Gata cu mofturile față de vaccinări!

Baby immunization

vaccinareAmenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru nerespectarea regulilor de vaccinare

*DSP Neamț va trebui să posteze, semestrial, pe site-ul propriu, un raport privind acoperirea vaccinală la nivelul județului și motivele nevaccinării-acolo unde sunt refuzuri * Toți furnizorii de servicii medicale care vaccinează, din sistem public ori privat, cu excepția medicilor din maternități, vor elibera, către medicul de familie, o dovadă de vaccinare cu datele fiecărei imunizări efectuate

În timp ce părinții care nu-și vaccinează copiii sunt arătați cu degetul în contextual izbucnirii unei epidemii de rujeolă în țară, iată că și medicii implicați în campaniile de imunizare primesc avertizări să-și facă mai bine treaba. Ministerul Sănătății a emis în proiect legislativ „în vederea optimizării raportării vaccinărilor de către toți furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare indiferent de forma de organizare a asistenței medicale“.

Această hotărâre de Guvern abrogă un ordin emis în urmă cu 5 ani (Ordinul MS nr.1234/2011), care nu prevede sancțiuni aplicabile în cazul nerespectării prevederilor acestui act normativ și introduce reguli stricte de raportare și monitorizare a vaccinărilor, atât pentru doctori, cât și pentru direcțiile de sănătate publică.

Pentru aplicarea noii hotărâri, Direcția de Sănătate Publică Neamț va trebui să genereze, periodic, un raport de acoperire vaccinală și să posteze, semestrial, pe site-ul propriu, raportul privind acoperirea vaccinală la nivelul județului, coroborat cu raportul privind motivele nevaccinării!

Toți furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare, indiferent de forma de organizare a asistenței medicale, în cadrul sistemului public sau privat, și indiferent de casa de asigurări sociale de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, aflați în subordinea Ministerului Sănătății sau a altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, vor fi obligați să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). Acesta constituie unicul instrument de înregistrare a furnizorilor de servicii de vaccinare. Iar toți furnizorii de servicii medicale prevăzuți mai sus au obligația de a asigura vaccinarea corectă a copiilor și de a introduce în RENV datele privind vaccinările efectuate pentru toți copiii vaccinați, înscriși pe listele proprii, precum și a celor care au vârsta maximă recomandată în Calendarul Național de Vaccinare. Neintroducerea acestora se va sancționa conform legislației în vigoare.

Medicii de familie vor fi cei obligați să introducă în Registrul Electronic Național de Vaccinări datele privind vaccinările efectuate de ceilalți furnizori de servicii medicale în baza dovezilor de vaccinare. Toți furnizorii de servicii medicale din România, cu excepția medicilor din maternități, vor avea obligativitatea de a elibera o dovadă de vaccinare cuprinzând datele aferente fiecărei vaccinări efectuate. Furnizorii de servicii care refuză eliberarea dovezilor de vaccinare, respectiv introducerea vaccinărilor în Registrul Electronic Național de Vaccinări vor fi sancționați conform legislației în vigoare. Medicii din maternități și din cabinetele medicale vor actualiza permanent baza de date a Registrului Electronic Național de Vaccinări, introducând datele aferente fiecărei vaccinări în maxim 7 zile de la administrare și cel târziu până în ultima zi a lunii calendaristice.

Nerespectarea de către furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare a obligațiilor prevăzute în prezenta Hotărâre de Guvern constituie contravenții și se sancționează conform prevederilor legale, cu avertisment la prima constatare, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei la a doua constatare, sau cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, la a treia și următoarele constatări.

Geanina NICORESCU