* Perioada optimă de semănat: până la finele lui august *Anul acesta s-a dat subvenție triplă! * Profitul este de 1.000 euro la hectar
Lucerna se poate semăna în primăvară, la sfârșitul verii ori începutul toamnei. În zonele de deal, perioada optimă de semănat este până la finele lunii august. Semănatul de toamnă pentru lucernă vine cu câteva avantaje pentru fermier, cele mai importante fiind producția bună obținută chiar din primul an și cheltuieli mai mici cu erbicidarea.
Lucerna a oferit fermierilor o surpriză de proporții: cuantumul sprijinului cuplat a fost de 3 ori mai mare față de nivelul la care se așteptau. Sprijinul cuplat pentru lucernă se acordă fermierilor activi care fac dovada că au realizat și au comercializat o producție de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân. Ei pot dovedi că au consumat cu animalele pe care le dețin sau au stocat în vederea consumului aceste cantități minime. Am făcut precizarea, ca fermierii să nu piardă sprijinul cuplat.
Pentru fermierii nemțeni lucernă este tot mai atractivă, anual crescând suprafețele ocupate cu această cultură. La nivelul județului, 35.375 ha au fost cultivate cu plante de nutreț, dintre care lucerna deține ponderea.
Lucerna este una dintre cele mai valoroase culturi de plante furajere datorită producției mari de masă verde și a calității superioare a fânului, fiind o cultură furajeră foarte răspândită în România. Fânul de lucernă conține 0,80% calciu, 0,18% fosfor, 1,23% potasiu, 0,22%, magneziu și 0,2% sulf, săruri minerale care îl recomandă pentru utilizarea cu precădere în alimentația vacilor de lapte.
*Două soiuri românești de lucernă
Alegerea soiurilor de lucernă se face în funcție de zona în care se înființează cultura și de destinația ulterioară a fânului uscat. Soiul de lucernă „Magnat“ este un soi românesc, semiprecoce, foarte bine adaptat condițiilor pedoclimatice de la noi, fiind foarte rezistent la secetă, iernare și la veștejirea fuzariană, având un potențial ridicat de producție de 18-20 tone fân uscat la hectar. Fânul rezultat conține 19,9% proteină brută; 64% digestibilitate; 1.193 kcal/kg. Conținutul mare de proteină brută și digestibilitatea ridicată îl recomandă pentru a fi introdus în rația furajeră a vacilor de lapte și de carne.
Soiul „Primula“ are aproape același caracteristici ca și „Magnat“, doar că are frunzele ceva mai mari și mai bogate în vitamina C.
*Lucerna, cultură profitabilă
Pentru a înființa unui hectar de lucernă trebuie să investești puțin peste 300 euro, în timp ce o producție medie de 20 tone de fân uscat îți asigură un profit mediu de 1.000 euro la hectar. Când înființezi cultura de lucernă, foarte importantă este norma de semănat. Se recomandă o cantitate mai mare de sămânță decât doza specificată de producător.
Când cosești pentru prima dată lucerna trebuie ca plantele să fie între începutul și mijlocul fazei de înflorire, pentru că atunci producția este maximă. În anii următori, prima coasă se realizează la îmbobocire, iar coasele doi și trei, când 30% din plante au înflorit. O cultură reușită de lucernă se obține dacă se asigură protecția împotriva rumegătoarelor mari. Mă refer la vaci, cai, animale care au copita mare și care pot cauza dispariția plantelor de lucernă. Este de preferat ca, după ultima coasă din toamnă, să se permită intrarea caprelor și oilor pe cultura de lucernă. Aceste rumegătoare mici favorizează dezvoltarea corespunzătoare a lucernei din anul următor.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU