Fructe tratate cu anumite substanţe toxice, expuse la vânzare fără avertizare la raft

11/12/2017

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au verificat, în decursul ultimei luni, 18 operatori economici, constatând abateri pentru care au fost aplicate 13 amenzi contravenţionale în valoare de 13.800 lei şi 5 avertismente.
Cantitatea de produse supusă verificării a fost de 15.869 kg în valoare de 55542 lei din care, cu abateri, s-a înregistrat cantitatea de 4700 kg produse în valoare de 16450 lei. Au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercialzarea produselor cu abateri, astfel încât operatorii economici să intre în legalitate.
Comisarii au identificat fructe vrac sau în ambalaje colective etichetate, tratate cu anumite substanţe ( IMAZALIL, THIABENDAZOLE, PROCHLORAZ), fără informarea la raft a consumatorilor, sau cu informaţiile netraduse în limba română, sau cu informaţiile inaccesibile consumatorilor. Ambalajele erau stivuite astfel încât obturau vizibilitatea, ori produse descărcate din ambalaje collective. Au depistat şi portocale şi grapefruit roşu de provenienţă Turcia/Grecia, pomelo de provenienţă China, Clementine de provenienţă Spania şi lămâi de provenienţă Africa de sud.
“Consumatorii trebuie să ştie că, în limita toleranțelor admise, legumele şi fructele sunt întregi, sănătoase (se exclud produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin improprii pentru consum, curate, fără materii străine vizibile, fără dăunători, fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa, fără umezeală externă anormală, fără miros și/sau gust străin. Starea produselor trebuie să le permită să reziste la transport și la manipulare, să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație”, au transmis comisarii CJPC Neamţ.
Geanina NICORESCU