Grapinoiu debutează la mondialele de la Rio

4vasleCanotoarea pietreană, Ana Maria Grăpinoiu, va debuta astăzi la Campionatele Mondiale de canotaj, rezervate juniorilor, care se vor desfăşura în perioada 5 – 9 august în Brazilia, pe pista olimpică de la Rio de Janeiro. Eleva antrenorului Valentin Gavril se află încă de pe data de 28 iulie în Brazilia, atunci când a plecat delegaţia României, iar în această perioadă, alături de colegele sale, a testat baza nautică Lagao Rodrigo de Freitas, cea care anul viitor va fi gazda concursului de canotaj din cadrul Jocurilor Olimpice. Ana Maria Grăpinoiu va face parte din barca de 4 vâsle la competiţia din America de Sud, cea care în urmă cu două luni a cucerit titlul european, la competiţia de la Racice, din Cehia. În Brazilia, sportiva de la CS Ceahlăul va concura alături de colegele cu care a cucerit şi medalia de aur la europene şi, înainte de plecarea spre Rio, era foarte încrezătoare. „Este un concurs foarte important pentru mine şi colegele mele. Ne-am pregătit foarte bine în ultima perioadă, sunt foarte încrezătoare şi sper să obţin o medalie pentru România în proba de 4 vâsle. Va fi o concurenţă acerbă, vor fi cele mai bune echipaje din lume, dar sperăm să facem faţă concursului”, a spus sportiva născută în judeţul Bacău. Din păcate, Alexandru Bârsan, tot de la CS Ceahlăul, a ratat participarea la mondialele de la Rio, deşi anul acesta a cucerit titlul de vicecampion european în proba de 4 rame. Elevului antrenorului Valentin Gavril a avut timpi mai slabi la antrenamente în ultima perioadă, ceea ce i-au făcut pe antrenorii de la lotul naţional să îl înlocuiască cu un alt coleg. La mondialele de canotaj de la Rio vor fi prezenţi peste 600 de sportivi din 50 de ţări, iar Brazilia găzduieşte în premieră o competiţie mondială de canotaj, care se vrea un test înainte de JO de vară din 2016. Antrenorul Valentin Gavril a vorbit în ultima perioadă cu eleva sa, a făcut o radiografie a competiţiei din Brazilia, şi a explicat de ce Alexandru Bârsan a ratat concursul de la Rio.

Rep: Domnule Gavril, aţi vorbit cu Ana Maria Grăpinoiu, cum a găzit baza nautică din Brazilia şi ce aşteptări aveţi de la aceste mondiale?

V.G: Ţinem legătura cu sportiva, mai mult aşa şi prin marea tehnologie, s-a acomodat la fus, e bine, este ceva deosebit, chiar bucuria de a concura pe pista olimpică de la anul prin deschiderea acestor Campionate Mondiale de juniori, este o mare bucurie atât pentru mine cât şi pentru ea. Fetele sunt hotărâte să câştige, vom vedea la final ce se va întâmpla, dar echipajul este cotat ca şi pregătire de 100%.

Rep: E un avantaj că va fi în barcă cu colegele cu care a luat aurul la europenele din Cehia?

V.G: Da, bineânţeles, echipa s-a sudat, este un echipaj foarte puternic, de asta am şi aprobat să se plece cu atâtea zile înainte să facă acomodarea, pentru că s-a muncit foarte mult în cei 5, 6 ani de când Grăpinoiu face canotaj şi uitaţi că salba ei de medalii la europene şi mondiale este foarte valoroasă. Ea termină junioratul anul acesta şi sper ca ultima medalie pentru ea la mondialele de juniori să fie tot una de aur.

Rep: Vorbim de proba de 4 vâsle, care ar fi principalele contracanditate ale României la locul întâi?

V.G: La juniori totul este necunoscut, de ce spun asta, nu s-au întâlnit cu Australia, cu SUA sau Canada, cu China care a câştigat anul trecut, este o loterie faţă de senioare unde, dacă stăm să ne gândim, îţi cunoşti adversarii din urmă cu 3, 4 ani, aici nu se cunosc, dar prin pregătire şi multă muncă sunt hotărâte să câştige.

Rep: Ce ar reprezenta pentru Grăpinoiu o medalie la mondiale?

V.G: Ar reprezenta foarte mult pentru că s-ar putea ca la anul, dacă echipa de 4 vâsle a României trece de la junioare la senioare, să fie o componentă a ţării noastre la Jocurile Olimpice, ţinând cont că noi mai avem şi alte sportive, chiar dacă acum sunt la Steaua, Ana Simion sau Dorina Otea, care au plecat de la CS Ceahlăul, s-ar putea să se sudeze şi să facă parte din echipajele de la anul la JO deoarece şi la anul se mai pot califica încă două echipaje de la noi pentru JO.

Rep: Din păcate, Alexandru Bârsan a ratat prezenţa la mondiale, de ce?

V.G: Sincer să vă spun, chiar neseriozitatea în pregătire şi i-am şi explicat că ultimele două săptămâni sunt foarte grele atât psihic cât şi selecţia care a făcut-o. Şi-a dat singur cu piciorul în această şansă, trebuia să fie în barca de 4 rame unde şi ei au fost vicecampioni europeni, s-a făcut selecţia, a intrat un alt coleg de-al lor, i-am spus că până nu se vede la avion să ştii că nu eşti titular în barcă, aşa s-a întâmplat. Am mai avut cazuri asemănătoare lui, dar sper că lecţia asta să îi fie învăţătură de minte pentru viitor deoarece mai are un concurs important, selecţia pentru lotul de tineret şi dacă nu îşi vede de treabă şi nu este serios, cade de acolo şi s-a terminat şi cu sportul de performanţă. Păcat, are calităţi deosebite, dar trebuie să mai ai şi foarte foarte multă minte. Dacă nu îmbini pregătirea fizică şi cu teoria şi cu munca asta psihică care este foarte importantă, muncim degeaba. Am vorbit cu el săptămâna trecută, a venit la Piatra, ce putem face, regretele sunt tardive, dar dacă nu îşi dai seama că după 5,6 ani de muncă trebuie să fii perfect şi mai ales în sportul de performanţă unde trebuie să fii serios, trebuie să îţi pregăteşti programul de odihnă, ambarcaţiunea, nu eşti titular 100% într-o barcă, şi uitaţi la el s-a întâmplat, colegii lui sunt în Brazilia, el este acasă.