Iar au fost aleşi doi viceprimari la Girov Jos Avasiloaie şi Andrieş! Sus Sarion şi Nădăşanu! Până când?

 

 

Respectând cu sfinţenie principiul “Săptămâna şi şedinţa extraordinară pentru schimbarea viceprimarilor”, aleşii din Girov s-au întâlnit ieri într-o nouă şedinţă-episod din telenovela pe care ei o consider administraţie locală.

Previzibil – sub ochiul Prefecturii care l-a trimis la faţa locului pe juristul Ilie Petre, directorul compartimentului de resort – au picat viceprimarul cu atribuţii de primar, Ciprian Avasiloaie şi secundul său Valeriu Andrieş (viceprimar delegat).

La fel de previzibil, a fost ales cam pentru a 6-a oară în acest mandat Florinel Sarion (dar ar fi doar la a 4-a înscăunare, două precedente suferind de legalitate).

 

Boureanu, păcălit?

 

Pentru funcţia de viceprimar la viceprimar (viceprimar delegat, după cum spune legea) au fost două candidaturi din aceeaşi tabără pro-Sarion (Marieta Nădăşanu şi Ioan Boureanu). Marieta Nădăşanu trecuse în tabăra pro-Sarion încă de la şedinţa de pe 1 aprilie, Boureanu abia de ieri.

Nu ştim dacă argumentul a fost „vechimea basculării”, cert e că Boureanu a pierdut la scor: 7 la 4! (Doar 11 consilieri au participat la şedinţă, Avasiloaie şi alţi trei ieşind din sală după o ceartă zdravănă la început).

Dacă bătălia Boureanu – Nădăşanu a fost pentru farmecul democratic, s-ar putea spune că scena a fost frumoasă. Însă înroşirea bruscă în obraji a consilierului Boureanu a dus cu gândul la „pătlăgeaua roşie” din textul lui Sadoveanu cu “Domnu’ Trandafir” astfel că – nimic nou pe plaiurile politicii nemţene – e posibilă şi varianta că majoritatea să fi fost „betonată” şi pe baza aceleaşi promisiuni oferite la doi aleşi. Invocăm doar posibilitatea, evoluţia ulterioară urmând să probeze dacă Boureanu a basculat dintr-o … convingere politică care rămâne sau nu în picioare.

 

Avasiloaie contestă

 

Imediat după şedinţă, vicele des-scăunat Ciprian Avasiloaie a fost foarte ferm în a anunţa că va contesta legalitatea şedinţei. „Dacă e o altă majoritate, nu e nicio problem. Dar atâta timp cât doamna Roca nu are atribuţii, mai mult, s-a tot îmbolnăvit în această perioadă, adversarii mei ar fi trebuit să aştepte să reuşim să numim un funcţionar care să preia acest rol. Doamna Roca nu a venit să predea documentele, deci nu a fost secretar pe funcţie, deci şedinţa e o făcătură. Voi contesta!”, spune Avasiloaie.

 

Preţuri? Păşune, funcţii, bani…

 

Gura lumii slobodă la Girov. Sunt invocate diverse preţuri pentru „bascularea”, de pe o zi pe alta, a consilieilor dintr-o tabără în alta, în favoarea unuia sau altuia. Glumiţa de pe uliţă la modă e că „se bat iezii cu curcile”. Măcar în parte, Avasiloaie confirm astfel de ipoteze, justificând pierderea „pe drum” a 4-5 consilieri care l-au votat în urmă cu câteva săptămâni: “La unii li s-au propus funcţii. De asta au fost propuşi şi Nădăşanu şi Boureanu şi au acceptat şi ei candidaturile. Păcat de domnul Boureanu că a intrat în circul lor… La alţii li s-a promis păşune pe care ar urma să o cedeze un consilier în favoarea altuia. Şi, vă spun cu mâna pe inimă, am auzit şi de sume de bani”.

Tabăra adversă jură că nu e aşa, că la baza alianţelor stă Sfântul Interes al Cetăţeanului. Atât de Sfânt, încât, în acest mandate, în nici doi ani, pe funcţia de viceprimar (plin sau delegat), la Girov s-au rotit vreo 6 aleşi locali. Unii de două ori, alţii de 3-4 ori.

 

Procese şi bâlbe
Şi, peste toate acestea, atârnă alte două probleme, legate tot de funcţii. Una ţine de procesele din Contencios, intentate de Vasile Olaru, pentru suspendarea, respectiv anularea ordinului de demitere emis de prefectul George Lazăr. O a doua ţine de o sentinţă definitivă de repunere în funcţie, emisă de instanţă în favoarea lui Ioan Purcel (şi el viceprimar „decapitat” în acest mandat).

Aşa că, pe această situaţie de fapt, discursul educativ de la finele şedinţei, ţinut de Ilie Petre, care a vorbit despre seriozitate şi respect în administraţia publică, despre faptul că onor consilierii nu trebuie să zdrăngăne toată ziua uşile din Primărie întru terorizarea angajaţilor, că preşedinţii de şedinţă trebuie să ştie ce au de făcut a nimerit pe probleme reale dar fix ca nuca în perete.

Cu sacii în căruţă, noua majoritate giroveană dădea aprobator din cap, în condiţiile în care ieri, la un moment dat, chiar participanţii se întrebau iritaţi: „Dar câţi preşedinţi de şedinţă avem?”. Încercând să justifice adevărul zilei – că Marieta Nădăşanu e pe lângă tipicul prevăzut de lege şi că are nevoie să i se „sufle”, plin de sinceritate, consilierul Boureanu a spus inocentul adevăr: “Păi eu citesc, domnul Lungu scrie (n.r. – procesul verbal) şi doamna Nădăşanu e preşedinte, că am ales-o”.

Cert e că Marieta Nădăşanu are, probabil, scuza emoţiilor: cu atâta public şi presă, cum să nu te încurci să uiţi că mai trebuie ba avizul comisiilor şi că, înainte de a supune la vot mai există şi dezbateri?

 

Daniel VINCA

 

Cu ziarul Ceahlăul la şedinţă

Dincolo de apartenenţe politice sau tabere, consilierii giroveni au arătat ieri că în bătălia lor administrativă nu ignoră informaţia. Deja, la câte şedinţe extraordinare sunt, îi cam cunosc pe toţi jurnaliştii de la redacţiile din Piatra Neamţ care, frecvent, le calcă pragul sălii.

Mai mult, ieri, încă de la începutul şedinţei, pe masă se afla (nu cărat de reporterul Ceahlăul, cum se mai practică pe la alte case…) chiar ediţia curentă a publicaţiei.

Şi cum şedinţa a presupus şi timpi morţi (scrierea buletinelor de vot, exercitarea votului, numărări de voturi etc), consilierii locali au utilizat cu eficienţă aceste momente, luându-şi unul din mâna altuia ziarul.