Alcoolul din BFL-uri trebuie să provină exclusiv din fermentaţia alcoolică a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor menţionate anterior. Aditivii alimentari pot fi folosiţi cu condiţia să nu inducă în eroare consumatorul. Aromatizarea şi colorarea sunt permise numai cu arome/coloranţi şi/sau ingrediente cu proprietăţi aromatizante, cu excepţia aromelor de struguri. Îndulcirea BFL-urilor se poate realiza numai după terminarea procesului de fermentare, prin adaos de miere, respectiv parteneri cu rezervă de zahăr: suc, suc concentrat şi sub concentrat rectificat obţinut din produsele agricole din care se pot face băuturile fermentate liniştite. Comercializarea se face sub denumirea de “băuturi fermentate liniştie”, iar dacă sunt produse exclusiv dintr-un fruct de adaugă denumirea acestuia.
Acest ordin, la fel ca şi precedentul, arată că BFL-urile nu pot induce în eroare consumatorul prin etichetare. Eticheta nu trebuie să conţină cuvinte, desene elemente figurative prin care să se sugereze vinul, struguri, areal de producţie, soi de struguri. De asmenenea, acestea nu trebuie să aducă atingere unor soiuri de vinuri consacrate, să folosească elemente utilizate în viticultură, cum ar fi “podgorie”, “cramă”, “castel”.
Pentru a indentifica trasabilitatea produselor, trebuie întocmite registre cu materiile prime, ingredientele aromatizante şi aditivii folosiţi, care sunt avizate de inspecţiile de specialiate din cadrul direcţiilor pentru agricultură.
G. NICORESCU