*Rasă specializată pe producția de lapte *Este echivalentul rasei Holstein la bovine *Lapte bogat în vitamine și proteine
Oaia Friză este echivalentul rasei Holstein la bovine, având cea mai bună producție de lapte. Deocamdată, nu este foarte răspândită la noi, fiind căutată îndeosebi de crescătorii cu efective reduse, care doresc un randament maxim de la animale.
Rasa de ovine Friză este considerată a fi una din cele mai vechi rase de oi din lume, care provine din regiunea Friesland, aflată la granița dintre Germania și Olanda. O selecție genetică atentă, realizată pe parcursul mai multor secole, a dus la obținerea unei rase specializată în producția de lapte, care este foarte docilă și se adaptează ușor condițiilor de creștere intensivă.
*Rasă foarte productivă
Oile din rasa Friză sunt foarte productive. Asigurându-le o nutriție corespunzătoare, cantitatea de lapte obținută zilnic de la un animal este de 1,5-2 litri, ajungând la 420-440 litri pe lactație, într-o perioadă de 210-230 zile. Oile din rasa Friză oferă lapte mai mult cu calități deosebite, fiind bogat în vitamine și proteine, în timp ce procentul de grăsime atinge și 6%.
Pentru a obține o producție mare de lapte, oile au nevoie de o dietă calitativă, adecvată nevoilor lor nutriționale. Oile de lapte au cerințe nutriționale mai mari decât oile crescute pentru carne sau fibre. Hrănirea necorespunzătoare poate reduce atât producția de lapte pe zi, cât și perioada de lactație.
Pentru a atinge potențialul productiv al rasei este important să asiguri oilor tot ce au nevoie. În general, hrana lor este compusă dintr-un amestec de mai multe cereale, pe care se fac în proporții variate. Este foarte importantă asigurarea apei proaspete, în permanență și în cantități suficiente. Este nevoie de multă apă pentru a produce mult lapte.
*Fertilitate precoce, mai mulți miei la fătare
Oile din rasa Friză sunt cunoscute și pentru fertilitate precoce. După vârsta de un an, oile fată câte doi și adesea câte trei sau chiar patru miei, fiind adecvate pentru turmele mici. Procentul de fătare pentru o oaie matură este de 280%. De asemenea, oile sunt mame excelente, stând în permanență alături de mieii lor, care au o rată de creștere rapidă. La fel de important este și faptul că reproducerea nu este dependentă de anotimp, așa cum se întâmplă în cazul raselor autohtone de ovine.
Rasa Friză poate fi folosită pentru încrucișări în scopul de a îmbunătăți cantitatea de lapte produsă și fertilitatea altor rase.
* Caracteristicile rasei Friză
Ovinele din rasa Friză sunt animale masive, oile atingând greutatea de 75-95 kg, în timp ce berbecii ajung la 100-125 kg. Ovinele din această rasă sunt caracterizate de faptul că au nasul de culoarea roz, capul și picioarele sunt lipsite de lână, iar copitele sunt deschise la culoare; nu au coarne. O caracteristică specifică a acestei rase este aspectul cozii, subțire și fără lână. De asemenea, producția de lână este destul de mică, în medie de 4-5 kg pe an, lâna fiind albă și foarte fină.
Oile din rasa Friză au o rezistență crescută la boli. Principalele sensibilități ale rasei sunt reprezentate de rezistența scăzută la temperaturile ridicate și de faptul că se pretează mult mai bine a fi crescută în turme mici, de 50-60 animale.
Dacă la temperaturi foarte scăzute nu are nici o problemă, se comportă foarte bine, la temperaturi ridicate apar problemele legate de scăderea producție de lapte.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU