Garantarea coșului minim pentru fiecare locuitor

moisii

Deputatul Moisii, o tolbă de inițiative:
*Acesta este unul dintre cele 15 proiecte pe care deputatul din Colegiul 3 Neamț le pune pe masa parlamentarilor PPDD pentru a fi promovate ca legi

15 propuneri care ar putea deveni inițiative legislative – aceasta este zestrea cu care deputatul PPDD Constantin Moisii începe noua sesiune parlamentară. Deocamdată, deputatul Moisii va pune aceste propuneri pe masa colegilor din PPDD, urmând ca acelea considerate mai importante să fie susținute prioritar.
Una din cele mai importante propuneri ale lui Moisii este legiferarea garantării de către statul roman a “coșului minim” pe cap de locuitor și corectarea periodică a valorilor financiare care să asigure acest minim de subzistență pentru orice persoană.
„Am ajuns ca în această țară, dreptul la viață să fie asigurat și garantat pentru animale domestic sau sălbatice cu mai mult zel decât dreptul la viață al oamenilor. Nu se poate așa ceva. Vedem situații care frizează absurdul. Milioane de lei vechi dați lunar de statul român, din buzunarul contribuabilului, pentru hrana unui câine maidanez. Dar alocația unui copil a rămas la aceeași valoare derizorie de 42 de lei. Cheltuim ca țară, zeci și sute de milioane de euro prin arii protejate pe unde nu verifică nimeni nimic, dar am uitat să-i protejăm pe oameni. Se aruncă pe investiții care de care mai ciudate sau de câteva ori mai scumpe ca în Occident saci de bani dar uităm să asigurăm măcar o pâine modestă semenilor noștri”, spune deputatul Moisii.
Propunerea sa este inspirată din legislația altor state europene unde statul stabilește un coș minimal de consum și garantează minimul de subzistență.
Deputatul Moisii nu dorește ca inițiativa sa să devină un paravan pentru nemuncă: „După ce îi voi convinge și pe colegii din PPDD să susținem acest proiect, vom întocmi o inițiativă parlamentară prin care să protejăm și pe acest capitol cheltuirea banului public. Nu doresc nicicum ca punerea în practică a acestei idei să devină o nouă pomană electorală la îndemâna unor primari sau politicieni care au perpetuat cumpărarea voturilor prin ajutoare sociale date de-a valma. Vor fi – după experiența statelor care deja au acest sistem – pârghii legale și clare. Oamenii trebuie ajutați concret când trec printr-o situație deosebită – șomaj sau altceva de acest gen – dar trebuie ajutați, la fel de serios, să găsească locuri de muncă, să se întrețină singuri, să contribuie la rândul lor la bugetele publice”.
Tot pe zona socială, o altă idee a deputatului Moisii din pachetul celor 15 propuneri vizează legiferarea, în regim de urgență, a „falimentului persoanei fizice”. Practic, tot după experiența altor state, persoanele ajunse, economic, într-o situație limită ar fi protejate față de abuzurile creditorilor, nu ar mai ajunge în situația în care o casă ar fi executată la un sfert de preț. De asemenea, executarea veniturilor unui debitor ar trebui să țină cont și de numărul de persoane aflate în întreținere. “Executarea unui datornic este firească într-o economie, dar nu trebuie făcută pe principiul unei <execuții sumare>. Dacă statul român nu intervine imediat în acest domeniu, riscurile sunt enorme. Un datornic executat fără discernământ riscă să ajungă în stradă. La fel și copiii lui, dacă nu-i mai laşi omului bani să-i poată hrăni sau casa în care să le poată asigura un pat. Cine trebuie apoi să-i preia din stradă? Statul! Deci, acum, tot noi plătim goana după înavuțire a unor bancheri care au dat credite fără discernământ și execută omul luându-i de câteva ori valoarea datoriei”, spune Moisii.

Daniel VINCA