luni, ianuarie 30, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa VIAȚA LA ȚARĂ

Grinţieş: La final, toate investiţiile din proiectul integrat de 2,5 milioane euro

de
10 ani în urmă
in VIAȚA LA ȚARĂ
Reading Time: 6 mins read
0 0
A A
2
Grinţieş: La final, toate investiţiile din proiectul integrat de 2,5 milioane euro
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Pentru comuna Grinţeş, brand-ul ar trebui să conţină musai 3 elemente: pădurea, mina de uraniu şi animalele. Ele fiind cândva activităţile de bază, cele care au dus la dezvoltarea localităţii, au adus şi prosperitate în gospodăriile oamenilor.

Acum, mineritul e doar  amintire, pădurile s-au „împuţinat” alarmant de mult, la fel şi câştigul rezultat din creşterea animalelor. Aşa că fiecare se descurcă cum poate.

Însoţiţi de primarul Vasile Alexandroaia am străbătut comuna la pas, am discutat cu foarte mulţi oameni, edililul şef povestind şi arătându-ne din mers investiţiile deja finalizate, cele aflate în derulare, dar şi proiectele de perspectivă.

* Investiţii finalizate, investiţii în derulare

„Cu multă bucurie şi satisfacţie vă spun că am depus documentele pentru tranşa finală de plăţi la proiectul integrat de 2,5 milioane euro, implementat cu fonduri europene integral nerambursabile. Au venit experţii la faţa locului, au verificat lucrările, totul a ieşit foarte bine. Aşteptăm să ni se întoarcă o parte din suma plătită ca TVA, pentru care am fost nevoiţi să facem un credit bancar. Lucrările sunt achitate.”  Aşa şi-a început „raportul” primarul Vasile Alexandroaia, în materie de investiţii realizate. Era nomal, fiind vorba de investiţiile cele mai mari din istoria comunei care au fost demarate în primul său mandat , finalizate fiind în cel de al doilea mandat. Banii europeni, nu puţini, s-au folosit pentru realizarea reţelei de alimentare cu apă de aproximativ 5 km, precum şi a sistemului  de canalizare ce se întinde tot pe 5 km, la care se adaugă o staţie de epurare modernă. Tot din această finanţare au fost asfaltaţi 2 km de drum comunal şi s-a cumpărat un utilaj multifuncţonal. O achiziţie extrem de importantă, foate utilă, de care s-au convins oamenii în această iarnă, utilajul fiind mult folosit la deszăpeziri. Astfel s-au economisit foarte mulţi bani. Şi se vor mai economisi, pentru că utilajul poate fi folosit şi pe timp de vară, la executarea  diverselor lucrări de interes public. O altă investiţie importantă este cea de la centrul social de zi pentru copii, tip after school. Din primăvară va fi dat în folosinţă, dacă se va reuşi angajarea personalului necesar acestei unităţi. În rest, totul este pregătit. Cu bani europeni, alocaţi prin proiectul integrat, s-a dotat cu cele necesare căminul cultural, s-a înfiinţat şi dotat un punct muzeistic.

Cu siguranţă, în portofoliul edililor mai sunt  şi alte obiective investiţionale. Fapt confirmat de primarul Vasile Alexandroaia: „Chiar de la începutul primului mandat, m-am gândit la mai multe proiecte, urmând a fi realizate în cascadă.  Termin unul, îl încep pe următorul”.  Aşa că după finalizarea proiectului integrat de 2,5 milioane euro,  o altă investiţie se află într-o fază avansată de execuţie a lucrărilor. Astfel, nu peste mult timp va fi dată în folosinţă şi baza sportivă multifuncţională, fiind  acum realizată în procent de 80 %, cu fonduri guvernamentale. Se preconizează inagurarea ei la ziua comunei, programată în luna mai.

* Drumurile, în calea apelor…

În zona montană, majoritatea drumurilor  „ţin aproape” de cursurile principale de apă. La ploi mai mari, practic ele stau în calea apelor. Şi nu-i vorba numai de pâraiele pe care le însoţesc, ci mai cu seamă de torenţii montani. De fapt ei sunt cei mai mari duşmani, cei care, pur şi simplu, pot rupe drumul  în două. Alta ar fi situaţia dacă ar fi făcute apărări de maluri, chiar dacă drumurile încă nu-s peste tot asfaltate. E drept că aceste lucrări de protecţie sunt şi foarte costisitoare. Dar este singura soluţie viabilă pentru a scoate drumurile din calea apelor!

De acum înainte, pe 2 km de drum, aşa ceva nu se mai poate întâmpla. Este vorba de porţiunea de drum comunal, din satul Grinţieşul Mare, modernizată cu fondurile europene alocate în cadrul proiectului integrat. S-a făcut acolo o treabă gospodărească. Nu numai că s-a asfaltat drumul respectiv, ci mai întâi s-au realizat lucrări pentru protecţia lui. E vorba de întărituri de maluri, cu gabioane. Practic s-a acţionat în punctul cel mai „nevralgic”,  acea zonă fiind cea mai expusă riscului inundaţiilor. Pe traseul acestui drum, pe o distanţă de peste 7 km, sunt case de o parte şi de alta.

În continuare, drumurile rămân o problemă aflată permanent  în atenţia edililor. Dovada ne-a oferit-o primarul Vasile Alexandroaia: studiul de fezabilitate întocmit pentru continuarea modernizării drumului de la Grinţieşul Mare, pe o distanţă de încă  4,8 km. Este o documetaţie temeinic întocmită, cuprinde apărări de maluri şi consolidarea podurilor. Multe din ele fiind şubrezite tot de furia apelor. Iniţial studiul a fost inclus în faimosul PNDI al Elenei Udrea. Acum se caută alte surse de finanţare, pe alte programe de finanţare. Ochii sunt deja aţintiţi pe banii europeni, „grosul” lor urmînd să vină, cel mai sigur, de anul viitor.

* O singură şcoală deschisă în toată comuna…

Rând pe rând, mai multe şcoli din comuna Grinţieş şi-au închis porţile, situaţie impusă de scăderea accentuată a numărului de elevi.  În satul Moci a rămas numai grădiniţa, care va funcţiona şi în următorul an şcolar, dar nu şi clasele I-IV. La fel s-a întâmplat şi la Bradu, iar la Grinţieşul Mare s-a închis grădiniţa şi şcoala cu clase I-IV, la fel şi în satul Poaina.  Acum sunt deschise 4 grădiniţe şi şcoala din centrul comunei.

Petru naveta elevilor există singur un mirobuz şcolar, îi adună pe copiii din toate sate, primăria fiind cea care suportă toate cheltuiele pe care le implică transportul către şcoală. Este mare nevoie de un al doilea microbuz, prima plecare e programată diminieaţa la ora 6, fiind foarte greu pentru un copil de clasa I să se scoale cel mai târziu la ora 5,30. Primăria a făcut toate demersurile necesare la Inspectoratul  Şcolar Judeţean Neamţ, sunt promisiuni pentru un nou microbuz.

Pe vremuri nu prea îndepărtate, iarna, elevii veneau pe schiuri la şcoală. Domnul profesor Vasile Răşchitor avea o echipă de elevi schiori foarte bine pregătită, care participa la diverse competiţii locale, judeţene şi naţionale, unde, de fiecare dată, ocupa locuri fruntaşe.

* Creşterea animalelor, o îndeletnicire ce n-a fost uitată!

Probleme sociale sunt multe de rezolvat şi în comuna Grinţieş, ele acutizând-se după închiderea minei de uraniu, după  restrîngerea drastică a activităţilor de la pădure, creşterea animalelor cunoscând şi ea un declin accentuat. Pe vremea când mineritul era în floare, şi câştigurile oamenilor erau mai mari. O duceau mai bine nu doar oamenii din Grinţieş, ci din toată zona.

Acum, se simte o oarecare revitalizare a activităţilor din zootehnie, creşterea animalelor fiind o îndeletnicire ce n-a fost complet abandonată. Deşi asigură doar traiul de zi cu zi, fiind mai mult o ocupaţie de subzistenţă. La dezvotarea sectorului zootehnic a contribuit subvenţiile date pe cap de animal, cât şi cele pentru zona defavorizată. În plus, au fost depuse şi vreo 40 de proiecte pentru accesarea fondurilor europene, unele fiind deja la finanţare.

Dacă, imediat după 1990, omul a dat vita pe pădure, acum, n-are încotro, şi se întoarce la creşterea animalelor.

Taguri: grintiesinvestitiiplatiproiecteVasile Alexandroaia
Articolul anterior

Stăpânul inelelor- Dan Vasile Constantin

Urmatorul articol

Încă un fotbalist în echipa neuitaţilor: TICUŞOR BOGDAN

AsemanatoareArticole

cai_caruta
FAPT DIVERS

Razie prin târguri şi oboare: Microcipul şi paşaportul calului, la control!

09/07/2014
315
Încep înscrierile pentru Camera Agricolă Neamţ
VIAȚA LA ȚARĂ

Încep înscrierile pentru Camera Agricolă Neamţ

07/10/2013
315
Cota de lapte, surplus din rezerva naţională
VIAȚA LA ȚARĂ

„Războiul” orgoliilor pe seama fermierilor?

24/09/2013
315
Mailul senatorului Chelaru blocat de cazul Roșia Montana
VIAȚA LA ȚARĂ

Nominalizaţii la Gala Premiilor de Excelență 2013 în Agricultură

20/09/2013
315
GAL „Ceahlău”: o nouă sesiune de proiecte
VIAȚA LA ȚARĂ

GAL „Ceahlău”: o nouă sesiune de proiecte

20/09/2013
315
Cartofii româneşti, pe cale de dispariţie…
VIAȚA LA ȚARĂ

Campania agricolă de toamnă, în linie dreaptă

20/09/2013
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
Încă un fotbalist în echipa neuitaţilor: TICUŞOR BOGDAN

Încă un fotbalist în echipa neuitaţilor: TICUŞOR BOGDAN

Comentarii 2

  1. caraza says:
    10 ani în urmă

    felicitari domnule primar,mult succes pe viitor,am sa va mai vizitez si in acest an

  2. coca says:
    10 ani în urmă

    s-au scris multe si marunte ca s-au facut ca s-au dres,dar tot nimic nu avem ,apa nu este,caminul cultural a fost renovat dar e inchis.cartile din biblioteca au un praf de peste 20 de ani.este o vorba interesu’ poarta fesu’.toate se fac cu un scop.din toamna am inteles ca vor sa faca after-scool dar numai ptr. un anumit nr. de copii.alti bani alta distractie.romanu’ plateste.UE DA BANII ,MAI MARII STIU UNDE TREBUIE PUSI

ȘTIRI RECOMANDATE

Ziua Metalurgistului în ştrandul din Roman

Ziua Metalurgistului în ştrandul din Roman

9 ani în urmă
315
Farmacia verde: iarba de grâu

Nou pe piața legumelor: conopida mov

5 ani în urmă
315
Premii pentru școlile nemțene care au desfășurat programe Erasmus+ 

Caz înfiorător de automutilare, la Boghicea

6 ani în urmă
315
BEJ caută președinți de secții de votare cu sprijinul Inspectoratului Școlar

În a doua parte a lunii martie, Doar 29 de pensionari merg în stațiuni balneare

7 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Incendiu în comuna Dochia
  • Pokerul și Jocurile Casino în România
  • Accident rutier la Vânători Neamț

ARHIVA ZIAR

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« dec.    

Categorii

Știri recente

Incendiu în comuna Dochia

Incendiu în comuna Dochia

27/01/2023
Pokerul și Jocurile Casino în România

Pokerul și Jocurile Casino în România

25/01/2023
Accident rutier la Vânători Neamț

Accident rutier la Vânători Neamț

25/01/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .