Sărbătoarea Unirii nu trecea neobservată de locuitorii comunei Gârcina. Aveau grijă de asta autorităţile locale care, de fiecare dată, organizau diverse activităţi dedicate acestui eveniment de suflet.
În acest an, primăriţa Aurora Bălan a vrut ca totul să fie altfel, atmosfera să fie cât mai aproape de „ritualul” ce a avut loc, cu mulţi ani în urmă, în Piaţa Unirii din Iaşi, loc în care s-a jucat pentru prima dată „Hora Unirii”. Pentru asta a invitat cunoscuta Fanfară „10 Prăjini”, dar şi echipa de dansatori profesionişti ai îndrăgitului Ansambul folcloric „Floricică de la munte”. De cum muzica de fanfară s-a făcut auzită, lumea s-a şi adunat în centrul comunei. Nimeni nu a aşteptat o invitaţie anume, imediat s-au prins cu toţii în horă. În pauze, dădeau fuga la masa cu bucate, anume pregătită pentru acest eveniment. Cu toţii s-au îndulcit cu cozonac, prăjituri şi vin fiert. După care iar s-au prins în horă.
* Aurora Bălan, primarul comunei Gărcina: „Este prima dată când sărbătorim Ziua Unirii, în aer liber, ca să participe tot mai multă lume. În anii din urmă, această mare sărbătoare pentru români o ţineam în căminul cultural. Se ştia de această manifestare cultural-artistică, de fiecare dată veneau mulţi oameni, nu trebuia să-i anunţi. Acum am vrut să fie altfel. Am încercat, pe cât posibil, să ne „întoarcem” în timpurile de atunci, să retrăim atmosfera de la Iaşi, din piaţa în care s-a dansat prima dată „Hora Unirii”. Nu trebuie să uităm un lucru esenţial: Hora Unirii nu-i un simplu dans, e un simbol. Simbolul unităţii noastre.”
* Constantin Nechita, învăţător: „La Gârcina a devenit o tradiţie să sărbătorim, în cadru festiv, Ziua Unirii. Noi, învăţătorii, de altfel toate cadrele didactice din comună, organizăm fel de fel de manifestări cultural-artistice de Ziua Unirii, Unirea cea mică. Mai întâi, le-am explicat copiilor pe îndelete ce-i cu Unirea din 24 ianuarie 1859 şi care sunt semnificaţiile acestei mari sărbători pentru neamul românesc. Până acum, în fiecare an, ţineam diverse activităţi în sălile de clasă. Acum s-a organizat ceva mai frumos, cu mult mai atractiv. La iniţiativa doamnei primar Aurora Bălan, am ieşit în faţa şcolii să ne pridem cu toţii, cu mic cu mare, în „Hora Unirii”. A ieşit o horă mare, cum n-a mai fost vreodată pe la noi. Copiii au fost foarte emoţionaţi, s-au simţit foarte bine, nu vor uita acest eveniment de suflet. Imaginile de astăzi vor rămâne vii în mintea lor, ca amintiri de neuitat. Mai ales că au adus şi dansatorii de la renumitul Ansambu Folcloric „Floricică de la munte”. Fanfanfara reface „atmosfera” de altădată, din vremea când se cânta şi dansa „Hora Unirii”, la Iaşi. „
O iniţiativă demnă de toată lauda!
* Aneta Rotariu: „Este o iniţiativă foarte bună. Foarte frumos din partea primăriţei Aurora Bălan, merită toate laudele. Am să o şi critic un pic. Trebuia să anunţe din timp, să fi ştiut oamenii, ieşea mai multă lume. Le-ar fi plăcut asta. Nu s-a mai făcut aşa până acum, se ţinea doar o festivitate la căminul cultural. Acum e cu totul altceva, e mai frumos. Este loc pentru mai multă lume. Toate sunt bune şi frumoase când lumea e mulţumită. Şi noi suntem mulţumiţi de primăriţa noastră.”
* Dorina Corfu: „Primăriţa Aurora Bălan ne oferă tot felul de surprize. În fiecare an ţine sărbătoarea comunei, organizează atunci spectacole deosebit de frumoase. Şi nu numai atunci, mereu găseşte câte o ocazie pentru a ne aduna, ca să ne distrăm împreună. Mergem sus pe munte, am fost la sfinţirea crucii de sus, din deal, organizează şi multe excursii pe la mănăstiri. Acum e pentru prima dată când ţine „Hora Unirii”, în centrul comunei, ca să poată veni cât mai multă lume. A adus fanfara, dansatori profesionişti de la Piatra Neamţ. Au venit şi mulţi copii, ca să ţină minte această sărbătoare mare pentru noi românii. E foarte frumos. Bravo ei! Avem o primăriţă foarte bună. Merită toate felicitările pentru asta. Să-i dea Dumnezeu sănătate, să mai stea mulţi ani la primărie.”
* Constantin Baba: „Este o treabă foarte bună. Aşa trebuia să se facă în fiecare an, de Ziua Unirii. De mulţi timp se organizează activităţi la această sărbătoare, dar se ţineau la căminul cultural, nu prea se vedea. Acum, totul e în văzul lunii, „Hora Unirii” s-a ţinut în centrul satului, ca să se bucure toată lumea. Păcat că nu au fost oamenii anunţaţi din veme, să iasă din casă, să vină la această manifestare culturală ţinută în aer liber. Este o sărbătoare mare, mai ales pentru noi, moldovenii, că de la noi a plecat „flacăra unirii”. Din Moldova, de la Iaşi a plecat Unirea. Chiar dacă noi, moldovenii, suntem văzuţi puţin mai altfel. Noi avem credinţă mai multă, avem sărbători mai multe, le ţinem pe toate. Sunt mândru cu o aşa primăriţă, altfel nu o votam. O ştiu şi o preţuiesc de când a venit la Gârcina, ca inginer ocotist.”
* Cătălin Constantin: „Am mai fost la manifestări dedicate Zilei Unirii, dar acum e mai frumos. Totul se ţine afară, au venit dansatori de la Piatra Neamţ, îmbrăcaţi frumos, în costume populare. Au adus şi Fanfara „10 Prăjini”, cântă de se aude în tot satul. Îmi pare bine că am votat-o pe doamna Aurora Bălan, pentru a ne fi primar.”
I purchased these moncler gueran down car coat drop and provide them virtually everyday! I liked them ; how lovable they appeared more than ! I undoubtedly are going to be buying these yet again this year!