Idei de afaceri: ferma de măgăriţe

09/11/2017
  • Laptele se vinde cu 100 de lei litrul
  • Are 96% din caracteristicile laptelui matern

 

Tina CONDREA-ZĂPODEANU
Dacă în trecut măgarii și măgărițele erau folosiți doar la transportul desagilor de ciobani, acum aceste animale au devenit o sursă importantă de venit pentru fermierii care mizează pe produsele de nișă care au succes sigur pe o piață, unde nu există concurență. În acest context, ferma de măgăriţe poate fi o afacere de succes cu un viitor promiţător.

Laptele de măgăriță este un supliment alimentar foarte apreciat și căutat tocmai pentru că astfel de ferme sunt extrem de rare în lumea întreagă. Produsul se vinde cu 100 de lei litrul şi are 96% din caracteristicile celui matern, fiind recomandat astfel îndeosebi copiilor. Laptele de măgăriță este cel mai apropiat de cel matern, fiind  tratamentul 100% natural pentru o multitudine de afecțiuni.

Laptele de măgăriță este bun pentru afecţiuni respiratorii și digestive, reglând foarte bine tranzitul intestinal. În compoziţia sa se găseşte foarte mult calciu şi conţine tot complexul de vitamine din categoria B. Laptele de măgăriță conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă, de 4 ori mai mult fier și de 4 ori mai puțină grasime.

 

*Laptele, tratament pentru “tusea măgărească”

 

Laptele de măgăriță este cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale uimitoare asupra sănătății. Recent laptele de măgăriță a revenit în atenția comunității medicale datorită tolerabilității sale înalte în rândul copiilor alergici la proteina din lapte de vacă, precum și a beneficiilor asupra sistemului imunitar, atât la bebeluși și copii cât și la adulți. În tradiția românească, laptele de măgăriță era singurul tratament capabil să diminueze puternicele convulsii de tuse persistentă, cunoscută ca și “tusea măgărească”. Aceasta este o tuse generată de bacteria Bordetella Pertussis, deosebit de rezistentă la tratament și care dă convulsii puternice timp de aproape 100 de zile. În România, aproape toți copiii sunt vaccinați împotriva acestei bacterii, totuși acest vaccin nu garantează 100% ca un copil nu va contracta boala.

Studii recente au arătat că laptele de măgăriță conține lizozim, o enzimă cu efect antibacterian și antiviral foarte puternic, enzima care este conținută și de laptele matern. Datorită acestei enzime, studiile susțin că laptele de măgăriță este eficient în ameliorarea simptomelor de tuse persistentă, funcționând ca un antibiotic natural.

 

*Mulsul se face foarte greu

 

Chir dacă, la prima vedere, măgărițele n-ar avea nevoie de o îngrijire deosebită, fermierul trebuie să se ocupe mult de ele. Măgăriţele nu sunt deloc pretenţioase la furajare, mănâncă iarbă şi nutreţ, dar şi mere şi morcovi. Dacă le asigurăm condiţii de viaţă şi furajare corespunzătoare şi laptele va fi de calitate. Nu e o munca deloc ușoară cu creșterea măgarilor și uneori nu da rezultatele la care te aștepți, dar merită.

Măgărițele dau puțin lapte, nu sunt crescute intensiv, nu sunt modificate genetic și nu primesc antibiotic. Perioada de gestație la măgărițe este de 12 luni, cea mai lungă  la animalele domestice. O femelă, dupa fătare, dă în primele doua – trei luni o jumatate de litru de lapte pe zi. Măgăriţele se mulg o dată pe zi, cam o jumătate de litru, iar restul de lapte rămâne puiului. Măgăriţa are un instinct matern extraordinar, astfel că mulsul se face foarte greu, mai ales în perioada în care puiul este mic şi stă tot timpul lângă mamă. Deşi nu s-ar crede, sunt cele mai pretenţioase animale din lume.