Handbal: Divizia B, un experiment cu şanse de nereuşită

* Târgu Neamţ s-ar înscrie în competiţie, dar nu are adversare în regiunea Moldovei

* La Bicaz, Cimentul depinde de autorităţile locale

Divizia B, al treilea eşalon handbalistic, gândit cu scopul de a mări baza de jucători pentru înalta performanţă, are şanse să eşueze încă din start. Din Neamţ, cel puţin, răspunsul este foarte slab. Doar două grupări şi-au exprimat până acum interesul pentru această competiţie, care are un prim termen limită 30 aprilie 2013.

La Bicaz, cei de la Cimentul ar vrea să se înscrie cu o echipă feminină. Secţia a fost reactivată acum trei ani şi are succes cu handbalul mixt.

„Interesul nostru există încă. Singuri, însă, nu putem. Vrem să cerem ajutorul autorităţilor locale. Aşteptăm întâi aprobarea bugetului pentru a vedea suma alocată sportului”, a precizat preşedintele secţiei de handbal, Sorin Baciu.

Bicazul ar avea pentru Divizia B o echipă de vârsta junioarelor I. Acestea nu sunt cuprinse în nici un campionat naţional şi au nevoie de experienţă competiţională. Pentru planurile bicăzenilor, Divizia B ar fi cea mai uşoară cale. Este o competiţia mai puţin costisitoare decât participarea în campionatul juniorilor, în actuala formă de organizare şi desfăşurare.

Chiar şi aşa, grupările interesate de această competiţie a FRH sunt foarte puţine. Dan Arnăutu, de la CSS Târgu Neamţ, care este şi membru în Consiliul de Administraţie al Federaţiei, nu a găsit decât două în zona Moldovei.

„Am întrebat peste tot. Suceava a părut cât de cât interesată, iar Bacăul a dat un răspuns pe jumătate. În rest, toată lumea se plânge de lipsa banilor. Nu cred însă că ar fi foarte costisitoare o competiţie regională, adaptată ca sistem de desfăşurare la posibilităţile participantelor. În alte regiuni, mai ales în zona Ardealului, sunt câte 10-12 echipe”, spune Dan Arnăutu.

Târgu Neamţ ar înscrie tot o echipă de fete, alcătuită din junioare I şi II de la Clubul Sportiv Şcolar din localitate.

„În perspectiva unei promovări în Divizia A, este nevoie de un parteneriat cu autorităţile locale. Dacă tot creştem copii, să îi creştem pentru oraşul nostru. Să avem continuitate şi la handbal pentru cei care termină junioratul la CSŞ”, a mai declarat Dan Arnăutu.

Antrenorul târgnemţean se străduieşte să mişte lucrurile în alte judeţe pentru că o echipă nu poate participa la turneul final fără o competiţie preliminară.

Conform sistemului de desfăşurare, Divizia B începe la nivel judeţean, dacă sunt mai multe echipe interesate. În caz contrar, se intră direct în etapa regională, împărţită în 8 zone. Câştigătoarele acestora ar urma să se înfrunte într-un turneu final pentru promovarea în Divizia A.

„Competiţia a fost gândită ca un prim filtru spre marea performanţă. Echipele care ajung în Divizia A să aibă o calitate mai bună. S-a considerat că este necesară o competiţie şi pentru că rămân în afara handbalului foarte mulţi tineri ajunşi la final de juniorat”, a precizat preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal Neamţ, Stelian Bursuc.

Până la a fi o binecuvântare pentru handbalul nemţean, Divizia B este cea mai mare sperietoare a  sectorului masculin. Singura echipă care mai activează într-un campionat al seniorilor, LPS Piatra Neamţ, este în pericol de a retrograda din Divizia A la finalul acestei ediţii. Aşadar, există şi neşansa ca din toamnă să avem totuşi o reprezentantă în eşalonul trei.