luni, ianuarie 30, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa ACTUALITATE

Ga Pro Go Chemicals SA, poluare cu voie de la stat

de
10 ani în urmă
in ACTUALITATE, CETĂȚENEȘTI
Reading Time: 5 mins read
0 0
A A
9
Ga Pro Go Chemicals SA, poluare cu voie de la stat
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Accidentul de la fostul Azochim, acum S.C. Ga Pro Go Chemicals SA, în urma căruia a fost eliminată o cantitate de amoniac mult mai mare decât limita acceptată (de peste 14 ori mai mare), are rădăcini mai vechi, din momentul în care i s-a oferit societatea lui Ioan Nicolae, acum unul din miliardarii României. În momentul privatizării, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului și-a bătut joc de orice normă de mediu și i-a permis actualului proprietar să-i blagoslovească pe nemțenii din zonă, aproape zilnic, cu miros de urină stătută de vită.  Proprietarul fostei Azochim Săvineşti nu a respectat clauzele contractului de privatizare, susţine Curtea de Conturi într-un  raport pentru anul 2010.  Raportul Curţii este devastator şi arată că statul român nu a făcut nimic pentru a urmări clauzele contractuale, în special cele pentru protecția mediului. Mai mult decât atât, s-a arătat neinteresat total de politicile de mediu.

* Ce impută Curtea de Conturi AVAS-ului și cumpărătorului

1.Neprezentarea vânzătorului, în termenul prevăzut în contract (30 de zile de la închiderea anului financiar) a certificatelor emise de cenzorii societăţii, care să ateste valoarea investiţiilor efectuate de cumpărător la acea dată;

2.Nerealizarea volumului de investiţii în sumă de 8.354 mii lei (din care 396 mii lei investiţii de mediu), din totalul de 13.992 mii lei, conform Programului de investiţii din contract.

3.Pentru nerealizarea investiţiilor cumpărătorul a fost acţionat în instanţă de către AVAS fiind obligat la plata de penalităţi, pe care le-a achitat.

4.Nerespectarea de către AVAS, la întocmirea documentaţiei de privatizare, a prevederilor legale referitoare la protecţia mediului şi abordarea cu superficialitate a modului de urmărire a respectării acestei clauze; nerealizarea de către cumpărător a obiectivelor de mediu minim acceptate de legislaţia în vigoare, prevăzute în contract. (…) A.V.A.S. nu a ţinut cont de prevederile legale referitoare la protecţia mediului, respectiv: “Nu a solicitat SC AZOCHIM SA Săvineşti întocmirea bilanţului de mediu, încălcându-se prevederile Legii protecţiei mediului nr.137/1995 şi ale Ordinului MAPM nr.125/1996 pentru aprobarea procedurii de reglementare a activităţii economice şi sociale cu impact asupra mediului înconjurător; Nu a inclus, în oferta de vânzare acţiuni, obiectivele de mediu minim acceptate de legislaţia în vigoare, încălcându-se prevederile OUG nr.15/1997 pentru modificarea şi completarea Legii privatizării societăţilor comerciale nr.58/1991, ale H.G. nr.457/1997 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind procedurile de privatizare şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a vânzărilor de acţiuni, de părţi sociale şi de active, şi ale Ordinului MAPM nr.184/1997 pentru aprobarea Procedurii de realizare a bilanţurilor de mediu.”

*”Misterele” de la fostul Azochim

Pentru oamenii de meserie nu este nici un mister de ce avem atâta poluare de la fostul combinat. Instalațiile sunt vechi, neperformante, investitorul nu s-a preocupat decât formal de protecția mediului, repararea instalațiilor pentru ridicarea gradului de protecție s-a făcut formal, cu utilaje luate de la recondiționări sau dezmembrări, machiate după ce au fost trecute facturi prin mai multe firme. Cert este că toată lumea știe despre această situație și nimeni nu face nimic în fața șantajului lui Nicolae că oprește combinatul dacă i se cer prea multe investiții sau îl vinde la ruși.

Ce ar trebui să reținem, la nivel de nespecialiști?

Tancul de amoniac cu o capacitate de 15.000 de tone are o problemă. Dacă nu funcționează o pompă (Kellog) nu se poate asigura debitul de amoniac și temperatura de  minus 30 de grade necesară procesului de producție. Persoane din combinat, îngrijorate de posibilele accidente de mediu, dar și de faptul că și-ar putea pierde locul de muncă dacă ar vorbi public, ne-au dezvăluit că respectiva pompă a fost achiziționată de la dezmembrări și că nu corespunde din punct de vedere tehnic. Din această cauză supapele de deschid și amoniacul se elimină în atmosferă.

Instalația de acid azotic este una uzată din toate punctele de vedere. Metoda folosită la Săvinești de oxidare catalică a amoniacului la presiunea atmosferică și prin absorbție de apă se pare că a rămas singulară pe plan mondial! Motivul: gradul foarte mare de poluare. Atunci când se folosesc metode în care presiunea de lucru este mare, scade poluarea. De ce nu se face acest lucru la Ga Pro Co Chemicals? Costă bani și autoritățile locale preferă să închidă ochii, motivând că apără peste 700 de locuri de muncă.

S-ar mai putea discuta multe, despre instalația de neutralizare a azotatului de amoniu și nitrocalcar, cu tehnologie din anii 60, despre lucrările de retehnologizare a instalației de uree, despre inelele de tip Rashing folosite , despre depășirea periodică a concentraților de ioni de amoniu, care au loc odată cu repornirea instalațiilor.

*Concluzie

La Ga Pro Co Chemicals SA se folosesc utilaje, instalații, elemente de siguranță, provenite din dezmembrarea altor instalații din țară, care nu au siguranța unora noi. Acest lucru, adăugat vechimii instalațiilor și tehnologiei învechite, face ca riscul de poluare să fie extrem de mare. În ciuda acestor evidențe, există o autorizație eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului Bacău. Au fost respectate prevederile legale când a fost eliberată?  Există oameni de la mediu cu interese financiare sau contracte cu societatea din Săvinești? Există vreo preocupare de la instituții care ar trebui să atragă atenția asupra bombei de la fostul Azochim? A verificat cineva facturile prin care au fost achiziționate aceste utilaje și instalații? A verificat cineva lanțul de firme prin care aceste utilaje au ajuns la Săvinești (asta dacă au fost vreodată plecate) și dacă ele la origine nu proveneau de pe alte combinate ale lui Nicolae, de unde au fost luate ca fier vechi și transformate în scumpe și performante echipamente?

Întrebări la care nu presa trebuie să răspundă. Dar la care ne vom strădui să primim răspuns.

* Garda de Mediu, nu a luat notă de trecere

Pe surse am aflat că domnul Cătălin Diaconu, persoana împuternicită să asigure interimatul la Garda de Mediu Neamț s-a mișcat cel mai greu în perioada incidentului. A întârziat nepermis de mult cu prezentarea concluziilor, ca să nu mai punem la socoteală că nu a răspuns la telefon presei. Probabil va rămâne doar cu interimatul.

 

Taguri: Ga Pro Co Chemicals SAgarda de mediupoluareSavinesti
Articolul anterior

Fotbal: Ceahlăul, calendar de jocuri

Urmatorul articol

Fotbal: Ultimele pregătiri din vacanţă

AsemanatoareArticole

Incendiu în comuna Dochia
ACTUALITATE

Incendiu în comuna Dochia

27/01/2023
316
Cât de des ar trebui să îmi schimb filtrele de combustibil și ulei?
CETĂȚENEȘTI

Cât de des ar trebui să îmi schimb filtrele de combustibil și ulei?

24/01/2023
317
Incendiu la Pipirig
CETĂȚENEȘTI

Incendiu la Pipirig

25/01/2023
316
Intervenţi ale Serviciului de Ambulanţă Neamţ
ACTUALITATE

Misiune deblocare ușă la Roman

19/01/2023
316
Autoturisme avariate de bucăți de azbest căzute de pe acoperișul unui bloc
ACTUALITATE

Autoturisme avariate de bucăți de azbest căzute de pe acoperișul unui bloc

18/01/2023
318
Din nou, accident în intersecția groazei: Nouă persoane implicate, dintre care şase victime
CETĂȚENEȘTI

Persoană încarcerată în urma unui accident rutier la Bălțătești

18/01/2023
316
Mai multe articole
Urmatorul articol
Fotbal: Ultimele pregătiri din vacanţă

Fotbal: Ultimele pregătiri din vacanţă

Comentarii 9

  1. exe says:
    10 ani în urmă

    Un incident tehnic, care a avut parte de conditii atmosferice atipice CEATA, a condus la aparitia acestui articol care nu are nimic de aface cu deondologia unui ziarist care se respecta.
    Punand cap la cap franturi din informatii, unele pe surse altele din informatii oficiale , hai sa atacam Ga-Pro Co:
    -Poate ne spune autorul care este rolul inelelor Rasghig in activitatea societatii si care este influenta lor in..poluare.
    -De asemeni poate ne spune cere sunt utilajele luate la mana..II-a si cum polueaza acestea.
    Oricum, de mult nu am mai citit un articol asa de nedocumentat!
    Apropopo, de vinderea la pachet a SC Azochim (conditie obligatorie) cu SC Sofert Bacau s-a auzit???
    Pe platforma Savinesti, singura societate care a rezistat si modernizat este SC Azochim, astazi Ga-Pro-co. Stie autorul ca instalatiile sunt retehnologizate si ca toate instalatiile functioneaza?

  2. constantin says:
    10 ani în urmă

    am lucrat la cich savinesti de aceea imi permit sa-mi dau cu parerea.azot iv sau amoniac 2 au fost construit si tehnologizat dupa 1970 si avea cele mai moderne linii de automatizare.permanent se faceau purje de amoniac si nu era atata scandal.da este adevarat ca la tancul de amoniac erau unele probleme tehnice dar nu de natura sa devina bomba.daca se doresc informatii exacte rugati-l pe dl.carabet sa vi le furnizeze,este singurul profesionist credibil incolo povesti.

  3. Valy says:
    10 ani în urmă

    Ca locuitor al Savinestiului pot spune ca protectia mediului este inexistenta la Ga Pro . Numai eu am facut cateva zeci de sesizari la Garda de Mediu deoarece nu se mai poate respira aer curat in Savinesti. Pe principiul „dam de lucru la 700 de angajati , dar gazam 10.000 de locuitori ( copii si batrani, cei mai vulnerabili) , legea din Romania le permite ” miliardarilor” sa-si bata joc de cetateni.
    Eu zic ca daca ne asociem impotriva acestei ” bombe chimice” reusim sa ii obligam sa faca investitii. Altfel, vom avea in curand cateva sute de morti , asfixiati cu amoniac, in urma a cine-stie-ce accident nefericit( Doamne Fereste).
    Asa ca Savinesteni, sa ne cerem dreptul la aer curat ! Inclusiv de la guvernul Romaniei!

  4. Elena says:
    10 ani în urmă

    Garda de mediu sa-si faca datoria si sa inchida firma pana la efecuarea investitiilor pe protectia mediului.Este nepermis sa functioneze in astfel de conditii rudimentare ,punand in pericol viata atator oameni.Subscriu comnetariului postat de valy.

  5. vasile says:
    10 ani în urmă

    Constat cu placuta surprindere ca exista multe persoane de bun simt care doresc sa ia atitudine impotriva unei societati comerciale extrem de nociva in zona, atat datorita poluarii, cat si dispretului fata de cetatenii onesti ai comunei Savinesti. Subscriu initiativei lui Valy si doresc sa luam legatura (cojesneamt@yahoo.com).

  6. gaby says:
    10 ani în urmă

    Pentru EXE:
    Sa stai tu in Savinesti sa te poluieze zilnic Combinatul si mai vorbim dupa aia.
    Aceasta relicva trebuie inchisa sau modernizata.

  7. gaby says:
    10 ani în urmă

    Garda de mediu ia spagaaaaa sub forma de excursii si tace din gura iar cei din Savinesti se inbolnavesc de cancer si alte boli:
    Nu destul pe timpul lui Ceausescu ne-a scos sufletul combinatul acum trebuie sa tacem in continuare ca deranjam pe cei care stau cu mana intinsa si pupa picioarele smecherilor corupti (politistii, garda de mediu prefectul etc)

  8. eu says:
    10 ani în urmă

    nu mai plangeti ca s-ar pierde 700 locuri de munca, ca mai mut de jumatate sunt pensionari,Asa ca mai lasati-o moarta. favorizati hotul de Niculaie.

  9. popa ghe. says:
    10 ani în urmă

    Datorita platformei de la savinesti s-a dezvoltat toata zona respectiva, altfel si acum aveau stuf pe case. De pe platforma s-au furat tot felul de materiale, fiare, aparatura etc. Atunci era bine, acum hai sa inchidem tot si sa plecam sa fim sclavi in alte tari(daca ne primesc). Nu asta e rezolvarea, legile sunt rezolvarea si cei ce le pun in aplicare.Trebuia urmarit procesul de modernizare in concordanta cu respectarea mediului. E usor de spus „hai sa inchidem” , mai greu e „sa deschidem” ceva in tara asta, sa mai producem si noi ceva nu doar sa importam pe bani imprumutati de la straini.

ȘTIRI RECOMANDATE

Întrebări pentru anchetă

Întrebări pentru anchetă

9 ani în urmă
315
Persoanele cu handicap, dezinstituționalizate până în 2020

Fertilizarea in vitro sau joaca egoistă “de-a Dumnezeu”

7 ani în urmă
315
Loteria Română ne vrea la cros

Loteria Română ne vrea la cros

9 ani în urmă
315
Doliu în sănătatea nemțeană / A murit doctorița Antoaneta Corneliac

BĂRBAT REȚINUT PENTRU ULTRAJ

2 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Incendiu în comuna Dochia
  • Pokerul și Jocurile Casino în România
  • Accident rutier la Vânători Neamț

ARHIVA ZIAR

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« dec.    

Categorii

Știri recente

Incendiu în comuna Dochia

Incendiu în comuna Dochia

27/01/2023
Pokerul și Jocurile Casino în România

Pokerul și Jocurile Casino în România

25/01/2023
Accident rutier la Vânători Neamț

Accident rutier la Vânători Neamț

25/01/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .