenului, fertilizările, irigațiile, cât și tratamentele necesare pentru un an. Trăgând linie, rezultă un profit demn de luat în seamă!
Și încă un atu! Plantația de căpșuni este una intensivă, dovadă că i se acordă și un punctaj mare în proiectele implementate cu fonduri europene nerambursabile. Valoarea maximă a unui asemenea proiect este de 900.000 euro. Din acest an, pentru suprafețele ocupate cu căpșuni mai mari de 0,5 ha, fermierul trebuie să obțină autorizația de plantare.
*Pregătirea terenului, plantare și irigare
Fermierul interesat de înființarea plantației de căpșuni trebuie să știe dacă terenul ales se pretează la această afacere. Căpșunul nu merge pe solurile foarte argiloase, mlăștinoase și nici pe terenurile în pantă mare sau erodate. În rest, căpșunul nu ridică pretenții, valorifică foarte bine terenurile ușor acide.
Plantația de căpșun are nevoie de o arătură adâncă de toamnă, urmează mărunțirea terenului. Înainte de plantare, stolonii se fasonează, se îndepărtează resturile de filamente și se lasă 1-2 frunzulițe. Se recomandată aplicarea gunoiului de grajd bine fermentat. Niciodată nu se folosește gunoi proaspăt de grajd, pentru că aduce o rezervă mare de buruieni în sol. Dacă nu avem gunoi bine fermentat, fertilizările se fac cu îngrășăminte chimice. Este bine ca îngrășămintele să se aplice fazial, de 3-4 ori pe an.
Plantația de căpșun are nevoie de o sursă continuă de apă, fiind recomandate sistemele prin picurare. Mulți fermieri greșesc udând des cu norme mici de apă. Udările dese și cu cantități mici determină creșterea unui sistem radicular superficial, leneș, nu stimulează dezvoltarea rădăcinilor în profunzime.
*Soiuri recomandate de specialiști
Din clasa soiurilor noi, extratimpurii, foarte bun este Vibrant, cu rezistență mare la bolile de rădăcină. Între cele mijlocii se remarcă Elegance și Pegasus, iar din soiurile tardive bune sunt Matis și Florence. Dintre soiurile mai vechi, care se regăsesc pe piața românească, amintim de Honeoye, care este un soi timpuriu. Cei care doresc fructe foarte aromate, dar care nu se pretează pentru comercializarea pe piață, recomandat este Senga Sengana. Soiul Albion produce tot timpul anului, din luna mai și până vine înghețul, având și rezistență bună la îngheț.
România are o producție anuală de 23.000 de tone, cu o tendință crescătoare în ultimii ani. Producem cam 1 kg de căpșuni pe cap de locuitori, deși consumul este de circa 2 kg. Din păcate, 50% din populație nu își permite sa cumpere un kilogram de căpșuni. Chiar dacă importurile de căpșuni par să ne invadeze piața, consumatorul român e pretențios, nu cumpără chiar orice.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU