*Programul de screening, început acum o lună, s-a şi încheiat
Programul de screening al cancerului de col uterin a fost sistat la doar o lună după ce a fost pus în aplicare. În judeţul Neamţ au beneficiat de testare doar 30 de pietrence şi 96 de femei din zona Târgu Neamţ, iar la Roman programul nu a funcţionat nici un moment pentru că nu a mai apucat validarea Centrului Regional Iaşi.
“Zilele trecute am primit o adresă prin care am fost anunţaţi că nu mai avem voie să facem gratuit recoltarea pentru Papanicolau, însă femeile, mai ales de pe la ţară, vin în continuare cu acele formulare speciale completate la medicul de familie, pentru testare. E destul de neplăcut să le spunem că nu mai pot beneficia de gratuitate, dar asta e”, ne-a declarat dr. Nicolae Popârlan care ieri era de serviciu la cabinetul gincologic din policlinica spitalului judeţean.
Fonduri pentru acest program nu numai că nu mai sunt, dar nici nu vor mai fi decât pentru Bucureşti, după cum reiese din spusele ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. “Am auzit şi noi că din martie 2013 va fi lansat un proiect pilot de screening al cancerului de col uterin care se va desfăşura în Bucureşti pe tot parcursul anului, iar dacă programul îşi va atinge obiectivele, va putea fi dezvoltat în 2014 şi în alte regiuni ale ţării”, ne-a spus dr.Daniela Marcoci, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.
Programul de screening nu a fost nici un moment agreat de medicii de familie din judeţul nostru, drept dovadă că nici jumătate dintre aceştia nu au parcurs cursurile pentru obţinerea atestatului necesar pentru consilierea pacientei şi recoltarea de probe pentru Papanicolau. Iar doctorii din zona Roman n-au primit nici până astăzi diplomele semnate de la Ministerul Sănătăţii. Astfel, reţeaua de la Roman a murit din faşă. Între timp, programul a decedat cu totul. Dar numărul cazurilor de cancer continuă să crească, de la o zi la alta.