GHINDĂOANI: Grija primarului, drumurile şi apa

Iuliu Savin, primar Ghindăoani Comuna Ghindăoani ar trebui să fie una foarte uşor de păstorit. Are un singur sat, o singură şcoală, drumuri mai puţine. Primarul Iulia Savin, ne-o taie scurt: „Probleme sunt foarte multe de rezolvat şi la noi. Pentru unele ne zbatem de ani de zile şi parcă tot nu reuşim să le dăm de capăt. Banii sunt puţin, vin foarte greu ori cu ţârâita… Pretenţiile oamenilor sunt mari, unii şi-au pierdut răbdarea, vor să vadă investiţiile finalizate. Mai ales cele începute cu mulţi ani în urmă… „

Cunoaştem foarte bine mersul de melc al investiţiilor de la Ghindăoani, i-am dat dreptate primarului Iuliu Savin. Dar asta nu-l ajută cu nimic…

Marea lui grijă sunt, acum, drumurile şi apa. Pe rând am discutat pe îndelete despre stadiul fiecărei investiţii în parte.

 

* Un drum, la asfaltare

 

În privinţa drumurilor, am zărit un licăr de speranţă şi bucurie pe chipul primarului Iuliu Savin. Avea motive. A venit şi cu explicaţiile de rigoare: „Deja au început lucrările de asfaltare a drumului ce duce din centrul civic Ghindăoani până la limita cu comuna Grumăzeşti. Este şi un curs de apă acolo, trebuie mai întâi să se realizeze regularizarea lui, e de făcut dig de-o parte şi de alta, ca apoi să se treacă la asfaltarea drumului. Oamenii aşteaptă de multă vreme modernizarea acestui drum, pentru că le scurtează calea până la Târgu Neamţ cu vreo 10 km.”

Un alt drum, cel care pleacă din centrul comunei şi  duce spre Bălţăteşti, este deja proaspăt asfaltat şi are rigole de scurgere a apelor pluviale. Probleme sunt pe drumul judeţean ce străbate comuna Ghindăoani.  În primul rând, pentru că drumul  este asfaltat pe doar 20 la sută din lungimea lui. Unde s-a asfaltat, s-au turnat doar două straturi, nu şi cel de al treilea, adică stratul de uzură. Motiv pentru care deja au început să apară găurile…Edilii au intrat în alertă.

„Ieri a fost viceprimarul nostru la Consiliul Judeţean Neamţ, la domnul vice Dan Manoliu să discute problema acestui drum. Să ne ajute cumva, să se facă ceva pentru a opri „găurirea”  în continuare a drumului judeţean. Neapărat trebuie turnat şi cel de al treilea strat de asfalt, cel de uzură,” ne-a declarat primarul Iuliu Savin.

Bună ar fi şi continuarea lucrărilor de asfaltare a drumului judeţean ce străbate de la un capăt la altul comuna Ghindăoani. Să se treacă şi dincolo de centrul civic, unde s-a oprit acum asfaltul…

 

*Până la finalizarea investiţiei, apa se cară tot cu butoaiele…

 

Investiţia privind realizarea sistemului centralizat de alimentare cu apă este una cu cântec, fredonat pe la două ministere. Cel de la care s-a aprobat finanţarea şi apoi la cel care chiar trebuie să facă această operaţiune, adică să dea banii. Care nu-i prea dă, motiv pentru care în 2013 s-au şi sistat lucrările. Cum a decurs povestea, aflăm de la primarul Iuliu Savin.

„Investiţia a început în 2008, prin convenţie cu Ministerul Mediului, după care, în 2012, a fost preluată de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Timp în care o factură n-a fost plătită, iar lucrările au fost oprite anul trecut. Ele s-au reluat, trebuie să înceapă treaba la sistemul de captare a apei. Aici avem şi o schimbare de amplasament, în cel vechi erau probleme cu potabilitatea apei, de asta am mutat zona de captare. Pe reţea, conducta este pusă în pământ în procent de 20 la sută. Aşteptăm să vină banii pentru această investiţie, ca s-o putem finaliza. Astăzi avem o întîlnire cu conducerea firmei care execută aceste lucrări, vom stabili toate detaliile.”

Până atunci, oamenii contiună să care apa cu butoaiele. Pentru consumul propriu în gospodărie, dar mai cu seamă pentru adăpatul animalelor.  Că sunt mari probleme cu apa potabilă, mai ales în zonele mai ridicate.

Tina CONDREA