Gaze de șist = locuri de muncă + independență energetică

arsene1

Deputatul Arsene pledează pentru evadarea de sub controlul rusesc

Deputatul nemțean Ionel Arsene crede că Guvernul României trebuie să continue proiectele legate de exploatarea gazelor de șist. Alesul PSD consider că dezvoltarea acestei industrii energetic este un factor generator de locuri de muncă dar va securiza și independența energetic a țării.

Într-o declarație politică citită ieri în camera Deputaților, Arsene leagă mesajele sale și de potențialele succese pe care el le vede în vizita premierului în SUA.
”Vizita premierului Ponta în SUA înseamnă validare și încurajare, înseamnă pregatirea unui nou capitol pentru relațiile dintre București și Washington. Nu am deocamdată suficiente informații pentru a face o evaluare pertinentă a rezultatelor acestei vizite, dar constat că premierul și interlocutorul său, vicepreședintele american Biden, au abordat domenii variate, de interes comun.
În ultimii zece ani niciun premier romîn nu a mai fost într-o vizită oficiala în Statele Unite”, a spus deputatul nemțean.
”Premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să facă pasul următor în relația cu SUA în zona economică și a cooperării comerciale, pornind de la nivelul excelent la care se află parteneriatul strategic cu Statele Unite în ceea ce privește componenentele politică și cea militară. Iar dacă vorbim de zona economică, atunci, desigur, ne referim în primul rând la compania Chevron și la controversata problemă a exploatării gazelor de șist. Subiectul Chevron a fost, întradevăr, unul discutat, dar de România sunt interesați și alți investitori americani de calibru, gen Exxon, General Electric, în zona energiei, dar și investitori în zona agriculturii, a IT-ului, menționând pe această zonă discuțiile purtate cu HP și vizita la IBM”, a mai precizat liderul PSD Neamț.
După aceste introduceri, Arsene intră și în subiect: ”Independența energetică nu este o sintagmă goală de conținut. Este o oportunitate pentru România, care poate să aducă importante locuri de muncă și scăderi majore ale prețurilor la energie. Iar aici avem exemple extreme de concrete. În SUA, de pildă, industria gazelor de șist a generat deja aproape un million de locuri de muncă directe și indirecte. Numai într-un singur stat, Pennsylvania, au fost create 72.000 de locuri de muncă în perioada 2009-2011, în urma extinderii industriei extractive. Țara noastră are șansa să urmeze exemplul altor țări și să folosească resurse extrase din România, care sunt mai ieftine decât cele transportate de peste graniță. Nu trebuie să rămânem dependențide prețurile mari pe care le practică Gazprom din Rusia, în primul rând deoarece acestea sunt influențate politic și nu sunt determinate de piața liberă”.
”Pentru România, independența energetică este un obiectiv strategic național, care poate fi atins prin folosirea resurselor convenționale, inclusive cele din Marea Neagră, dar și printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotărât să îl acorde tuturor exploatărilor de resurse neconvenționale, de gaze de șist, efectuate în România nu doar de compania americană Chevron, ci și de alte companii, atât timp cât sunt respectate toate standardele de mediu. Avantajele economice ar fi uriașe. S-a confirmat încă o dată că Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a caștiga o mare bătalie în economia mondială prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine. Gazul Statelor Unite este la o treime față de prețul din Europa, iar în ultimii ani aproape un million de noi locuri de muncă au fost create în America în domeniul expoatării gazelor și a petrolului de șist. La noi de ce nu s-ar putea?”, se întreabă alesul nemțean.
Apoi, deputatul Arsene transmite mesajele guvernamentale de încredere pentru destinatarii investitori: ”Reprezentanții Chevron i-au comunicat premierului că nu intenționează să se retragă din România, ci să comunice mai clar atât condițiile de protecție a mediului și cele tehnologice, cât și avantajele economice. Premierul a precizat că toate companiile care investesc în România trebuie să știe că nu au motive de teamă și că legea este respectată, iar persoanele care încalcă aceste legi și atentează la integritatea altei persoane sau la proprietăților sunt sancționate. Este de la sine înțeles, în aceste condiții, că o parte importantă dintre cei care azi sunt împotriva proiectului, vor fi deschiși la explicații, dar trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate țările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de rațional, dar care nu poate să impună majorității o decizie sau renunțarea la un proiect strategic național”.
Încheierea declarației politice a deputatului amintește de mesajul transmis de americani oficialilor români prin care au cerut protejarea intereselor legitime ale firmelor din SUA.

D. VINCA