Hidroserv Neamţ va produce şomeri

Conducerea Hidroserv Bistriţa Piatra Neamţ a anunţat că o parte din angajaţi va rămâne fără loc de muncă după comasarea cu celelalte 7 societăţi din ţară aflate sub acţionariatul unic al firmei în insolvenţă Hidroelectrica.

„Ieri, la Bucureşti, a avut loc o şedinţă cu toţi directorii zonali şi s-a discutat că va avea loc disponibilizarea a 500 de angajaţi din cele 8 Hidroserv-uri, însă deocamdată nu se ştie pe ce criterii. Eu cred că în cazul nostru nu se va pune problema reducerii masive de personal, pentru că s-a menţinut o marjă rezonabilă de angajări şi nu suntem mulţi, doar 290 de salariaţi”, ne-a declarat ing. Dan Mihail Beşleagă, care ocupă funcţia de director adjunct tehnic la Hidroserv „Bistriţa” Piatra Neamţ ca urmare a ultimei decizii luate de consiliul de administraţie. Echipa managerială este completată de directorul general Toma Suru şi de directorul economic Leonard Trifan.

Hidroserv Piatra Neamţ se ocupă în principal cu asigurarea de servicii de modernizare, reparaţii şi reabilitări a hidroagregatelor energetice şi instalaţiilor electrice aferente centralelor hidroelectrice. De asemenea, execută proiectarea instalaţiilor electrice, de automatizare şi mecanice, face lucrări de revizii şi reparaţii la agregate energetice, lucrări şi revizii la instalaţii electrice de toate categoriile, construcţii civile, industriale şi hidrotehnice. Legalitatea unora dintre vechile contracte este pusă sub semnul întrebării, fiind suspiciuni de „umflare” a preţurilor şi de favorizarea unor terţi la contractări.

Hidroelectirca, intrată în insolvenţă încă din vara 2012, are stabilit un plan de redresare pentru a scăpa de faliment. Din acest plan face parte fuziunea celor 8 societăţi Hidroserv din ţară într-una singură, începând cu 28 februarie 2013, după cum a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al companiei- Euro Insol. Astfel, Până la 30 iunie 2013 ar urma să aibă loc disponibilizarea a 500 de angajaţi. Până acum au fostconcediaţi 154 de angajaţi ai firmei „mamă” Hidroelectrica, respectiv salariaţi din contabilitate, resurse umane şi IT.

Hidroelectrica, împreună cu cele 8 Hidroserv-uri are peste 7.000 de salariaţi. Scopul intrării în insolvenţă îl reprezintă reorganizarea activităţii conform unui plan de reorganizare la finalizarea căruia societatea ar urma să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea comercială şi datoriile de aproape un miliard de euro să fie restructurate. Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica este puternic controversată, fiind suspiciuni asupra derulării unor contracte de furnizare de energie electrică.