Grumăzeşti, comuna cu cei mai puţini şomeri

* Localnicii se ocupă cu morăritul, construcţiile şi prelucrarea laptelui

La Grumăzeşti toată lumea munceşte. Iar asta se vede cât se poate de clar din statistica întocmită lunar de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, căci comuna sus-amintită, are ponderea cea mai mică a şomerilor (0,66% – în populaţia stabilă, cuprinsă între 18 şi 62 de ani) din judeţ. Secretul, dacă se poate spune aşa, constă într-o bună dezvoltare economică, lucru confirmat şi de primarul comunei, Constantin Mătase: „La noi, gospodarii scot bani şi din piatră seacă. Fiecare om, are câte o societate, unde lucreză soţia şi copiii. În rest, ce pot să vă mai spun? În comună s-a dezvoltat comerţul, dar şi industria de morărit şi panificaţie. În plus, mai avem multe firme de construcţii şi de prelucrare a laptelui”.

Luna trecută, la o populaţie stabilă de 3174 de persoane, comuna Grumăzeşti avea 21 de şomeri. Şi în Hangu, la o populaţie stabilă de 2180 de locuitori, ponderea şomerilor e mică, e vorba de 0,83%. La ultima numărătoare făcută de AJOFM, în comună erau 18 persoane fără serviciu.

La polul opus, ponderea cea mai mare a şomerilor (13,86%) se află în comuna Văleni. Acolo, populaţia stabilă era de 1082 de locuitori. În total, luna trecută se aflau înregistraţi 150 de şomeri.

Şi în comuna Oniceni, ponderea şomerilor e mare – 13,11%. La aceeaşi dată, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, se aflau trecuţi 238 de şomeri.