GIROV: Ședință de Consiliu Local cu public

girov sarion_resize

girov sarion_resize

Tina-Girov , foto 3 *Oamenii vor liniște în Primărie și treburi bune în comună * Primarul Florinel Sarion le înțelege păsurile, este de partea lor *Unii consilieri locali se „pun de-a curmezișul“, fac pe „Gică contra“ *Probleme stringente ale comunității rămân nerezolvate din lipsa cvorumului * Pe agenda edilului se află mai multe investiții de interes public *La orizont există două proiecte mari aducătoare de bani europeni

Vinerea trecută era programată ședința Consiliului Local Girov. O întrunire cu ecou în rândul locuitorilor comunei Girov. Lumea știa de acea ședință, foarte mulți cetățeni fiind foarte curioși dacă se va ține acea ședință, dacă se vor rezolva problemele puse în discuție, dacă se vor putea adopta multele proiecte de hotărâri prinse în ordinea de zi. Motiv pentru care foarte mulți locuitori din satele comunei Girov s-au și prezentat la acea ședință a Consiliului Local. Au sperat că, prin prezența lor acolo, treburile vor lua o altă turnură. Adică vor merge pe calea cea dreaptă. Calea legală! Și, de ce nu, oamenii au vrut să vadă „pe viu“ cum lucrează aleșii lor, cei cărora le-au acordat încrederea și votul de învestitură în funcțiile de consilieri locali, viceprimar și primar.

*Încă o amânare sine die

N-a fost să fie! Asta pentru că ședința nu s-a putut ține din lipsa cvorumului. Mai mulți consilieri locali s-au hotărât ca, și de data asta, să saboteze ședința de consiliul local, iar proiectele de hotărâri să nu primească girul lor. Să fie amânate sine die! Din păcate sunt și multe probleme urgente, care nu suferă amânare. Ne referim la cele care vizează bunul mers al treburilor obștii. Proiecte de care depinde aducerea de fonduri financiare în comunitate, poate chiar soarta unor cetățeni ori agenți economici din comună.

Dăm un exemplu de amânare a unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de consiliului local de vinerea trecută. Societatea Prisi-Prod a solicitat trecerea în proprietate sa a terenului de sub clădirea firmei. Pentru că, la cumpărarea respectivului imobil, nu a intrat și terenul de sub el. În acte a fost trecută doar clădirea, că așa era atunci. Acum, firma vrea să apeleze la un credit bancar. Drept gaj, pune clădirea. Dar fără pământul de sub ea, banca nu este de acord să ia în considerare garanția. Așa că firma bate pasul pe loc, din lipsa resurselor financiare. O societate care înseamnă ceva pentru comuna Girov și oamenii ei. A creat locuri de muncă, iar la bugetul local virează importante sume de bani ca taxe și impozite locale. Numai că, atunci când și ea are nevoie de ajutor de la aleșii locali, i se pun bețe în roate.

Tot acum primăriile din mediul rural au șanse de finanțare pe care nu ar trebui să le rateze. Este vorba de fondurile europene integral nerambursabile de care pot beneficia primăriile rurale. Până să ajungi la banii europeni, este nevoie de multe documente care trebuie să fie aprobate în ședință de consiliu local. Pentru ambiția prost înțeleasă a unor aleși locali, de suferit are întreaga comunitate. Așa se pot pierde bani de investiții, din fonduri guvernamentale ori europene.

Primarul Florinel Sarion este bine intenționat, întreaga activitate este pusă în slujba oamenilor. În derulare are mai multe investiții de interes public. Tot acum aleagă și după fondurile europene. Dar de unul singur nu poate face mare lucru. Are nevoie de colaborarea și sprijinul consilierilor locali, de care depinde soarta tuturor proiectelor investiționale. Fără girul aleșilor locali, respectivele proiecte rămân simple hârtii, fără valoare, fără utilitate practică…

*Modernizarea infrastructurii, o prioritate

Oamenii judecă spiritul de bun gospodar al întâiului lor ales după starea drumurilor. În ordinea pretențiilor lor, de departe, pe primul loc se află asfaltarea drumurilor. O prioritate și pentru aleșii locali. Domeniu în care primarul Florinel Sarion are în atenție mai multe proiecte și investiții în derulare. Prezentăm și câteva lucrări de modernizare a infrastructurii. Este vorba de reabilitarea unui tronson important de drum, în punctul Dănești. Mai exact, asfaltarea drumului comunal Conțești-Verșești și plombarea drumului de la Argintaru, pe 1,5 km. Luând în calcul expunerea de motive a primarului Florinel Sarion și având în vedere cererile cetățenilor din satele Gura-Văii, Conțești și Botești prin care solicită urgentarea reparațiilor drumului Argintaru și Conțești – Verșești, Consiliul Local al comunei Girov, județul Neamț, întrunit în ședința ordinară din data de 18 septembrie 2015, a hotărât aprobarea asfaltării și amenajării drumului Conțești – Verșești și repararea drumului Argintaru.

Primarul Florinel Sarion este hotărât ca asfaltările să fie continuate în comună și aspiră la fonduri guvernamentale și europene pentru aceste investiții de anvergură. Ba mai mult, a făcut și pași importanți în acest domeniu. Chiar are și cu ce se mândri. Vorbim de cele două proiecte depuse pentru a obține finanțare europeană integral nerambursabilă. Un proiect vizează fondurile europene alocate pe Măsura 4.3 – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice. Este vorba de asfaltarea de drumuri ce duc spre exploatațiile agricole și silvice. Dar până să ajungă acolo, trec mai întâi pe la casele oamenilor din zonele respective. Cel mai răsunător proiect, aducător de cei mai mulți bani europeni, este cel depus pe Măsura 7.2 – Investiții de înființare, extindere și îmbunătățire a infrastructurii rutiere locale din zonele rurale. Pentru un astfel de proiect, valoarea fondurilor europene alocate pornește de la un milion de euro și poate ajunge și la 4 milioane, dacă este vorba de asocierea dintre comunele vecine.

Investițiile de reală utilitate publică nu se opresc aici, în vizor fiind luate și alte domenii, pe agenda edililor figurând și alte proiecte de amploare, aducătoare de confort edilitar-gospodăresc, nivel ridicat de trai și civilizație.

Mai bine pentru preșcolarii din Girov

Situația din unitățile de învățământ este o prioritate pentru edili. Mai ales acum, când sezonul rece și-a făcut simțită prezența în școlile și grădinițele girovene. Exemplu recent: îmbunătățirea condițiilor în Grădinița Girov, pentru ca preșcolarii să poată învăța într-un climat adecvat pentru un început de drum în viață, a fost un punct stringent de rezolvat pe agenda de lucru a primarului Sarion. Recent, grădinița a primit o centrală termică nouă, iar interiorul clădirii a fost reabilitat și modernizat.

*Apă la Turturești

În cea mai mare parte a comunei Girov, problema sistemului centralizat de alimentare cu apă este rezolvată. Prima investiție mare în acest sector a fost finalizată în urmă cu vreo 11 ani. După care, din aproape în aproape, s-au făcut extinderi de rețele de apă și în celelalte sate ale comunei Girov. Acum, primarul Florinel Sarion a avut foarte mult de lucru și de umblat pe drumuri pentru proiectul privind alimentarea cu apă a satului Turturești, edilul șef al comunei Girov reușind să obțină finanțarea necesară. A fost personal la București, cu proiectul, și i-a fost aprobat. A intrat la finanțare și a fost scos la licitație, astfel încât lucrările sunt la start. Proiectul se referă, mai exact, la 22 kilometri aducțiune de apă, o parte în Turturești și o parte în Căciulești. O investiție mult așteptată de locuitorii celor două sate. O investiție care înseamnă grad sporit de confort și civilizație.