Idei de afaceri: cultura grâului spelta

09/03/2018

*Cultivat din antichitate, strămoșul grâului de azi
*Conținut ridicat de substanțe minerale și vitamine
Grâul spelta este strămoșul grâului comun de azi, fiind o cereală străveche cultivată în antichitate. Pe baza acestei varietăți, ulterior s-au dezvoltat soiurile grâului comun de azi, îmbunătățite din punct de vedere al productivității. Un aspect esențial al grâului spelta este că are desfacerea asigurată, traderii îl ”vânează” pentru ca să-l valorifice în produsele de panificație premium, pentru preparate sănătoase.
Grâul spelta are un gust deosebit semănând cu cel de nucă și aduce beneficii excepționale organismului. Chiar dacă bunicii noștri au știut prea puține sau deloc de existența lui, din fericire astăzi grâul spelta este din ce în ce mai popular și mai apreciat. Grâul spelta a atras imediat și atenția fermierilor nemțeni care vor să afle mai multe despre cultura care promite să le aducă un câștig mai bun din cereala la care prețurile complică mereu balanța financiară a exploatațiilor agricole. Grâul spelta este considerat ca fiind un produs de nișă, foarte cerut de traderi. Cu doi ani în urmă, Compania Saaten-Union a introdus în ofertă și grâul spelta, oferind fermierilor nu doar genetică cu producție mare în condiții de cultură deloc complicate, dar și să răspundă unor cereri actuale din piață. Tehnologia de cultură a grâului spelta nu pune probleme nici fermierilor nemțeni, dau asigurări specialiștii companiei de semințe.

*Conținut și beneficii pentru sănătate

Grâul spelta se găsește în varianta integrală, sub formă de boabe sau făină, care este folosită în pâine, paste, prăjituri și alte produse de patiserie. Grâul spelta poate fi consumat de persoanele care sunt alergice la grâul comun, putând fi oferit bebelușilor începând cu vârsta de 7 luni.
În comparație cu grâul comun, grâul spelta are un conținut mai ridicat de substanțe minerale și de vitamine, de acizi grași nesaturați, adică grăsimi sănătoase. Grâul spelta preia mai puține metale grele din mediul înconjurător.
Beneficiile aduse de grâul spelta derivă din multitudinea de substanțe nutritive pe care le conține: mangan, fosfor, magneziu, cupru, fibre, proteine, vitaminele A, E, complexul vitaminic B și vitamina PP. Grâul spelta este ușor digerabil datorită proteinelor pe care le conține și datorită structurii amidonului.
Substanțele nutritive din grâul spelta sunt asimilate mai ușor datorită solvabilității lor deosebite în apă, ceea ce înseamnă că procesul de digerare este mult mai eficient și mai puțin intens. Acest lucru face ca grâul spelta să fie recomandat în alimentația copiilor mici și a bolnavilor în vârstă.
Este bogat în gluten, dar poate fi tolerat de persoane care prezintă intoleranță la acesta.

*Recomandări și efecte terapeutice

Grâul spelta ajută în tratarea neurodermitelor la copii și a bolilor de piele sau mucoasei în general, fiind recomandat și în tratarea bolilor degenerative, pentru reducerea riscului de arterioscleroză, de cancer la sân.
Acest soi de grâu este bun în tratarea tulburărilor metabolismului și digestiei, îmbunătățește procesul de formare a sângelui și stimulează metabolismul la nivelul sistemului nervos, stimulează activitatea rinichilor, scade aciditatea organismului, fiind bazic.
Grâul spelta are un efect vitalizant asupra pacienților depresivi, are un efect de stimulare a imunității și antiinflamator datorită, reduce riscul de boli cardiovasculare, dar și riscul apariției astmului la copii, dacă este consumat cu pește.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU