Hora Unirii, la Turnul lui Ștefan cel Mare

Hora00 *Solemnitatea momentului a fost susținută de prezența militarilor dotați cu steaguri * Tinerii în port național au reprezentat speranța * Au susținut discursuri primarul Dragoș Chitic, președinta Consiliului Județean, Emilia Arcan, precum și prefectul Vlad Angheluță * În deschidere, Radu Gheorghe a evocat prima sărbătorire a Unirii la Piatra Neamț

Manifestarea omagială dedicată Unirii Principatelor Române, organizată pe platoul Curții Domnești din Piatra Neamț, în vecinătatea bisericii ștefaniene și a turnului emblematic, s-a bucurat de o numeroasă prezență populară, duminică, la prânz. Solemnitatea momentului a fost susținută de prezența militarilor dotați cu steaguri, iar tinerii în port național au reprezentat speranța că uitarea nu se va așterne peste istorie.

În deschidere, profesorul Gheorghe Radu, din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț, a prezentat contextul istoric în care s-a înfăptuit Mica Unire, precum și prima mare serbare dedicată acesteia la Piatra Neamț, iar primarul Dragoș Chitic a îndemnat la bună înțelegere. Un mesaj similar a fost transmis și de către prefectul Vlad Angheluță.

Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț, și Daniel Vasiliu Macovei, vicepreședinte al aceleiași instituții, au participat și ei la sărbătorirea celor 157 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri, 24 ianuarie 1859. Discursul susținut de președintele CJ avea să amintească despre dorința de unire de care au fost marcați intelectualii vremii, pentru ca noi să putem vorbi acum despre poporul român. „Mica Unire de acum 157 de ani, pe care o sărbătorim astăzi, a însemnat șansa noastră de a fi aici, acum! Dacă nu ar fi existat acel moment în istoria românilor, e greu de apreciat care ar fi fost evoluția principatelor pe care domnitorul Alexandru Ioan Cuza le-a unit printr-un fapt istoric, consfințit de majoritatea elitei Moldovei și Țării Românești, în ciuda opoziției forțelor puternice ale vremii, care ar fi vrut să ne țină sub stăpânire. Atunci, intelectualii din Moldova au renunțat la a mai susține ca Iașiul să fie capitală și, convinși de nevoia unirii cu principatul Țării Românești, au acceptat mutarea conducerii administrative la București. A fost un gest extraordinar, dovada unei gândiri în favoarea poporului și cred că astfel de abordări trebuie să aibă și acum clasa politică. Celor de atunci le datorăm ceea ce suntem noi azi și se cuvine, din respect pentru istoria românilor și pentru înaintași, să nu ne abatem de la căile bătute de elita vremii și să păstrăm drumul rămânând uniți, puternici, interesați de binele poporului! Bucuria de acum 159 de ani, trăită de românii de pe ambele maluri ale Milcovului, să ne fie permanent în suflete și să ne urmeze mereu! «Vă iubiți patria, veți ști a o întări! Să trăiască România!», scriau, atunci, ziarele vremii! Să ne iubim țara, să nu fie loc de dezbinare între oameni! Haideți să fim buni, dragi nemțeni!“, a declarat președintele CJ Neamț, Emilia Arcan.

Vicepreședintele Dan Vasiliu Macovei a ținut să îi atenționeze pe politicieni că dărnicia moldovenilor de acum 157 de ani, când au renunțat la capitala proprie, nu a fost răsplătită în timp. „În fiecare an când sărbătorim Mica Unire, cum este consemnată de către cronicari, ar trebui să reflectăm cu toții cum să ne păstrăm țara unită, să transmitem copiilor și nepoților valorile moștenite de la străbuni, respectul față de țară și biserică, chiar dacă nu am avut cei mai inspirați conducători, în ultimul sfert de veac! Din păcate, tocmai Moldova, care a dat scânteia acelei uniri și, implicit, a cedat capitala, a devenit astăzi cea mai săracă parte a țării. Sper ca pe viitor să primească atenția cuvenită din partea decidenților politici. La mulți ani, române, oriunde te-ai afla!“, a spus Daniel Vasiliu Macovei, vicepreședinte al CJ Neamț.

După discursurile oficiale, zeci de autorități și pietreni care au vrut să se bucure de o zi specială, s-au prins în Hora Unirii și au dansat pe platoul de la Curtea Domnească de la Turnul lui Ștefan cel Mare. Mulți dintre cei prezenți pe platou au primit steaguri de la președinta Emilia Arcan.
Serbarea s-a încheiat cu un spectacol oferit de Ansamblul folcloric „Dor Vânătorean“ Vânători-Neamț și de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte“ al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“.

Mihael BALINT