Gospodarii pregătesc campania de primăvară / Se pun ouăle la „cloştile” electrice

oua 004

Ţăranii ştiu că în momentul începerii campaniei agricole de primăvară orice zi valoarează enorm în ecuaţia asigurării unei recolte bogate la toamnă. În următoarele două săptămâni se poate da startul afacerilor cu pui de o zi, atât pentru carne cât şi pentru găini outoare. O vizită prin satele vecine Romanului ne face să observăm că, uşor, uşor oamenii au început ca odată cu zăpada ce se topeşte să se pregătească pentru curăţatul pomilor şi a viilor, alesul seminţelor pentru noua recoltă şi, pregătirea clocitoarelor pentru prima serie de pui ce vor apare după cele trei săptămâni de incubare. În Butnăreşti, comuna Secuieni, am poposit şi la o familie de pensionari care doreşte ca în fiecare an să fie un bun exemplu pentru toţi consătenii. Nea Petrea şi tanti Anica chiar dacă au trecut peste pragul de 65 de ani nu vor să se lase mai prejos faţă de vecinii mai tineri şi mai în putere şi, cu înţelepciunea dată de trecerea anilor şi experienţa căpătată prin munca de zi cu zi se pregătesc să pună la clocit prima „şarjă” de ouă. Au achiziţionat o clocitoare modernă pe care au dat aproape jumătate din pensia pe o lună dar speră ca în toamnă când se vor număra bobocii să îşi recupereze această investiţie. Cu acest miniincubator modern nu vor mai fi nevoiţi să stea la „mila” vreunei găini care să pice cloşcă şi, în mod garantat vor avea la sosirea toamnei pui mari şi viguroşi.

 

„Au ieşit puii pe bălegar!”

Cu foarte mulţi ani în urmă, tânără fiind tanti Anica a apelat la ajutorul unei femei mai în vârstă pentru a alege cele mai bune ouă pe care să le pună la o cloşcă. „Experta” a venit la cererea tinerei Anica şi a luat fiecare ou la verificat. „Acesta este bun, acesta este rău şi nu o să iasă pui din el” spunea bătrâna cea pricepută uitându-se în bătaia soarelui pentru a vedea „bănuţul” care garanta faptul că oul este bun pentru a da naştere unui pui. Din grămada de ouă pregătită pentru analiză bătrâna „expertă” a selectat aproape 20 ce au fost aşezate cu grijă în cuibar peste care a fost aşezată cu mare grijă găina ce „căzuse” cloşcă. Tanti Anica a luat ouăle declarate „neconforme”, vreo 10 la număr, şi le-a lăsat pe grămada de gunoi de grajd pentru a fi aruncate odată cu mraniţa formată pe câmp ca şi îngrăşământ. Din cele 20 de ouă selectate de bătrâna cu experienţă au ieşit după 21 de zile 14 pufoşenii drăguţe iar restul de 6 ouă s-au dovedit a fi „limpezi”, adică neclocite. Cea mai mare surpriză a venit la câteva zile mai târziu când toată familia a observat pe grămada de gunoi 3 pui ce piuiau de zor după ajutor. „Au ieşit puii din bălegar! Ouăle erau bune pentru cloşcă şi, pentru că temperatura gunoiului de grajd a fost aşa cum trebuie şi constantă au ieşit puii. Cloşca i-a înfiat şi pe aceştia care au crescut mari şi frumoşi. De atunci am hotărât să mă ocup personal de selectarea ouălor pentru cloşcă şi nu am dat greş” povesteşte tanti Anica cu umor această păţanie trăită la prima experienţă de acest gen. Acum ştie cum trebuie ales oul pentru a fi sigur că din el va ieşi o mândreţe de pui. „Se iau ouăle de la găinile „călcate” de cucoş, neapărat. Să alegi ouăle mari ca să iasă puii sănătoşi şi să ai grijă ca atunci când puii ies din găoace să le asiguri o temperatură cât mai bună pentru a nu se „chirci” de la frig. Sunt foarte sensibili la frig! Ne mai sfătuieşte tanti Anica. Se pare că un rol foarte important îl are şi acela care pune mâna pe cloşcă şi pe ouă, trebuie să fie bun la mână, şi s-a dovedit că nea Petrea a fost întotdeauna cu „mâna bună”.

Faţă de anii tinereţii când stătea „la mâna” vremii şi a hachiţelor găinilor de a cădea sau nu cloşcă acum, buletinele meteo şi incubatoarele sunt de mare folos pentru a asigura din timp puii care, odată cu venirea toamnei asigură aprovizionarea cu ouă şi carne atât pentru propria gospodărie cât şi pentru „copchii” aflaţi la oraş.

„Aveţi grijă cu alegeţi ouăle şi nu cumva să le puneţi la frigider că nu mai ies puii!” ne-a mai avertizat tanti Anica în timp ce plecam spre casă hotărâţi să încercăm şi noi „aventura” pornirii unei afaceri promiţătoare: cea a creşterii găinilor pentru ouă şi carne care să ne asigure o hrană sănătoasă în locul tradiţionalului porc aducător de colesterol şi grăsimi în trupul nostru.

Dan VASILIU