Idei de afaceri: creșterea vacilor pentru carne

12/03/2018

*Se dă cea mai mare subvenție din zootehnie
*Suma alocată anul trecut: 520 euro/animal
*Carnea de vită, sursa cea mai bogată în proteine
Rasele de vaci pentru carne aduc fermierilor nemțeni cea mai mare subvenție din tot sectorul zootehnic. Ne referim la plata sprijinului cuplat alocat pentru bovinele de carne. O plată cu mult peste valoarea sprijinului cuplat pentru vaci de lapte, bivolițe de lapte și la o distanță colosală față de sprijinul cuplat alocat pentru ovine și caprine.
Crescătorii de bovine de carne, eligibili pentru sprijinul cuplat, au încasat de la APIA Neamț suma de exact de 519,9658 euro/cap de animal, în anul 2017. Numai că la această subvenție suplimentară, eligbile au fost doar 354 taurine din rasa pentru carne.
De menționat că efectivele de bovine de carne sunt cu mult mai mari. Anul trecut, la APIA Neamț 5.635 crescători au depus cereri de subvențiii pentru un efectiv total de 38.721 de capete.
*Carnea de vită, proteină de calitate superioară
Carnea este principala sursă de proteine din alimentația omului. Proteinele de origine animală sunt de calitate superioară și conțin aminoacizi esențiali, vitamine și minerale care ajută la buna funcționare a organismului.  Una dintre sursele bogate de proteine este carnea de vită, care este densă, hrănitoare și bogată în fier, oferind numeroase alte beneficii.
Iată de ce este sănătoasă carnea de vită! Spre deosebire de fierul din legume pe care organismul nu îl poate absorbi, fierul din carnea de vită se absoarbe foarte bine, susțin nutriționiștii. Tocmai de aceea, persoanelor care suferă de anemie sau femeilor în perioada menstruației li se recomandă consumul de carne roșie.
Carnea de vită este o sursă bună de vitamina D, care împiedică apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi.
Carnea de vită are un conţinut bogat în vitamina B care ajută la formarea celulelor roşii,  zinc şi magneziu necesare pentru susţinerea tuturor proceselor metabolice din organism şi creşterea imunităţii.
Carnea de vită mai conţine şi o cantitate mare de creatină benefică în dezvoltarea masei musculare şi carnitina responsabilă pentru susţinerea metabolismului normal al grăsimilor. Studii recente demonstrează că un consum crescut de carne de vită este esenţial în cazul sportivilor pentru dezvoltarea masei musculare.
Copiii şi adolescenţii au o nevoie de proteine de calitate superioară pentru dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos, a musculaturii şi oaselor. La bebeluşi carnea de vită se recomandă să fie introdusă în alimentaţie începând cu luna 7-8 de viaţă.
*Condiții de plată a sprijinului cuplat
Numărul minim de bovine de carne pe care trebuie să-l dețină un crescător de animale ca să se califice pentru această subvenție este de 10 capete de bovine eligibile la plată. Un calcul simplu arată că o fermă a încasat suma minimă de 5.190 de euro. Numărul maxim de bovine dintr-o fermă pentru care se acordă sprijinul cuplat este de 250 de capete.
Crescătorii de bovine care vor să bifeze pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru taurine de carne trebuie să știe ce rase sunt eligibile. Este vorba de: Aberdeen-Angus,Limousine, Charolaise, Galloway, Highland, Aubrac, Wagyu, Romagnola, Bălţata Românească – direcţia de exploatare carne, Hereford, Blonde d’Aquitaine, Salers și Sura de Stepă. Sprijinul cuplat pentru creșterea taurinelor din carne se acordă pentru aceste rase și pentru metișii acestora.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU