Iar o luăm razna din cauza gripei aviare?!

Un focar secundar de influență aviară în județul Constanța, confirmat la un cormoran zilele trecute, pune pe jar toată țara. Cadavrul a fost găsit la o distanță de 300 de metri de locul unde a fost identificată o lebădă moartă de aviară. Ca urmare, se mențin măsurile dispuse și întreprinse de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, odată cu declararea focarului de influență aviară, din data de 28 noiembrie 2016. Direcția Veterinară Neamț reia apelul către populație de a respecta măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea virusului, iar Direcția de Sănătate Publică Neamț transmite recomandări pentru populație.

Ultimul focar de gripă aviară în țara noastră, cu mai multe cazuri confirmate, a fost în anul 2010, într-o comună din Tulcea, când, pentru a limita răspândirea virusului, autoritățile române au aplicat măsurile de control prevăzute de legislația UE, respective toate păsările din focar au fost ucise și a fost stabilită o zonă de protecție cu raza de 3 km și, de asemenea, o zonă de supraveghere cu raza de 10 km.

„Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația de tip A a virusului gripal. Boala a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia și s-a răspândit în întreaga lume. Toate păsările sunt predispuse la infecție cu gripă aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele. Păsările migratoare – rațele sălbatice, în mod special – sunt sursa naturală de gripă aviară, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Păsările domestice, inclusive găinile și curcanii, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală. Omul se îmbolnăvește prin contactul direct cu păsările afectate.

Semnele și simptomele gripei aviare constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, tuse seacă, chinuitoare, respirație dificilă, stare generală alterată). Dacă o persoană consideră că a fost expusă gripei aviare, trebuie să-și urmărească starea de sănătate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursă de infecție. La apariția primelor semne și simptome de boală trebuie să se prezinte imediat la medic“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul DSP Neamț.

Recomandările pentru populație, în acest context: spălați-vă cu apă și săpun pe mâini, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se procedează la ștergerea mâinilor cu alcool sanitar; solicitați autoritățile sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de păsări și eventuala sacrificare a celor vii contacte; nu consumați carnea păsărilor care au fost în contact cu păsări infectate/moarte precum și a ouălor de la păsările infectate; nu consumați produse din carne de pasăre incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncăruri care conțin sânge provenit de la acestea. Evitați zonelor în care se pot afla păsări infectate cu virusul H5N8, cum ar fi păsările din curți, ferme și păsările din piețele de păsări vii.

Veterinarii se întrec, și ei, în a face recomandări. Aceștia au stabilit că se impune menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările sălbatice; interzicerea mișcării păsărilor din, sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorității competente; interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciu de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice; obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie. În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA județeană pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator.

Geanina NICORESCU