Hoții și mizerabilii și-au găsit nașul, la Alexandru cel Bun

Video Alexandru cel Bun01 *Un sistem de supraveghere video, cu 58 de camere, înregistrează non-stop ce se întâmplă în comună * De trei luni nu a mai existat nici un furt *Cei care aruncă gunoaie aiurea sunt amendați cu 10.000 de lei

Comuna Alexandru cel Bun este cea mai supravegheată localitate din județul Neamț, după ce aici a fost pus în funcțiune un sistem de camere video și de monitorizare a principalelor puncte de interes din comună. În acest fel, la interval de câteva minute, miercuri înainte de prânz au fost observate două cazuri de mașini care au aruncat gunoaie aiurea, urmând ca vinovații să primească amenzi drastice. Un prim caz a fost al unei camionete portocalii, marca Mercedes, care a basculat gunoaie în spatele unui punct de colectare de peste drum de Troița de la Vaduri, chiar pe malul lacului, aproape de apă. Al doilea caz a fost al unei Dacii burdușite cu saci cu gunoaie, pe care șoferul le-a aruncat, de la distanță, pe lângă containerele amenajate la Agârcia, tot pe malul unui lac, de data aceasta Bâtca Doamnei. De precizat că la punctele special amenajate pot fi duse numai gunoaiele menajere, nu și moloz, crengi sau alte gunoaie diferite. „De pe camerele video am luat numărul mașinilor, pe baza căruia angajatul Primăriei pentru problemele de mediu va aplica amenda care se impune în astfel de cazuri și care este de la 1.000 lei la 10.000 de lei, adică până la 100 de milioane de lei vechi. În situația în care avem probleme cu identificarea posesorilor mașinii, vom apela la Poliție, căreia îi vom pune la dispoziție înregistrările de pe camerele de supraveghere. Până azi (miercuri, 16 martie, n.red.) ne-am confruntat cu 5 cazuri identificate prin sistemul de supraveghere de depozitări ilegale de gunoaie, cazuri în care au fost puse amenzi. Camerele video sunt amplasate în locuri strategice, inclusiv la cele de depozitare a gunoaielor menajere și pe malurile pâraielor. Îi rugăm pe acei cetățeni care nu au respectat până acum legea referitoare la depozitarea gunoaielor să o facă de acum înainte, pentru că altfel vor fi identificați și amendați“, a precizat Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun.

Sistemul de supraveghere, care funcționează non-stop, a avut deja rezultate notabile în problema furturilor care se înmulțiseră în comună. „În ultimele trei luni nu s-a mai furat nimic în comună. S-a furat cât s-a furat, dar am prins vreo doi, i-am dat pe mâna Poliției și acum hoții s-au astâmpărat. De exemplu, la solicitarea celor de la Silvic și a polițiștilor, am contribuit la identificarea unui grup de indivizi veniți de la Reghin, care au tăiat și sustras un paltin creț, lemn foarte scump și deosebit de valoros pentru industria fabricării de instrumente muzicale. Având imaginile video, a fost simplu ca hoții de paltin creț să fie prinși repede“, a mai spus Ion Rotaru.

Sistemul de supraveghere este compus din 58 de camere de luat vederi amplasate pe întreg teritoriul comunei și legate la un dispecerat din Primărie. Aici, în permanență, o persoană urmărește, pe un monitor, tot ce înregistrează camerele. Pe lângă creșterea gradului de civilizație și de siguranță al cetățenilor, sistemul de supraveghere video a creat și câteva locuri de muncă noi în Primăria Alexandru cel Bun.

Mihael BALINT