Contează ingredientele, dar și vasele folosite
Gătitul este practicat de-a lungul secolelor, fiind considerat o artă în care fiecare cultură și-a adus contribuția. Metodele și ingredientele se schimbă în funcție de cultură, dar scopul rămâne același: pregătirea mâncărurilor cât mai gustoase. Toată lumea vrea să mînânce cât mai sănătos. Pentru asta ai nevoie nu doar de ingrediente atent alese, ci și de vasul potrivit.
Vasele de ceramică sunt cel mai vechi folosite la gătit din Antichitate și până în prezent, Formele timpurii de vase ceramice datează de mii de ani, dar vasele ceramice moderne au evoluat foarte mult. Ceea ce majoritatea oamenilor numesc vase de gătit ceramice sunt acum, de fapt, din metal care au fost acoperite cu un strat antiaderent pe bază de silicon derivat din nisip, acoperirea fiind aplicată prin folosirea unei tehnologii speciale numită „tehnologie sol-gel”. Vasele de gătit acoperite cu ceramic sunt numite și vase de gătit ceramice antiaderente. Aceste vase sunt adesea făcute cu o bază din aluminiu sau oțel inoxidabil pentru o conducere optimă a căldurii. Acoperirea ceramică oferă o suprafață antiaderență ușor de curățat, în timp ce baza metalică oferă capabilități excelente de conductibilitate termică.
*Vase ceramice, alegerea potrvită pentru gătitul la cuptor
Vasele de ceramică pot fi folosite mai ales la gătitul la cuptor pentru a coace o varietate de alimente, de la carne și pește, la legume și fructe. Preparatele vor fi mult mai sănătoase și mai gustoase, pentru că nu necesită adăugarea de ulei sau grăsimi suplimentare.
Vasele de ceramic sunt alegerea potrvită pentru gătitul la cuptor. Cel mai mare avantaj al folosirii vaselor de ceramică este capacitatea lor de a menține căldura și de a o distribui uniform. Acest lucru ajută ca alimentele să fie gătite în mod egal, ceea ce va duce la preparate mai delicioase și mai sănătoase. Un alt avantaj al vaselor ceramice este acela că sunt ușor de curățat. Necesită de obicei doar puțin detergent de vase, apă caldă și apoi ștergerea cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă. De asemenea, vasele de ceramică sunt durabile și rezistente la zgârieturi, ceea ce înseamnă că pot fi folosite pentru o perioadă mai lungă de timp. Un alt aspect important este faptul că vasul menține căldura pentru un timp îndelungat astfel încât mâncarea nu se răcește rapid. În plus, ceramica permite mâncării să-si păstreze aroma originală și este recomandată în special la gătirea bucatelor care necesită o preparare lungă, înceată și uniformă.
Tina CONDREA