IDEI DE AFACERI: CULTURA DE ȘOFRĂNEL

18/04/2019

„Ciulinul” cu utilizări alimentare, medicinale și industriale

Are o istorie foarte veche, fiind cultivat din egiptul antic

Șofrănelul, plantă cu aspect de ciulin, crește bine în clima din țara noastră și se face o ditamai planta. Petalele sale au fost folosite în mod tradițional la coloratul textilelor în galben, dar și ca substitut culinar pentru șofran, care era folosit și la noi de secole, cel puțin în bucătăriile familiilor bogate. Șofrănelul este cultivat pentru uleiul comestibil care se obține din semințe, dar și pentru florile folosite în industria alimentară ca aromatizant și colorant natural. Florile portocalii sunt folosite și în scopuri ornamentale ca flori tăiate proaspete de înaltă calitate, sau uscate în aranjamente florale considerate a fi veșnice.

Șofranul nu-i Șofrănel!

Despre șofran știm cu toții că este ”cel mai scump condiment din lume” și nu neapărat datorită rarității, precum ați putea crede, ci datorită faptului că de la întreaga plantă se folosesc numai acele ”firișoare” roșii dintr-o floare și care sunt extrem de ușoare. Pentru a obține un kilogram șofran sunt necesare peste 200.000 de plante. Șofranul este astăzi plantat în scopuri comerciale în special Spania, Italia, Grecia, Iran și Kașmir, pentru că are nevoie de o climă caldă și condiții specifice. Planta este micuță și seamănă cu brândușa noastră de munte. Nu tot șofranul este la fel, calitatea lui diferă în funcție de regiune și modalitatea de culegere, iar standardele comerciale internaționale le diferențiază prin măsurarea nivelului de culoare, gust și intensitatea aromei. Șofrănelul este mai degrabă înrudit de la distanță cu mai multe specii de mărăcini, aspect care se și reflectă în morfologia plantei. Șofrănelul, numit și șofrănaș sau șofran fals, are o istorie foarte veche, fiind cunoscut și cultivat pentru uleiul extras din semințe, dar și pentru colorantul obținut din petale, încă din vremea Egiptului antic.

Șofrănel: condiment, colorant și medicament

Petalele florilor de șofrănel se folosesc ca și colorant alimentar în diverse preparate dulci: prăjituri, produse de patiserie, gemuri, dulcețuri, compoturi, îmbunătățesc culoarea dacă sunt puse în supe, ciorbe, tocănițe, fără să schimbe gustul. Valoarea șofrăneului ca și condiment este foarte scăzută față de șofran. Șofrănelul este folosit ca și colorant medicinal, colorant în produsele cosmetice, iar florile uscate sunt utilizate în industria textilă ca și colorant natural pentru materiale textile. Semințele se pot consuma ca atare sau prăjite. Prin măcinare se obține un tip de faină de bună calitate cu un conținut mare proteic, folosită în scop furajer, sau se poate adăuga și în diferite aluaturi, sau aluaturi de patiserie. Uleiul obținut din semințe este folosit la obținerea margarinei, la fabricarea lumânărilor parfumate, este un ulei comestibil folosit la gătit, în salate, reduce nivelul colesterolului fiind folosit și în scopuri terapeutice. Șofrănelul are multe calități tămăduitoare, benefice pentru organism: întărește imunitatea organismului, ameliorează durerile menstruale, reglează fluxul menstrelor, florile au efecte laxative și sedative, florile se folosesc în tratarea scarlatinei. Semințele ajută la tratarea unor tumori localizate la nivelul ficatului, au efecte astringente la nivelul uterului. Uleiul de semințe de șofrănel controlează nivelul colesterolului și a zaharului din sânge, este benefic pentru sănătatea inimii. Uleiul de șofrănel este benefic în durerile provocate de reumatism.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Lasa un comentariu