*A fost lansat un program național pentru rasele Vendéen și Albă din Masivul Central * Acestea au spirit gregar, esențial pentru zona de munte, prolificitate ridicată și ritm rapid de o creștere a mieilor
Crescătorii de oi au început sa se reorienteze rasele de carne, cele care le-ar putea aduce noi piețe de desfacere la export, cu precădere în Franța și Germania. Primul pas l-a făcut Federația Oierilor de Munte din România, care a lansat un proiect național de achiziționare a unor berbeci de reproducție din rasele specializate de carne Vendéen și Alba din Masivul Central, în scopul metisării cu rasele Țurcana și Țigaie din România. În plus, se discută și despre un ajutor de miminis pentru achiziționarea berbecilor de reproducție.
Aceste rase au un spirit gregar, esențial pentru zona de munte. Pe lângă acest aspect, sunt mult mai rezistente decât alte rase de carne perfecționate. Sunt capabile să reziste la intemperii, variații de temperatură. Se remarcă prin calitățile maternale, rezistența la boli, precum și capacitatea de a se deplasa pe distanțe mari, datorită picioarelor puternice. Cele doua rase au o prolificitate ridicată și ritm rapid de o creștere a mieilor.
Alba din Masivul Central și Vendéen sunt doua dintre cele mai bine adaptate rase la creșterea oilor pentru carne în România.
*Rasa Albă din Masivul Central
Oile din rasa Albă din Masivul Central au lâna fină și deasă, extrem de apreciată de către industrie, deoarece nu este groasa. Oile au capul fin, puțin coroiat, cu urechi largi și drepte. Nici masculii nici femelele nu au coarne. Oaia are un format mediu și un aspect bondoc și îndesat. Greutatea medie a adulților este de 80 kg pentru oi și de 130-140 kg pentru berbeci.
Prolificitatea rasei Albe din Masivul Central este de 1,5 și 1,6 miei la prima fătare, în montă naturală. Capacitatea de desezonare a acestei oi îi permit să fie condusă în sistem de reproducere accelerată și astfel să atingă productivități numerice de aproape 2 miei pe an. Sistemele de reproducere cele mai folosite sunt: un ritm accelerat de 3 fătări în doi ani sau o fătare pe an, primăvara sau toamna.
Din punct de vedere al performanțelor, oile din rasa Alba din Masivul Central suportă bine clima dificilă, zăpada și frigul iarna, seceta și căldura vara, având aptitudini bune de mers. Turmele sunt adaptate la crescătorie în clădire pe timpul iernii, când clima necesită acest lucru, fără boli respiratorii. Exemplarele sunt desezonate sexual, ceea ce oferă capacitatea de producere a mieilor tot timpul anului.
*Rasa de oi Vendéen
Rasa Vendéen se folosește frecvent pentru producerea de berbeci terminali de carne, aceștia fiind ulterior utilizați pentru încrucișarea cu alte rase de oi nespecializate. Mieii astfel obținuți, la 14-15 săptămâni, au carcase de până la 20 kg de carne de calitate superioară. Viteza de creștere este una bună, exemplarele ajungând la o greutate de 40 kg în 120 zile. La maturitate, berbecii ating 110-130 kg, oile între 70-80 kg, iar mieii la fătare au 4-6 kg.
Rasa Vendéen este prolifică și are rezultate bune în monta naturală. Datorita temperamentului docil, oile pot fi crescute în turme mari, de circa 260 de capete.
Prețul unui berbec de 15-18 luni din aceste rase începe de la 700 de euro, iar pentru oile de 5-6 luni costul de achiziționare pornește de la 220 de euro. Prețul include și acțiunile sanitare la nivel european, cât și consilierea tehnică la fața locului odată cu sosirea animalelor.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU