Glorie şi recunoştinţă veşnică eroilor neamului! – Ceremonie militară la Cimitirul Eroilor

eroi ce (7)

Ziua Eroilor a fost cinstită ieri, cum se cuvine, şi de oficialităţile nemţene care, împreună cu reprezentanţii instituţiilor descentralizate, ale celor din Ministerul Apărării sau al Afacerilor interne, cu cei de la partide sau diverse asociaţii au participat la ceremonia oficială care a avut loc la Cimitirul Eroilor din Piatra Neamţ.
Sutele de copii care au asistat la festivitate au dat un plus de culoare şi de viaţă şi au fost reperul care a completat un imaginar arc în timp între trecut şi viitor.
Printre participanţi s-au aflat Vlad Angheluţă – prefectul judeţului Neamţ, Culiţă Tărâţă – preşedintele Consiliului Judeţean, senatorul Liviu Bumbu, deputatul Constantin Moisii, viceprimarii Aurelia Simionică şi Adrian Grigoraş, Emilia Arcan – vicepreşedintele Consiliului Judeţean , consilieri judeţeni sau locali, reprezentanţi ai veteranilor de război, ai rezerviştilor, ai revoluţionarilor. Toate aceste entităţi, inclusive instituţiile descentralizate sau partidele politice (PSD, PC, UNPR, PDL) au depus şi coronae de flori la cele două monumente ridicate în memoria eroilor neamului.
După slujba oficiată de un sobor de preoţi, prefectul Vlad Angheluţă a ţinut un discurs în care a punctat faptul că “Această zi, care ne reuneşte, reprezintă unul dintre momentele importante de cinstire şi pomenire a eroilor neamului nostru, care, prin exemplul sacrificiului suprem, au pus piatra de temelie a libertăţii şi demnităţii naţionale”.
Apoi, prefectul Angheluţă a subliniat recunoştinţa pe care contemporanii trebuie să o aibă faţă de înaintaşi: „Recunoştinţa noastră se îndreaptă către eroii care şi-au sacrificat viaţa în războaiele de Independenţă, de întregire a neamului şi de apărare a naţiunii, către eroii care au fost ucişi în lupta de rezistenţă împotriva comunismului şi cei care au suferit în temniţele comuniste, către eroii martiri ucişi în timpul evenimentelor din decembrie 1989. De asemenea, nu putem să nu ne manifestăm recunoştinţa pentru cei care şi-au jertfit viaţa în teatrele de operaţii din afara graniţelor ţării, în misiuni internaţionale, sacrificiul suprem al eroilor noştri fiind dedicat năzuinţelor de libertate a naţiunilor atât de greu încercate. Este o dovadă a curajului şi altruismului care caracterizează ostaşul roman”.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a uitat nici de încărcătura religioasă a zilei de ieri când creştinii au sărbătorit Înălţarea: “Încărcătura spirituală a acestei zile este dublată şi de importanta sărbătoare creştină a Înălţării Domnului. Odată cu aceasta, poporul român îşi serbează istoria eroismului său legendar, presărată cu nenumărate exemple ale faptelor de vitejie care au contribuit la clădirea României libere în care trăim astăzi. Avem o datorie sacră de a preţui valorile neamului şi a le cultiva cu grijă, preţuire pe care o putem încununa doar prin fapte bune, care, în acest moment, sunt necesare mai mult ca oricând. Privim cu respect şi admiraţie către trecut, aducând un pios omagiu tuturor eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi a neamului nostru. Avem datoria de a transmite aceste gânduri şi sentimente mai departe, urmaşilor noştri, astfel încât recunoştinţa purtată eroilor neamului să dăinuie peste timp. Glorie şi recunoştinţă veşnică eroilor neamului!”.
Au rostit apoi cuvinte gen.mr. Nicolae Pruteanu, preşedintele A.N.V.R. filiala Neamţ şi gen.brig.(rtr) Octavian Mancu, preşedintele A.C.M.Rz.R filiala Neamţ. Venerabilii ofiţeri au amintit de jerta de sânge dată de armata şi poporul roman pentru apărarea valorilor naţionale, de sacrificiile ostaşilor români pe diverse fronturi de luptă.
Ceremonia s-a încheiat cu cel mai aşteptat moment de către asistenţă (mai ales de către elevii prezenţi), adică cu defilarea militarilor de la Batalionul din Piatra Neamţ, Jandarmerie şi ISU. Cu steagul de luptă al batalionului în frunte, ostaşii din Detaşamentul de defilare au smuls ropote de aplauze în timp ce ţineau cadenţa pe marşul militar.

D. VINCA