Hoţii şi tâlharii nu-şi iau vacanţă de Paşti

* Atenţie la bani, bijuterii şi la maşini

Nu toată lumea priveşte din prismă creştină noaptea de Înviere. Unii plănuiesc să profite de moment ca să dea vreo lovitură, aşa că, pentru a nu cădea victime răufăcătorilor, oamenii e bine să ia nişte măsuri când pleacă de acasă. Prima este să nu se laude că părăsesc locuinţa şi să vorbească cu un vecin de încredere să se asigure că nici un hoţ nu vine în „vizită”. Cine pleacă la dum lung, cu maşina, e bine să se odihnească înainte şi să aibă mare grijă să nu uite în autoturism genţi, poşete sau bani care pot „face cu ochiul”. Pentru un sejur de câteva zile, trebuie făcut un calcul exact în privinţa cheltuielilor, astfel încât să nu intervină vreo „pană” financiară care să implice vreun schimb de valută în viteză, făcut cu persoane necunoscute.

Bunurile de valoare, mai ales banii şi bijuteriile, nu trebuie lăsate în camera pensiunii sau a hotelului, ci în casetele de la recepţie. E mult mai sigur aşa. Prieteniile ocazionale şi laudele despre obiectele de valoare pot fi, uneori, ingredientele perfecte pentru un jaf reuşit.

Aglomeraţia din această perioadă este, de asemenea, folosită cu succes de hoţii de buzunare, aşa că mare atenţie la buzunarul în care se află portofelul. Obiceiul de a-l pune în sacoşă, peste cumpărături, este o invitaţie indirectă către infractori.

Nici tâlharii nu-şi iau vacanţă de Paşti, aşa că trebuie multă prudenţă în „afişarea” bijuteriilor tentante şi în transportul sumelor mari de bani. În cazul în care cineva este atacat pe stradă este bine să strige cât poate de tare (acest lucru descurajează uneori infractorii) şi să încerce să se apere cu ce are la îndemână (umbrelă, geantă, etc). Aspectul atacatorului şi numărul de înmatriculare de la maşina pe care o foloseşte sunt indicii foarte utile pentru poliţişti. Preventiv, este indicat ca zonele răufamate şi străzile neiluminate să fie evitate la ore târzii, la fel ca şi urcatul în lift cu persoane necunoscute.