*Creștere la sol, cu acces liber la pajiște *Ouăle sunt inscripționate cu cifra „1“
Sistemul de creștere al păsărilor în sistemul „free range“ a fost adoptat recent în România, prima fermă fiind înființată în urmă cu doi ani. Sistemul „free range“ în cazul unei microferme înseamnă creșterea găinilor la sol, cu acces liber și continuu în timpul zilei la pajiște, iar ouăle obținute sunt inscripționate cu cifra „1“.
În funcție de metoda de furajare, 80-85% din găini asigură producție zilnică de ouă. Adică, de la 2.000 de găini se pot aduna zilnic circa 1.700-1.800 de ouă. O găină mănâncă zilnic o cantitate de 125 grame furaj. Gestionarea cheltuielilor este extrem de importantă în situația unei microferme în sistemul „free range“. Seceta de anul trecut și creșterea prețurilor la concentratele de hrănire a creat multe probleme crescătorilor de găini, nu numai din sistemul „free range“.
*Acces liber pe pășune
Găinile trebuie să aibă asigurate circa 14 ore cu lumină automatizată în grajd. La cinci dimineața lumina se aprinde automat. În jurul orei 10, după ce au ouat, găinilor li se deschide ușa până seara pentru a avea libertatea să iasă pe pajiște. Găinile trăiesc în grupuri și la circa 20 de găini trebuie asigurat un cocoș. După un an și jumătate, găinile nu mai dau randament și efectivul fermei trebuie reîmprospătat.
„Free range“ asigură trecerea la sistemul ecologic, se obține foarte ușor certificarea ecologică, mai ales că hrănirea este exclusiv pe porumb. Numai că apare o problemă: costurile cu analiza hranei, care sunt de 300-400 lei lunar, indiferent de dimensiunea fermei, fie că ai 1.000 sau 10.000 de găini. Cheltuiala suplimentară cu analiza probelor de mâncare nu se justifică în cazul microferme. Ferma de găini ouătoare în sistem „free range“ este gândită în principal pentru afaceri de familie, iar regulamentele sunt astfel elaborate pentru a nu putea fi dezvoltate la sistem industrial, spun specialiștii. Afacerea este astfel gândită încât să poți utiliza resursele proprii dintr-o gospodărie de 2-4 hectare. O astfel de afacere dă plus valoare pentru gospodărie, ajută la păstrarea unor tradiții locale și asigură un loc de muncă permanent pentru fermier. Pe scurt, e cu adevărat o afacere de familie.
*Sfatul specialiștilor
Sistemul „free range“ permite accesul în aer liber, astfel încât, în conformitate cu legislația europeană și românească, găinile au acces continuu la spații exterioare în timpul zilei, iar spațiile în aer liber sunt în cea mai mare parte acoperite cu vegetație și nu sunt folosite în alte scopuri, excepție făcând livezile, terenurile împădurite și pășunile pentru animale. Densitatea în spațiile exterioare nu poate depăși niciodată 2.500 de găini pe hectar, adică o găină pe 4 metri pătrați.
Raza padocurilor nu trebuie să depășească 140 metri față de cea mai apropiată trapă de intrare și ieșire. Prin utilizarea acestei metode se reduce apariția unor boli cum ar fi ciupirea penelor. Printre dezavantaje se numără creșterea consumului de furaj pe ou și scăderea procentajului de ouat. Modul de echipare a halelor de producție, utilajele tehnologice, cât și condițiile de microclimat sunt asigurate de sisteme complet automatizate. Rețetele furajare trebuie să întrunească cerințele nutriționale recomandate de producătorii de hibrizi de găini ouătoare.
Sistemul „free range“ nu poate poate face concurență unui sistem industrial, iar diferența dintre câștig și pierdere este foarte mică pentru cei neatenți.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU