Idei de afaceri: cultura porumbului

18/02/2019

Anul trecut, România a ocupat locul I în Europa la producţia de porumb, producând aproape o treime din porumbul continentului. De altfel, cultura de porumb realizează cea mai mare producţie totală de pe mapamond, fiind utilizat ăn alimentație, industrie și furajarea animalelor. În agricultura neamțeană, porumbul ocupă anual în jur de 55.000 hectare. Mai exact, anul trecut cu porumb s-au cutivat 57.500 ha, iar cu un an în urmă au fost 56. 200 ha. La nivelul județului, terenul arabil măsoară în jur de 170.000 he, din care porumbul ocupă mai mult de o treime. Suntem familiarizați cu porumbul galben, numai că în ultimii ani îl găsim într-o. Porumbul roșu, numit și „căpșună”, este un soi extrem de productiv, foarte bun pentru floricele, fiind și foarte decorativ. Produce stiuleți mici, de forma unei căpșune, cu boabe de culoare cărămiziu-închis. Porumbul roșu este mult cultivat pentru floricele datorită gustului dulce și aspectului deosebit.

Porumbul multicolor, cu aspect de pietre prețioase

Porumbul multicolor ne cucerește prin aspect, boabele arată precum pietrele prețioase! Când îl vezi, îți spui că-i prea frumos pentru ca „nestematele” să fie folosite în alimentație. Unii ar fi tentați chiar să creadă că e modificat genetic. Nicidecum! Nuanțele graunțelor multicolore nu seamana intre ele și variază de la roșu sângeriu, ajungând până la alb perlat sau verde smarald. Sunt și stiuleti care au graunțe sidefate Cu toate că este comestibil, porumbul multicolor a fost creat mai mult în scop decorativ. Chiar și atunci când este folosit pentru popcorn, floricelele ies toate de aceeași culoare. Porumbul multicolor poate fi folosit pentru obținerea mălaiului sau pentru popcorn. Unii susțin că nu te mai poți sătura… privindu-l! Porumbul curcubeu este un soi rar care a făcut furori chiar din momentul când a apărut. Soiul a fost inventat de Carl Barnes, un fermier american care a altoit soiuri de culori diferite. Rezultatul acestor combinaţii este un nou soi cu boabe multicolore. Barnes a pornit de la combinarea a două tipuri şi a continuat să adauge noi tipuri până a reuşit să ajungă la soiul cu boabe multicolore.”Reţeta” a intrat apoi în portofoliul unei companii specializate în vânzarea seminţelor de porumb, iar acum porumbul cu boabe multicolore poate fi cultivat de oricine.

Nou pe piață: porumbul negru

Mai nou, pe piața de profil a apărut şi porumbul negru. Cultivat în mod tradiţional în anumite regiuni din America de Sud şi în China, porumbul negru a devenit imediat popular şi în ţara noastră. Boabe de porumb negru la recoltare au o culoare roşie, iar ulterior devin negre. Porumbul negru este destul de productiv şi are un gust dulce. De obicei îi trebuie între 85 şi 90 de zile pentru a ajunge la maturitate şi alte 115 zile pentru a se usca. Porumbul de floricele negru este rezistent și ușor de cultivat şi produce 1-2 ştiuleţi pe tulpină. Ştiuletii trebuie să fie lăsaţi să se maturizeze pe planta, după ce i-am recoltat trebuie uscate bine boabele ca apoi să obţinem nişte floricele de calitate. Ştiuleţii de porumb negru este foarte des folosit în decoraţiunile de sezon. Boabele conţin antocianină naturală, un pigment de plante care este cunoscut că are proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. Porumbul negrul este un soi foarte bun pentru floricele, adică popcorn

Tina CONDREA-ZĂPODEANU