GÂNGANIA CARE UCIDE!

Virusul West Nile a început să facă victime
În ţară sunt deja confirmate 16 cazuri de meningite şi meningo-encefalite cu virus West Nile, iar 6 dintre bolnavi au decedat

Ministerul Sănătăţii a emis o avertizare privind pericolul reprezentat de virusul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar. Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în sezonul 2017, până ieri, au fost confirmate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, în Brăila, Bucureşti, Buzău,Olt, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Sibiu şi Vrancea, iar 6 dintre victime au decedat. S-au înregistrat 3 decese la Bucureşti şi câte unul la Buzău,Braila şi Olt. Cu toate că în judeţul Neamţ nu s-a semnalat niciun caz de îmbolnăvire până la această dată, autorităţile transmit că este foarte important ca la orice semn de boală să se apeleze la medic. În perioada vacanţei şi a concediilor foarte multă lume este plecată în diferite zone ale ţării, implicit şi în cele în care virusul West Nile a făcut deja victime.
Oficialii fac menţiunea că 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome. Însă, în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. Este vorba despre febră ridicată, durere de cap intensă. În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături , erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune muscular.
Ministerul Sănătății subliniază că toate aceste cazuri, depistate și înregistrate în România, sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare. Cu toate acestea, recomandă autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecție în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.
Măsurile de protecţie sunt evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc); utilizarea de substanţe chimice repelente de ţanţari; desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoiul menajer.
În ultimii ani, în Europa, tot mai multe ţări raportează cazuri umane de infecţie cu VWN. Ţara noastră are o lungă experienţă în privinţa acestei infecţii. În 1996, România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de neuroinfectie West Nile din Europa, când s-au înregistrat 352 de cazuri de neuroinfectie West Nile (44% au fost meningoencefalite, 40% meningite şi 16% encefalite).
Urmare a implementării sistemului de supraveghere a acestei infecţii la om,
care a funcţionat neîntrerupt din anul 1997, s-au înregistrat anual cazuri de neuroinfecţie cu virus West Nile la om.
Geanina NICORESCU