Gheorghe Ştefan: Consiliul Concurenţei nu stabileşte ce reprezintă ajutoare de stat

stefan

Primarul Gheorghe Ştefan a prezentat, ieri, în şedinţa consiliului local, punctul de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la interpretările apărute pe tema ajutoarelor de stat.
Potrivit acestui punct de vedere, singurele instituţii care pot decide dacă asocierea statului cu o firmă privată sau finanţarea acesteia de la bugetul de stat este ajutor de stat sunt Comisia Europeană sau o instanţă naţională de judecată.
”Vreau să explicăm nişte lucrări apropos de controvorsele care apar în domeniul ajutorului de stat. Se fac diverse speculaţii în acest sens, referitor şi la FC Ceahlăul, şi la Perla Invest dar şi la societatea DRUPO a Consiliului Judeţean. Pe site-ul Consiliului Concurenţei apar cele 4 condiţii care spun eu că sunt cumulative pentru a fi considerat ajutor de stat. Ajutorul de minimis care se dă la firmele private, de exemplu, nu este considerat ajutor de stat. Dar precizările Consiliului Concurenţei sunt că dacă cineva reclamă că ar fi ajutor de stat, trebuie să o facă la Comisia Europeană. Şi doar o instanţă poate stabil dacă este ajutor de stat şi trebuie recuperat, deci în nici un caz Consiliul Concurenţei. Aşadar nu este cazul nostru după precizările făcute de Consiliul Concurenţei”, a declarat primarul Gheorghe Ştefan.
În cele ce urmează, prezentăm integral punctul de vedere al Consiliului Concurenţei trimis şi cotidianului ”Ceahlăul” cu referire în special la subiectul asocierii Consiliului Judeţean cu FC Ceahlăul S.A.
Aceste precizări pot fi însă extinse spre toate asocierile pe care Consiliul Judeţean sau Consiliile Locale le-a făcut de-a lungul timpului, precum şi la majorările de capital ale societăţilor din subordinea acestor consilii.
Iată integral precizările făcute de Consiliul Concurenţei.

Gabriel Apetrii

CONSILIUL CONCURENŢEI FACE  PRECIZĂRI
Pentru o corectă informare a dumneavoastră şi implicit a cititorilor dumneavoastră, considerăm necesar să facem câteva precizări referitoare la ajutoarele de stat.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europenă (2007) atribuţiile în domeniul ajutorului de stat au fost preluate de Comisia Europeană, iar legislaţia comunitară în domeniul ajutorului de stat este direct aplicabilă în ţara noastră.
Consiliul Concurenţei este autoritatea de contact dintre Comisia Europeană şi autorităţile române şi acordă de asistenţă tehnică autoritaţilor centrale şi locale la elaborarea schemelor de ajutor de stat şi sprijină furnizorii de ajutor de stat în cadrul procedurilor comunitare în acest domeniu.
Consiliul Concurenţei a răspuns solicitărilor CJ Neamţ referitoarea la posibilitatea ca măsurile să fie considerate ajutor de stat, atrăgând totodată atenţia că doar instanţa naţională de judecată şi Comisia Europeană se pot pronunţa dacă o facilitate reprezintă ajutor de stat.
De asemenea, Comisia Europeană sau instanţa judecătorescă sunt autoritaţile care pot emite o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, Consiliul Concurenţei neavând atribuţii în acest sens.

Martie 2014

Biroul de Presă