HANGU: Investiţii de 2,5 milioane euro, întru-un proiect european de succes

HANGU 013 *Cele mai dificile lucrări, la nivel naţional

 

În traseul Caravanei  „Zece proiecte de succes” figura şi comuna Hangu. Oprirea s-a datorat vizitării investiţiilor în valoare de 2,5 milioane euro, incluse într-un proiect european de succes. De cum a ajuns la Hangu, echipajul caravanei au fost fascinat de noul sediu al primăriei, o construcţie amplă, foarte modernă, executată după un proiect parcă „atipic”. Nici pe departe nu seamnă cu un sediu „tradiţional” de primărie rurală. Pe moment, cu toţii parcă au şi uitat pentru ce veniseră la Hangu, uitaseră de proiectul european de succes.

Aşa că, însoţiţi de primarul Gavril Lupu, au vizitat toate nivele clădiri, birou cu birou. Mai mult au stat la etajul care găzduieşte sediu GAL „Ceahlău”.  Întrebările nu mai conteneau. Mai ales din grup făceau  parte şi  multe persoane venite din afara judeţului Neamţ. Mai exact,  la „bordul” caravanei se aflau mulţi „străini” de judeţul nostru, între care amintim pe Cătălin Galan, prorectorul Universităţi „Bioterra”,  Gheorghe Mogoş, de la Asociaţia Fermierilor Producători din România, Alisa Boghiţoiu de la Federaţia Agricultorilor „Fermierul” din România, Dumitru Chelaru primarul comunei Pomârla-Botoşani şi reprezentant al GAL „Codri Herţei”, alături de reprezentaţi ai mai multor instituţii de profil, ai societăţii civilă, fermierii interesaţi de accesarea fondurilor europene.

După vizitarea primăriei, musafirii s-au adunat în sala de şedinţe al consiliului local, unde s-au pus la sfat. Au fost puse multe înterbări, s-au discutat mai multe probleme privind mai simpla accesarea a fondurilor europene, s-a vorbit îndelung şi despre necazurile celor care lucrează în administraţia publică locală rurală. Mai cu seamă despre”beţele în roate” care se pun iniţiativelor şi acţiunilor concrete întreprinse de primarii din mediul rural.

 

*Proiecte de succes, model de bune practici

 

Tonul discuţiilor l-a dat Luminiţa Ilişescu, coordonator local LDK, cea care s-a ocupat de mersul caravanei „Zece proiecte de succes” şi în judeţeul Neamţ. Acţiuni asemănătoare a întreprins şi în judeţele Bistriţa Năsăud, Suceava, Botoşani şi Iaşi. Prilej cu care a vizitat foarte multe investiţii de succes realizate cu bani europeni, şi-a format astfel o imagine de amsamblu. Aşa că ştie ce spune, atunci când are ceva de zis: ” Vizităm un proiect deosebit, pus în operă de un primar deosebit. Proiectul integrat de 2,5 milioane euro a fost selectat de Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ ca fiind un proiect de succes, un model de bune practici în accesarea fondurilor europene şi materializarea lor în investiţii durabile, de largă utilitate publică. Noi am ajuns în comuna Hangu, în cadul unui proiete iniţiat de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cu sprijinul Ministerului Agriculturii. Vizităm proiecte de succes finalizate, realizate cu fonduri europene. Totodată, constituim şi reţeua de multiplicare a informaţiilor „EuroAgricultura”. Persoanele prezente sunt multiplicatori de informaţii, în baza unei adeziuni şi pe bază de voluntariat, pentru a transmite aceste informaţii altor potenţiali beneficiari de finanţări europene.”

 

*2,5 milioane euro pentru 3 drumuri, apă şi canal

 

Primarul Gavril Lupu a oferit musafirilor toate detaliile referitoare la proiectul de succes implementat în comua Hangu, cu fonduri europene.

„Este un proiect integrat în valoare de 2,5 milioane eruo,  care include sisteme de alimentare cu apă, canalizarea apelor uzate şi asfaltarea a 3 drumuri comunale. Un proiect în implementarea căruia am întâmpinat foarte multe greutăţi. Ne-am prelugit cam mult, din motive obiective. Am avut un aviz pentru anumtă zonă de canalizare, după care s-a schimbat zona, ceea ce a dus la creşterea valorii proiectului. Am trebui să facem investiţii suplimentare, cu sistem de canalizare suspendat. Lucrările care sau făcut acolo sunt lucrări foarte grele, pe teren de munte, în pantă.  Acum lucrăm la sistemul de canalizare din satul Hangu, care se realizează la 4 metri adâncime, iar la 3 m apare apa, cade în canalizare. Apă care trebuie pompată pentru a se putea lucra la canalizare. Ce mai, se lucrează foarte, foarte greu! De asta am avut întârzieri în execuţia lucrărilor la această investiţie.”

 

*La licitaţie, investiţii la pachet

 

De fapt primarul Gavril Lupu şi-a început povestea investiţiilor de succes de la coadă spre cap. Adică a pornit discuţia de la realizarea în sine a investiţiilor incluse în proiectul european de succes şi după aia a ajuns la proiecte şi licitaţii. „Am scos la pachet proiectarea cu execuţie. S-au făcut două pachete de investiţii scoase la licitaţie. Unul pe apă, canalizare şi staţie de epurare. Celălalt pentru asfaltarea drumurilor.  A fost o greşelă că s-a procedat aşa. Nu mai doresc la nimeni să scoată la licitaţie investiţiile la pachet. Proiectarea să fie proiectare, iar executarea lucrărilor, executare pur şi simplu. S-a dat apa şi canalizarea la un constructor, iar drumul la alt constructor. A fost o mare greşeală! Procedând aşa, cei doi constructori se aşteapă reciproc, dau vina unul pe altul, atunci când se pune problema întârzierilor. De asta s-au tărăgănat lucrările.”

Adevărul e că investiţiile de la Hangu  realizate pe bani europeni au fost cele mai grele de executat. Datorită terenului, foarte în pantă şi accidentat, specific zonei montane. Cei care au venit de la Bucureşti pentru a verifica lucrările, au spus clar că proiectul de la Hangu a fost cel mai greu din toată ţara.  Nu se compară să realizezi astfel de investiţii la şeş faţă de cele din zona montană.

Tina CONDREA