Girov, poveste fără sfârșit / Viceprimarul Sarion și echipa au dus miliarde din buget la drumuri

girov2
*Primarul Olaru și consilierul Andrieș consideră ”sabotaj” tăierea alocărilor financiare pentru finalizarea Căminului Cultural
*”S-au băgat miliarde și miliarde în cămin și nu e gata… Să fie făcute lucrări, să fie recepționate și, cu contractul pe masă și legal, decontăm ce e de plătit”, spun vicele Sarion și consilierul Enache
*”Dar drumurile astea rupte de prin sate sunt tot ale comunei, merg oamenii pe ele, nu le putem lăsa așa”, adaugă majoritarii

Părea că e mai liniște în administrația locală din Girov? Ei, aș! A venit votul pe buget și, în democrația veritabilă de la Girov cele două tabere (minoritarii plus primarul Vasile Olaru versus majoritarii plus viceprimarul Florinel Sarion) au susținut două variante diferite din care, la vot, firește, a trecut doar una.
În esență, față de propunerea de proiect de buget a primarului, s-au tăiat, de pe lista de investiții: 200.000 lei de la Sala de Sport Girov, 400.000 lei de la Extindere Cămin Cultural, 445.279 lei de la Rețeaua de canalizare și stație de epurare Girov. Banii respectivi au fost redirijați prin amendamentul și votul echipei majoritare grupate în jurul viceprimarului Sarion către următoarele noi destinații investiționale: 250.000 lei la Modernizare drum comunal Gura Văii, 550.000 lei pentru Modernizare drum comunal Boțești, 250.000 lei pentru Modernizare drum Conțești – Verșești.
Singura sumă mare la investiții aflată inițial în proiectul primarului și care a ”supraviețuit” corecturilor operate de tabăra viceprimarului este cea de 280.000 lei pentru Extindere și reabilitare alimentare cu apă Gura Văii.
Ei bine, cele peste 10 miliarde de lei vechi mutate, prin votul majoritar și democratic din CL Girov au reaprins spiritele.

Ba da, ba nu!

Firește că investițiile tăiate sau finanțate sunt văzute diferit de fiecare tabără. Ambele au un punct comun – invocă termeni ca “legalitate”, “interes public”, “doleanțele cetățenilor” drept motivație a pledoariei lor.
Mare parte din discuții se învârt în jurul Căminului Cultural. O investiție sub care stau, în fapt, două contracte: unul de “reabilitare”, de vreo 20 de miliarde de lei (vechi), în care grosul banilor vine de la Compania Națională de Investiții (C.N.I.), primăria locală având obligația de a asigura doar 11% din bani; al doilea, de “mansardare și utilități”, de vreo 7 miliarde de lei (vechi), exclusive în sarcina Primăriei Girov. Executantul din ambele contracte este același, o firmă din Iași, Elmar. Până acum s-au făcut plăți pe ambele contracte, lucrarea totală fiind executată în proporție de 80%.
Poate și de la “două lucrări, aceeași clădire, același executant” pleacă divergențele de idei. Primarul, consilierul Andrieș și ceilalți din tabăra minoritară acuză: „sabotaj!”. Cei din tabăra majoritară acuză și ei, referindu-se la informațiile neclare, la bani alocați (”miliarde și miliarde”) în bugetele anilor anteriori, la o plată făcută în decembrie (”în avans”) și la faptul că ”o fi nevoie și de cămin dar au dreptate și oamenii care ne opresc și ne arată drumurile astea bombardate”.
Între timp, constructorul lucrează de zor. ”Nicio problem. Să facă lucrarea, să nu pățin ca altădată când s-au dat bani în avans și firma constructoare a intrat în faliment. Să se vină apoi cu recepții, cu contractual și termenele clare, cu facturi pe lucrări recepționate și atunci putem face o rectificare – cum se fac anual atâtea! – și de la un alt capitol unde nu s-au cheltuit putem muta banii necesari. De ce să blocăm tot bugetul comunei, pe investiții, în acest cămin?”, spune și întreabă tandemul Sarion-Enache.

Bani plătiți în avans, constructorul în faliment

Dacă pentru tăierea banilor de la Sala de Sport (2 miliarde de lei vechi), primarul nu a spus decât că e păcat să tot rămână investiții nefinalizate, și el și consilierul Andrieș au fost mai fermi cu privire la tăierea banilor pentru ”canalizare și epurare Girov” (4,45 miliarde de lei vechi). Nici adversarii nu contestă importanța investiției dar țin să amintească faptul că la mijloc ar fi vorba de bani deja dați (în avans) unei firme care a ajuns în lichidare judiciară: ”De ce să dăm bani de două ori. Să se vadă cine sunt vinovații, să se recupereze banii!”.
Primarul, firește, cunoaște situația (”dar cine nu o cunoaște?”), știe că este și o anchetă care vizează firma respectivă și… cam asta e…
Miza importantă a discuției ține însă de cele peste 10 miliarde alocate pentru drumuri (modernizări prin turnare de covor asfaltic sau reabilitări). ”Nu au nici măcar proiect, nici SF, cum să aloce banii așa”, spune primarul Olaru.
”Bineînțeles că problemele trebuie rezolvate legal, cu proiecte, cu licitații – parează tabăra Sarion-Enache. Prima atribuție a Primarului este să pună în executare hotărârile de Consiliu Local. Deci primarul și aparatul tehnic din Primărie să se ocupe de toate aceste proceduri. Nu trebuie să dureze foarte mult. Când vor fi gata hârtiile, nu se va putea plânge nimeni că nu sunt bani alocați. Că așa ni se pare corect, nu doar să spunem că facem una sau alta, ci să alocăm și resurse. Iar problema drumurilor în Girov este una reală și dramatică. Avem o comună mare, cu multe sate, aflate chiar la distanță unele de altele. Merg copiii la școli, vin oamenii din sate spre centrul comunei, și-și rup picioarele și mașinile prin aceste drumuri. Păi ne lăudăm că suntem europeni dar ne complacem dă dăm, mereu și mereu, la propriu și la figurat, în gropi?”

Discuții au fost și vor mai fi la Girov. Până la urmă, dacă e să fie privită și jumătatea plină, e bine că există dezbatere, că există democrație. Că sunt mai multe puncte de vedere. Pentru că, vorba cuiva, unanimitatea generează liniște și ”în liniște se poate fura cel mai bine banul public”. Dar dacă Puterea și Opoziția sunt vii, se mai uită un ochi la o mână și parcă e mai bine. Chit că la Girov, de ceva ani încoace, uneori nici nu prea mai știe nimeni cine e Putere și cine Opoziție…
Acum, până una alta, bugetul a fost disecat și operat de ”chirurgii” Sarion & Enache & comp iar Olaru & Andrieș & comp au trebuit să se mulțumească cu rolul de ”asistenți”. Că – place sau nu – ăsta e și avantajul și dezavantajul democrației: minoritatea se supune majorității…

Daniel VINCA