Iarnă grea în luna ianuarie: ger și ninsori

02/11/2016

prognoza-ianuarie1*În schimb, conform meteorologilor, perioada sărbătorilor de iarnă va fi caldă și fără zăpadă

După o toamnă lungă și cu schimbări bruște de temperaturi, în Moldova, conform specialiștilor de la Centrul European pentru prognoze de medie durată Reading din Anglia, începutul de iarnă va fi destul de blând și bogat în precipitații, mai ales ploi și lapoviță. Însă situația se va schimba în luna ianuarie, când gerul și ninsorile vor pune stăpânire pe o bună parte din țară, inclusiv județul Neamț.
În noiembrie, în Moldova, conform meteorologilor temperatura medie lunară este cuprinsă între 0 și 5 grade Celsius. Tot în luna lui Brumar, cantitățile totale de precipitații se vor încadra, în general, în normele climatologice (41,5 de l/mp) în regiunile sud-estice și sudice, iar în rest vor fi excedentare. În Moldova, media lunară este cuprinsă între 23 și 36 de l/mp. În decembrie, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normele climatologice (0,8 grade Celsius) în cea mai mare parte a teritoriului. În Moldova, temperatura medie lunară este cuprinsă între minus 5 și 0 grade Celsius. Dacă ne referim la precipitații, acestea vor fi în general peste normele climatologice, exceptând local estul, nordul și vestul țării, unde se vor apropia de mediile perioadei, respectiv 44,8 de l/mp. Tot în Moldova, norma climatologică pentru precipitații este stabilită între 24 și 40 de l/mp.
În luna ianuarie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând, local, regiunile nordice, nord-vestice și centrale, unde acestea se pot situa sub media climatologică, respectiv minus 2,1 grade Celsius. Pentru Moldova, normele climatologice sunt stabilitate la valoarea cuprinsă între minus 6 și minus 1 grad Celsius. Dacă ne referim la cantitățile de precipitații, acestea vor fi apropiate de norme în est și sud-est, și se vor situa, în general, peste normele climatologice în restul țării.
Până în data de 13 noiembrie, în Moldova, conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading din Anglia, regimul termic din prima săptămână de prognoză va fi mai mic decât normalul acestei perioade, cu temperaturi maxime, în medie, cuprinse între 7 și 11 grade și minime, care se vor situa între -1 și 3 grade. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor fi apropiate de cele climatologice specifice perioadei. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în primele 3 zile din interval, și din nou în perioada 7-13 noiembrie.

V.ANDRIEȘ