HANGU: Proiecte și investiții mari pentru modernizarea infrastructuri

Tina-Hangu foto2 * Interviu cu primarul comunei Hangu, Gavril Lupu, despre investițiile aflate în derulare și sursele lor de finanțare

Reporter: Eram obișnuită ca toate discuțiile noastre să aibă ca punct de plecare investițiile mari pe care le aveați în derulare. Nu vreau ca, acum, să fac o excepție…

Gavril Lupu: Nu se va întâmpla asta… Până la sfârșitul acestui an am de finalizat lucrările la aducțiunea de apă din satul Grozăvești și cele de la sistemul de canalizare ape uzate din satul Hangu. Finanțarea acestor investiții se face cu banii alocați de la Fondul de Mediu. Cum spuneam, lucrările sunt pe terminate. Acum mai trebuie montate rezervorul în satul Ruginești și stația de epurare din satul Hangu. Cu siguranță, sistemele de alimentare cu apă și de canalizare ape uzate le vom da în folosință până la sfârșitul acestui an.

Rep.: Când au început lucrările la aceste investiții? Cum au decurs? Banii au venit la timp, constructorul și-a văzut de treabă?

G.L.: Investiția a demarat în urmă cu doi ani. Lucrările au decurs mai greoi, pentru că firma de construcție nu s-a preocupat să execute lucrările la termenele prinse în grafic, în condițiile în care banii au venit la timp.

Rep.: Vă propun să rămânem tot pe „tărâmul apelor“. Sisteme centralizate de alimentare cu apă aveți acum în toate satele componente ale comunei Hangu? Vă întreb pentru că, în timp, ați tot realizat alimentări cu apă…

G.L.: La ora actuală, peste 80 la sută dintre localități comunei au alimentări cu apă. Mai am de făcut o extindere la rețeaua de alimentare cu apă în satul Ruginești. Se lucrează acum, s-a montat un rezervor de vreo 100 metri cubi. Nu am putut urca cu utilajul acolo, deoarece panta este foarte mare. Am turnat placa și fundația pentru rezervor. Sistem de canalizare ape menajere avem numai în zona Hangu, Audia și Boboteni.

*Prin GAL „Ceahlău“, finanțare pentru trei proiecte

Rep.: Alte investiții finalizate ori aflate acum în derulare? Știu că aveați aprobată finanțarea pentru mai multe proiecte depuse la GAL „Ceahlău“. Care este situația lor?

G.L.: Finanțare europeană am obținut pentru cele trei proiecte depuse la GAL „Ceahlău“: baza sportivă multifuncțională, modernizarea fostului sediu de primărie și corectarea torentului montan Mitrofanu. Am terminat lucrările la baza sportivă multifuncțională, investiție fiind realizată cu fonduri europene alocate prin GAL „Ceahlău“ din care face parte și comuna Hangu. Este o bază sportivă modernă, cu tribune și nocturnă. Baza sportivă este amplasată în centrul civic, în incintă cu sala de sport și Școala generală.

Tot cu fonduri europene am realizat și modernizarea fostului sediu al primăriei. Acolo am amenajat spațiile pentru mutarea bibliotecii comunale, care „ocupase“ câteva săli la noua grădiniță din satul Hangu. Încă nu am reușit să mutăm întreg fondul de carte, pentru că este foarte mare. Tot prin GAL „Ceahlău“ am obținut fonduri europene pentru realizarea lucrărilor de corectare a unui torent montan. Am avut și proiectul mare integrat, în valoare totală de 2,5 milioane euro, toate investițiile componente fiind date în folosință. Mă refer la asfaltări de drumuri comunale în satele Buhalnița și Ruginești, precum și sistemul de canalizare în satul Hangu. Vom vedea ce proiecte vom depune, ce putem face anul viitor. Deocamdată, nu-i apărut ghidul de finanțare pentru GAL. Ne gândim la extinderea alimentării cu apă la Boboteni, în sus. Mai sunt acolo câteva case fără apă. Proiectul este întocmit. Am mai finalizat un proiect pentru modernizarea centrului civic în satul Hangu. Sunt prinse asfaltări de drumuri, spre școală, biblioteca comunală, amenajare centru civic, cu bănci, alei, spații verzi.

*„Cumințirea“ torenților montani

Rep.: Prin GAL se alocă sume mici. „Marea finanțare“ europeană a demarat luna trecută, prin fondurilor alocate investițiilor publice realizate de primăriile rurale. Ce proiecte aveți pentru asta?

G.L.: Un răspuns concret nu pot să vă dau acum. Am întocmite mai multe proiecte. Să văd unde pot obține un punctaj mai bun, ca proiectul să fie eligibil la finanțare. Pe fonduri comunitare ori naționale. Voi vede cu care voi începe. Cu extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona Hangu-Boboteni ori vom continua cu proiectele pentru asfaltarea drumurilor comunale.

Rep.: Am vorbit de fonduri europene. Ați beneficiat și de fonduri naționale?

G.L.: Sigur că da. Prin Ordonanța 26 s-au alocat fonduri guvernamentale pentru modernizarea drumurilor comunale din zona satelor Audia și Boboteni. Lucrările sunt începute. Se fac asfaltări, se construiesc vreo 30 de podețe, se realizează și întărituri de maluri pentru protecția drumului. Se vor construi și două poduri mari, unul în Audia și altul la Boboteni. S-a pus primul strat de balast, apoi de piatră.

Rep.: Este o zonă vulnerabilă, cu risc ridicat de inundații cea în care se realizează investițiile de la drum. Dar mare nevoie de lucrări este și pentru „cumințirea“ torenților montani de acolo. Foarte „furioși“ de altfel, la vreme de ploaie…

G.L.: Deja s-au realizat lucrările de corectare a torentului Mitrofanu, din fonduri europene. Proiectul mare, cel al Apelor Române, este acum în derulare. Din acest au început lucrări de regularizare a torenților montani. Este zona cea mai vulnerabilă din toată comuna. Anul acesta oamenii de acolo au scăpat mai ușor, n-au fost ploi multe și mari.

*Modernizare spații școlare

Rep.: Ce investiții avem în unitățile de învățământ? Câte școli au mai rămas în comună?

G.L.: Am reușit să începem lucrările de modernizare la Școala Hangu. S-a refăcut exteriorul, acoperișul, am modernizat niște săli de clasă. Mai avem de treabă și la anul. Finanțarea asigurăm de la bugetul local. Am avut un proiect mai vechi, ni s-a tot promis finanțare, dar nu s-a dat. Am renunțat, că ne tot purta cu vorba, așa că am recurs la resursele financiare locale. În folosință mai este doar școala din satul Buhalnița, unde au fost realizate lucrările de modernizare. Celelalte școli din comună sunt închise. Pentru transportul elevilor avem două microbuze școlare.

Rep.: Proiecte de perspectivă?

G.L.: În primul rând vreau să finalizez investițiile deja începute, aflate acum în derulare. Vreau să termin lucrările de modernizare de la Școala Hangu, la toate sălile de clasă. Apoi, trebuie continuată asfaltarea drumurilor din toate satele comunei. Am întocmite mai multe proiecte, pentru care voi căuta sursele de finanțare. În funcție de asta, vom ști și care vor fi prioritățile investiționale pentru perioada următoare.

Tina CONDREA