* Două drumuri judeţene sunt înfundate
* Şapte sate au stat aproape două zile fără curent electric
* Un sătean din Poienari a vrut să protesteze faţă de E On
* ”Instalaţia e veche şi de căte ori bate vântul, cade câte un stâlp”, zice primarul
Efectele ninsorii abundente, însoţite de viscol s-au resimţit şi ieri în tot judeţul. Şapte sate din zona Romanului erau încă nealimentate cu energie electrică, după ce viscolul a rupt stâlpii şi conductorii, afectând o linie de medie tensiune şi opt posturi de transformare. Echipele E-on au reluat, ieri dimineaţă, lucrările de remediere a avariilor din Poienari, Bunghi, Ciurea, Pânceşti, Patricheni, Holm, Tălpălăi şi, spre uşurarea localnicilor, după-amiază la ora 16 s-a reluat alimentarea cu energie electrică.
La Poienari, multe gospodării au centrale termice şi oamenii au fost nevoiţi să se îmbrace mai gros în cele aproape două zile fără curent şi să-şi ţină copiii în case. „La noi sunt multe case unde oamenii şi-au montat centrale termice şi sunt multe familii cu copii mici şi cu oameni bătrâni. Abia s-au descurcat, înveliţi cu toate plăpumile. Un localnic chiar a vrut de dimineaţă să blocheze drumul în semn de protest faţă de maniera în care E-on a organizat reparaţiile. Problema este că instalaţiile sunt învechite, de 50 – 60 de ani, sunt uzate şi fizic, nu doar moral, şi de câte ori bate vântul, cade câte un stâlp. Iarnă-i peste tot, nu doar la noi, dar aici, în zona Romanului, nu s-au schimbat deloc stâlpii de lemn şi mereu avem probleme”, a declarat Emil Dascălu, primarul de Poienari.
Necazul cu stâlpii de lemn, care abia stau în picioare şi sunt doborâţi în drum la primul vânt mai puternic, este semnalat şi de primarul de Secuieni, Vasile Ivancea: „Este inadmisibil ca în secolul XXI să mai avem reţele electrice pe stâlpi de lemn. Eu mai am în comună 187 de astfel de stâlpi şi atunci să nu ne mai mirăm că îi doboară vântul. Acum, avem din nou curent, s-a remediat avaria, pe drumuri nu sunt probleme, s-a intervenit astăzi şi la Prăjeşti, se circulă pe toate drumurile comunale, nu mai sunt probleme”.
Şi în comuna Pânceşti, oamenii s-au descurcat cum au putut fără curent electric. „Oamenii au stat la lumânare de joi, dar astăzi (n.r. ieri) la ora 16 am avut din nou curent”, ne-a declarat viceprimarul Vasile Loghin. ”A fost greu, vă daţi seama că sunt mulţi oameni bătrâni, bolnavi, acum în prag de sărbători toată lumea are treabă, dar bine că s-a remediat în cele din urmă. Noi am fost pe drumuri toată ziua, cu tractorul, ne-am ocupat de deszăpezire, de ieri patrulăm continuu şi avem în sfârşit drumurile funcţionale, mai puţin câteva uliţe mici, dar se circulă peste tot, nu sunt sate izolate. Chiar a fost o maşină cu o echipă de la prefectură sau de la consiliul judeţean azi, în control. Au venit, au verificat drumurile şi au plecat”.
*”E mai uşor să pui mâna pe telefon, decât pe lopată!”
Starea drumurilor din judeţ a fost monitorizată de 4 echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. De la Drumuri Judeţene şi de la Drumuri Naţionale s-a acţionat cu 26 de utilaje pe 8 artere care erau încă blocate, dintre care două judeţene şi restul comunale, precum şi pe 9 drumuri judeţene pe care se circula foarte greu.
Aseară erau blocate drumurile Talpa – David – Văleni şi Bodeşti – Corni, însă nu exista nici o localitate izolată în judeţ, chiar dacă accesul era mai greu, pe variante ocolitoare. Utilajele au patrulat toată ziua pentru desfundarea drumurilor comunale Stăniţa – Ghidion, Dulceşti – Roşiori, Duceşti – Corhana, Băneasa – Bozieni, Păstrăveni – Rădeni şi Păstrăveni – Lunca Moldovei, artere pe care se circula greu din cauza zăpezii viscolite.
DRUPO a intervenit toată ziua de ieri cu 31 de lucrători şi 14 utilaje, care au deszăpezit 11 drumuri judeţene: Podoleni –Negriteşti, Piatra Neamţ – Mărgineni-Făurei-Climeşti, Băluşeşti-Itrineşti, Horia-Ion Creangă- Valea Ursului, Bisericani, Sagna-Doljeşti, Făurei – Climeşti, Izvoare –Cîrligi (jud. Bacău), Stăniţa – Chicerea, Dochia – Băluşeşti, Urecheni – Timişeşti.
Secţia Neamţ a CNADR a intervenit cu 6 utilaje şi 12 lucrători pe 5 drumuri naţionale: Bicaz – Piatra Neamţ, Lunca – Poiana Largului, Potoci – Bicaz, Târgu Neamţ – Timişeşti şi pe Târgu Neamţ – Dobreni.
Mobilizarea generală de ieri l-a determinat pe prefectul de Neamţ să le reamintească tuturor, de la omul de rând şi până la cei care reprezintă statul, că în astfel de situaţii fiecare are ceva de făcut. „Primarii ar trebui să înţeleagă că vistieria consiliului judeţean este goală şi că s-a cheltuit enorm până acum cu deszăpezirea. Trebuie să găsim o formulă de a-i convinge pe primari să nu mai aştepte până când nămeţii se fac de doi metri. Să circule măcar cu o lamă şi să facă deszăpezirea între satele din comunele lor, pentru că-i foarte greu să menţii drumurile funcţionale în tot judeţul când ai puţine utilaje şi n-ai cu ce plăti oamenii. În altă ordine de idei, lumea s-a obişnuit imediat să pună mâna pe telefon şi mai puţin pe lopată. Sună la televiziuni şi se plâng că nu pot ajunge dintr-un sat în altul, deşi există rute de pe care se poate ajunge. Sunt şi primari care au înţeles că trebuie să facă treabă şi i-am găsit urcaţi pe utilaje, lucrând pe toate drumurile, deşi erau şi drumuri judeţene nu doar comunale, în vreme ce alţii aşteaptă să se înfunde de tot şi apoi dau telefon! Am apelat şi la câteva firme private care au înţeles şi ne-au ajutat cu utilaje şi chiar ne aşteaptă cu banii pe când i-om avea. Ar fi bine dacă toată lumea ar pricepe că nu putem trece peste necazuri decât împreună, făcând fiecare puţin câte puţin, după puteri”, a declarat Ilie Haralambie Mitea.
În această perioadă, s-au acordat primăriilor 20.000 litri de motorină numai pentru deszăpezire.
As vrea sa spun ca atit eu, cit si multi concetateni ai mei suntem foarte nemultumiti de modul in care oficialitatile se ocupa de deszapezirea orasului.Concluzia este ca cei responsabili nu-si fac datoria,nu au utilajele necesare sau confirma si vind motorina ca altfel nu se explica de ce zapada in unele cartiere blocheaza caile de acces impiedicind circulatia pietonilor si autoturismelor,
Bataie de joc din partea prefectului de neamt care nu-si face deloc treaba!!! Cum este posibil ca drumul tarata-tazlau-roznov pe partea jud.bacau sa fie curatat si sa se vada asfaltul, iar partea de neamt sa fie plin de zapada, de gheata!!! Nesimtire din partea prefectului si a celor ce se ocupa de drumuri !!!!