Gripa a pus în alertă autorităţile sanitare din Neamţ Accesul vizitatorilor- restricţionat sau interzis în spitale

14/02/2018

DSP Neamţ trebuie să prezinte Ministerului Sănătăţii stocul de medicamente antivirale din spitale

Pe fondul creşterii alert al numărului de îmbolnăviri cu gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților.
Direcţia de Sănătate Publică Neamţ urmează să întocmească şi să prezinte ministerului, în cel mai scurt timp, o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați.
“Numărul cazurilor de gripă a crescut, în judeţul Neamţ, în ultima săptămână, cu 52,6% faţă de perioada precedentă. S-au transmis recomandări privind măsurile antiepidemice la spitale, cu restricţionarea ori interzicerea, după caz, a accesului vizitatorilor în sectoarele cu risc”, a subliniat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamţ.
Oficialii de la Ministerul Sănătăţii au impus managerilor de spitale să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție. Potrivit reprezentanţilor MS, în acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație.
DSP Neamţ informează c, în perioada 5- 11 februarie 2018 s-a înregistrat o creştere explozivă a numărului de îmbolnăviri cu infecţii respiratorii, ajungându-se la 2703 cazrui raportate de medicii de familie, cu aproape 600 cazuri mai multe decât în săptămâna dinainte, iar diagnosticul de pneumonie l-au primit 744 nemţeni. S-au înregistrat şi 29 cazuri de gripă, la pacienţi nevaccinaţi antigripal, grupa de vârsta cea mai afectată fiind 50-64 de ani.

Cadrele didactice, rugate să ia parte la triajul epidemiologic

Ministerul Sănătății recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze  cu medicamentele și produsele necesare preveniri și tratării gripei. Mai mult, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, impune traij strict în şcoli şi grădiniţe, având în vedere că s-au reluat cursurile, iar cadrele didactice sunt rugate ca, acolo unde au suspiciuni legate de starea sănătăţii copiilor, să semnaleze cadrelor medicale acest lucru.
Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este  izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane. Suntem în plin sezon de gripă de aproximativ două săptămâni, dar, conform specialiștilor, încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată.
Conform statisticilor INSP, în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie 2018, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecții respiratorii și gripă a înregistrat o creștere față de săptămâna precedentă. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 22 decese confirmate cu virus gripal printre care şi unul în Neamţ, fiind vorba despre o fetiţă de 8 ani.
Geanina NICORESCU