Idei de afaceri: cultivarea năutului

04/12/2017

Valoare alimentară deosebită

Fonduri europene nerambursabile pentru năut!

Efecte terapeutice deosebite

Năutul revine în preferințele celor care vor să mănânce sănătos, datorită calităților sale nutritive. Mult timp a fost considerat alimentul săracului! Acum, năutul poate fi și o soluție pentru cei care vor să dezvolte afaceri în domeniul agricol. De la năut se consumă păstăile tinere, iar boabele sunt folosite pentru mâncăruri, dar și în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea. Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sărmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decat soia. Fermierii care se pot orienta către cultivarea năutului in scop comercial, e bine de știut că se pot obtine și fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii. În plus, beneficiarii care folosesc sămânță românescă primesc punctaj suplimentar. Printre furnizorii de seminte de năut sunt stațiunile de cercetare agricolă, care oferă soiuri adaptate la condițiile pedoclimatice din zona noastră. Cultivarea năutului în regim ecologic Dintre leguminoasele pentru boabe, năutul are cerințe mari față de temperatură, fiind planta care suportă cel mai bine seceta, preferând solurile cu textură mijlocie, bogate în calciu, nisipoase, ușor salinizate. Năutul poate urma oricărei alte culturi. Preferabil să fie semănat după cereale paioase și floarea soarelui, dar nu se recomandat ca după năut sa fie semanate alte leguminoase. Nautul este un bun premergător pentru grâul de toamnă. Ca lucrări de pregătire a solului se recomandă arătura adâncă toamnă, executată cât mai devreme, după dezmiriștit. Primăvara, terenul se lucreaza cât mai timpuriu, dar numai după ce apa s-a scurs în profunzime pentru a evita compactarea solului. Semințele de năut trebuie sa provină din culturi ecologice și să aibă o puritate de 96% și germinația de peste 90%. Năutul se seamănă primavara devreme, dacă e mai târziu vom avea scăderi mari de productie. Năutul are o coacere mai uniformă comparativ cu alte culturi și se recoltează când păstăile au culoarea galbenă, iar frunzele s-au scuturat. Daca se întârzie recoltatul, semințele vor fi tari și vor fierbe greu. Năut, indicatii terapeutice Nautul este bogat în proteine , săruri minerale, vitaminele E și complexul B. Cu un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită. Înlocuiește cu succes carnea, deci e un aliment ideal dacă vreti să renuntați la carne rosie. Cuprul, fosforul, calciul si fierul sunt alte elemente din compozitia năutului. Fierul produce energie, iar magneziul sporește cantitatea de enzime care produc antioxidanți. Boabele de năut mai conțin aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbție lentă, care stimulează buna funcționare a nervilor, mușchilor, enzimelor și hormonilor. Dieta care conține năut are efecte antioxidante și antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează impotriva bolilor de inimă, reglează somnul și previne diferite forme de cancer. Aplicațiile externe cu făină de năut sunt utile pentru atenuarea durerilor, în răceli, nevralgii. Cura cu năut este ideală peroanelor care suferă de diabet, având un indice glicemic foarte scazut. Năutul este diuretic, antiseptic urinar, vermifug, fiind recomandat în oligurie, litiază urinară, digestie lentă, stări congestive ale ficatului, astenii, activități care necesită efort fizic.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU