Iar şi-a băgat dracu coada într-un proiect european!

Grupul PNL a respins, ieri, atribuirea unui contract de salubrizare
Motivul? 24 de ore au fost insuficiente pentru lecturarea unui proiect de hotărâre

Muncipiul Roman şi alte 22 de comune fac parte din Zona 2 a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ, derulat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECONEAMŢ şi sunt, de asemenea, beneficiarele unui contract de salubrizare care n-a mai fost semnat ieri, în şedinţa de Consiliul Judeţean.
Firma Rossal a câştigat, anul trecut, licitaţia prin care se obligă să gestioneze activităţile de salubrizare de care va beneficia populaţia din cele 23 de localităţi, respectiv colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor, activitate considerată deosebit de importantă (la depozitul de la Girov vor ajunge deşeuri gata selectate); colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare a locuinţelor în interior sau exterior (practic, va fi ridicat moluzul rezultat); administrarea staţiei de transfer Cordun pentru deşeurile municipale şi deşeurile similare; organizarea prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deşeurilor.
În aceste condiţii Consiliului Judeţean nu-i rămâne decât obligaţia legală de a aproba atribuirea acestui contract firmei câştigătoare, după ce, în anii trecuţi a aprobat toate documentele premergătoare în acest mare proiect european.
De asemenea, tot Consiliului Judeţean ar fi trebui să aprobe ieri, încheierea acestui contract pentru Zona 2, să aprobe redevenţele şi tarifele aferente serviciilor prestate de operator. În cel de al treilea punct, era prevăzută acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Judeţean Neamţ în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ECONEAMŢ” , să voteze, în numele judeţului, pentru aprobarea atribuirii şi încheierii contractului de concesiune „Delegarea gestiuni unor activităţi componente ale Serviciului de salubrizare a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona 2 Judeţul Neamţ”.
Deşi chestiuni care nu mai puteau face obiectul dezbaterii pentru că ţineau doar de o formalitate legală, care, totuşi dacă nu e îndeplinită duce la pierderea banilor europeni, proiectul a fost picat în întregime.
În şedinţa extraordinară de Consiliu Judeţean de ieri, condusă de vicepreşedintele Ion Asaftei, s-au făcut câteva precizări pe fondul rezultatului votului final, rezultat anticipat de preşedintele de şedinţă Asaftei, care a dorit ca proiectul să treacă: „Am înţeles că au fost câteva discuţii la ordinea de zi în acest proiect, de aceea o invit pe d-na Mihaela Popa, manager de proiect, să ne spună ce consecinţe nedorite ar avea respingerea lui”.
Cu precizarea noastră că la elaborarea acestui mare proiect european, în totalitatea lui, nu doar pe Zona 2 Roman, s-a muncit enorm de căte aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean, redăm câteva din motivaţiile managerului Mihaela Popa: „Din punct de vedere legal, avem obligaţia ca acest contract (cu firma câştigătoare, Rossal) să fie aprobat de toate unităţile administrativ teritoriale din zona 2 şi Consiliul Judeţean”. Managerul a intrat în câteva detalii privind legalitatea şi aprobarea în Consiliul Judeţean a tuturor actelor premergătoare aprobării contractului, care ţin de termene care, dacă nu sunt respectate, pot duce la declanşarea procedurii de infrigement. Vorbind de bani, tarifele sunt excepţionale pentru beneficiari, a reluat managerul Popa, respectv 5,56 lei în Roman şi 2,26 lei fără TVA în cele 22 de comune. „Acest contract trebuie să fie aprobat, altfel, riscăm să mergem până în primăvară”. O altă parte bună, la depozitul de la Girov nu vor mai ajunge deşeuri nesortate.
Grupul consilierilor PNL nu a votat proiectul, iar motivaţia, spusă de Lucian Pelepco a fost următoarea: „Am primit abia ieri, (luni, nn) la ora 5, acest proiect şi nu am avut timpul fizic necesar pentru a ne documenta”.
Realitatea este că unele proiecte au fost date consilierilor chiar în ziua şedinţei (suplimentările) şi a fost suficient „timp fizic” pentru documentare.
Nu ştim care a fost motivaţia, preşedintele de şedinţă Ion Asaftei a sancţionat, însă, cu aerul că ştie care este (undeva transpirată prin pereţii parterului de la Consiliul Judeţean): „Domnule consilier, mesajul transmis de dumneavoastră nu este sincer”.
„Problema este politică, o să vă rog să le explicaţi locuitorilor din cele 22 de comune şi oraşul Roman, de ce stau cu gunoiul în faţa porţii”.
N.R. Cele 22 de comune sunt: municipiul Roman, comunele Bahna, Bîra, Boghicea, Botești, Bozieni, Cordun, Doljești, Dulcești, Gherăești, Gâdinți, Horia, Icușești, Ion Creangă, Moldoveni, Oniceni, Pâncești, Poienari, Sagna, Săbăoani, Secuieni, Stănița, Tămășeni, Trifești, Valea Ursului, Văleni.
Mariana OLTEAN TUDOSE