Guvernul a dat banii, dar unele unităţi şcolare din Neamţ s-ar putea să nu primească nimic

Vestea că unitățile din învățământul preuniversitar de stat vor primi fonduri în valoare totală de 144,502 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile și hotărârile judecătorești nu este una primită cu bucurie în toate şcolile din judeţul Neamţ. Din păcate, aşa cum ne-a declarat prof. Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului Liber Învăţământ din Neamţ, „nu toate şcolile din judeţ vor beneficia de această ultimă tranşă din cei 35% obţinuţi prin hotărâri judecătoreşti. Pentru că unele şcoli au depus prea târziu documentele, şi la alte unităţi depinde de corectitudinea cu care s-au cerut sumele”.
Pe de altă parte, prof. Ploscă a subliniat că este posibil ca banii să ajungă până la sărbători la profesorii pentru care s-a depus corect solicitarea numai dacă la consiliile locale se va face rectificarea bugetară foarte repede. Pentru că banii vin prin consiliile locale.
„I-am rugat pe domnii primari să introducă aceste sume cât mai repede în bugete pentru ca apoi să ne poată trimite banii, la şcoli”, a precizat prof. Ploscă.
Reamintim că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o hotătâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor de personal, inclusiv a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv pentru învățământul special și centrele județene de resurse și asistență educațională.
Astfel, suma de 5,282 milioane lei se alocă pentru pentru plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora pentru finanțarea unităților de învățământ special și din centrele județene de resurse și asistență educațională. Suma de 2,5 milioane lei se repartizează pentru asigurarea plății tranșelor aferente hotătârilor judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ special și din centrele județene de resurse și asistență educațională.
De asemenea, administrațiile locale vor primi 136,72 milioane lei, din care 87,72 milioane lei pentru plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, iar 49 milioane lei pentru plata tranșelor aferente hotărârilor judecătorești stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.
„Nici o putere politică nu dă de bună voie. ideea e aceea cu copilul care nu plânge… Noi nu suntem factori de decizie, noi încercăm să obţinem beneficii pentru colegii noştri. Ne bucurăm pentru ce am obţinut până acum şi vom lupta în continuare pentru drepturile noastre”, a conchis prof. Ploscă.
Geanina NICORESCU