Furtuni în Neamț !

15/05/2018

*Informare de vreme rea: averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină
*Pe parcursul acestei săpămâni, la Piatra Neamț, temperatura maximă a aerului va urca până la 24 de grade Celsius
Vremea schimbă registrul termic: pleacă frigul, ploile râmân. De mâine, la Piatra Neamț, temperaturile maxime ale aerului vor urca până la 24 de grade Celsius. Ploile vor fi destul de dese, mai ales în cursul după-amiezelor, când precipitațiile vor fi însoțite de scurte intensificări ale vântului și descărcări electrice. Și nopțile vor fi mai calde, cu minime cuprinse între 8 și 12 grade Celsius.
Ieri, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată, care este valabilă de astăzi, la ora 12, și până mâine după-amiază, la ora 14. Conform ANM, în intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se vor manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși frecvent 15…25 l/mp.
Pentru astăzi, în orașul de sub poalele Pietricicăi, Administrația Națională de Meteorologie estimează valori maxime de 17 grade Celsius și un cer variabil, cu posibile ploi. Noaptea, minima aerului va scădea până la 9 grade Celsius. Miercuri și joi, pietrenii care vor ieși în oraș vor avea nevoie de umbrele. În aceste zile, temperaturile maxime ale aerului vor arăta 22 de grade Celsius. Cerul va fi mai mult acoperit. Vineri va fi cel mai cald, respectiv 24 de grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate, iar cerul va fi mai mult senin. În weekend, vremea va fi tot caldă și ușor instabilă. Sâmbătă sunt șanse să plouă. Temperatura maximă a aerului va fi de 22 de grade Celsius. Duminică norii se vor mai împrăștia. La prânz, mercurul din termometre va arăta 23 de grade Celsius.
Ieri la amiază, pe masivul Ceahlău se înregistrau valori de iarnă, respectiv 0 grade Celsius. La Piatra Neamț și Târgu Neamț erau câte 13 grade Celsius.
În Moldova, în perioada 15-27 mai, conform estimărilor realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, media temperaturilor maxime va marca o creștere, respectiv 23…24 de grade Celsius între 15 și 18 mai. Valori medii diurne ușor mai ridicate, spre 25…26 de grade Celsius, se vor înregistra ulterior, în intervalul 20 – 27 mai, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă a anului. Regimul termic nocturn va avea o evoluție relativ similară, astfel încât temperaturile minime vor crește în primele zile, de la 8 grade Celsius pe 14 mai, până la 11…12 grade Celsius între 15 și 19 mai, pentru ca apoi, din 20 mai și până la finalul celei de a doua săptămâni a prognozei, să se înregistreze o medie relativ constantă a valorilor nocturne, de aproximativ 13 grade Celsius. Ploi în general slabe cantitativ, la nivel local, se vor înregistra pe aproape tot parcusul intervalului de prognoză.
V. ANDRIEȘ

Lasa un comentariu