Iadul alb din mijlocul lunii martie

18/03/2018

Peste 150 de utilaje pentru deszăpezire, răspândite pe drumurile Moldovei
Revenirea avertizărilor de Cod galben de vreme nefavorabilă, dar mai ales alternarea fenomenelor meteo și variațiile bruște de temperatură au solicitat eforturi deosebite din partea drumarilor Moldovei, pentru menținerea în bună circulație a sectoarelor de drum național din administrare, arată Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, într-un comunicat de presă.
Astfel, în noaptea de 17/18 martie 2018, la nivelul DRDP Iași s-a acționat cu 157 autoutilaje și s-au răspândit nu mai puțin de 1.046 tone de material antiderapant. Nu s-au înregistrat probleme deosebite, cu excepția câtorva autovehicule derapate, dar repuse rapid în trafic de echipele aflate în teren, fără blocarea arterelor de circulație.
Un astfel de exemplu a fost consemnat în zona Mestecăniș, pe DN 17 (județul Suceava), unde un TIR echipat necorespunzător a derapat în afara părții carosabile, cu blocarea temporară a circulației în zonă. După scurt timp însă, acesta a fost tractat de autoutilajele DRDP, cu reluarea circulației. De asemenea, două TIR-uri au întâmpinat probleme la urcarea în rampă pe 28A, în apropiere de Pașcani, acestea fiind depășite însă, tot cu intervenția autoutilajelor DRDP. „Din fericire, putem spune că nu am înregistrat probleme majore, cu excepția câtorva derapări, cauzate și de echiparea necorespunzătoare a autovehiculelor și neadaptarea vitezei la condițiile de trafic. De asemenea, spre dimineață, am avut unele probleme cu transformarea ninsorilor în ploaie înghețată pe unele sectoare din județul Neamț, dar și cu viscolul la sol, care începe să formeze suluri de zăpadă pe carosabil, în Iași. Nu în ultimul rând, aș remarca buna colaborare în teren cu reprezentanții Poliției Rutiere, care au atenționat sau chiar oprit participanții la trafic pe sectoarele cu probleme și cărora aș dori să le mulțumesc, pe această cale”, a detaliat Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iași.
Începând de ieri dimineață, de la ora 08:00, a intrat în vigoare o avertizare Cod galben de ninsori abundente, valabilă până la ora 23:00, pentru Moldova, și Muntenia și întreg arcul carpatic. În intervalul menționat, au predominat ninsorile și s-a depus un strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, cu precădere în cele de munte. Vremea se va răci accentuat, cu temperaturi cu 10-15 grade mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. Pe acest fond, DRDP Iași recomandă prudență maximă din partea participanților la trafic, în condițiile căderilor masive de precipitații, dar mai ales a variațiilor mari de temperatură, care pot conduce la formarea ghețușului. Totodată, le recomandăm să nu plece la drum decât în situații de maximă necesitate, cu echiparea adecvată a autovehiculelor și informarea prealabilă cu privire la condițiile de drum, mai menţionează DRDP.
Ieri, pe drumurile naționale din administrare au fost în acțiune 141 de autoutilaje.