La ședința de prezentare a Raportului privind starea învățământului din județul Neamț în anul școlar 2015-2016, susținută ieri, în prezența oficialităților județene și a colaboratorilor Inspectoratului Școlar Neamț, inspectorul școlar general Viorel Stan a fost intransigent în expunere, dar a și „scăpat“ câte o ironie fină la adresa celor care-i doresc „debarcarea“ și nu își văd gunoiul din propria curte.
Generalul Stan i-a felicitat pe profesorii care au promovat concursul pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct, le-a mulțumit pentru colaborarea fructuoasă celor care au condus unitățile în ultimii ani și, tot cu zâmbetul pe buze, i-a rugat pe toți șefii de unități școlare să nu uite că rolul lor nu este de a sta la bârfă, ci de a aduce bani în școli și de a manageria resursa umană.
În calitate de invitat, comisarul șef Paul Costel Tablan, șeful IPJ Neamț, a punctat că încă mai există școli, 114 de clădiri la număr, care nu beneficiază de niciun fel de împrejmuire sau de sisteme de supraveghere pentru siguranța elevilor și a profesorilor. Și Ioan Popescu, inspectorul șef al ITM Neamț, a dorit să aducă în discuție un punct nevralgic al școlilor, care privește siguranța. Având în vedere că toate unitățile școlare au centrale termice, i-a invitat pe directori să consulte site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț care prezintă lista de control pentru prevenirea accidentelor.
Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Neamț, a reiterat colaborarea foarte bună cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, colaborare prin care s-a reușit implementarea unui sistem de învățământ profesional de calitate, de perspectivă. Totodată, a subliniat că este foarte importantă pregătirea resursei umane și stabilitatea locală pe piața muncii, în condițiile în care, mai nou, există o migrație a forței de muncă din Moldova spre Transilvania.
Implicarea mai activă a conducerii școlilor în organizarea sistemului de educație privind mai ales pregătirea elevilor pentru examenele naționale a fost unul dintre subiectele pe larg dezbătute de generalul Stan, pe același ton jovial adoptat încă de la începutul ședinței: „Rețeaua școlară la nivelul județului Neamț are câteva probleme, dar am și o veste bună: am schimbat abordarea pentru a ne focusa pe partea de identificare a cauzelor reale care au condus la rezultatele de la evaluarea națională, rezultate de care sunt total nemulțumit. Și vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră, domnilor directori, să ne comunicați când aveți programată ședința de analiză în școală pentru că vor fi prezenți și inspectori ai ISJ. Și trebuie să subliniez că vom face o diagnoză la sfârșitul acestui an și vom căuta soluții adevărate de a îndrepta situația, mergând până la identificarea cadrelor didactice care nu reușesc să-și dea interesul pentru pregătirea adecvată a elevilor“.
Șeful ISJ Neamț a mai precizat că imediat după concursul pentru posturile de directori au fost demarate inspecții în școli, pentru verificarea calității manageriale, iar aceste controale se vor derula până la finele anului școlar.
Geanina NICORESCU