Fructe exotice: mango

30/05/2019

Fructul indian care a „colonizat“ lumea întreagă!

*Gust delicious, multe vitamine, săract ăn calorii

Despre mango s-ar putea spune că est un fruct călător, având în vedere că provine din India, de-a lungul secolelor a ajuns să împânzească regiunile fertile din Africa, Europa, iar apoi a cucerit şi America. Așa că putem spune că mango este fructul indian care a „colonizat“ lumea întreagă! Şi asta datorită gustului său delicios, reprezentând un fel de mix între piersică, morcov şi ţelină, dar şi mulţimii de proprietăţi benefice sănătății.

Mango este un fruc ste plin de vitamine şi substanţe antioxidante, sărac în calorii şi cu un gust delicios. În plus, conţine cantităţi importante de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, elemente atât de importante în orice cură de revitalizare.

*„Regele fructelor” – cel mai consumat la nivel mondial

Mango, numit și „Regele fructelor”, este dintre cele mai consumate fructe tropicale la nivel mondial. Nu sunt doar fructe delicioase, ci si foarte nutritive. Moderatia este importantă, pentru că mango conține mult zahar. Mango asigură necesarul unor vitamine esențiale, îmbunătățesc digestia, au și multe alte beneficii pentru sănătate.

Mango proaspat este delicios și plin de savoare atunci când îl mâncăm simplu, ca atare. Trebuie doar curățat de coajă. Există și alte modalități în care putem consuma mango, sub formă de smoothie, sos salsa ori salată simplă, cu frunze de kale și ulei de susan.

*Mango, efecte terapeutice

Previne cancerul de colon, sân şi prostată, datorită conţinutului bogat de fenoli și de fibre alimentare solubile, cunoscute sub numele de pectină. Menţine sănătatea ochilor, întrucât  este o sursă excelentă de vitamina A şi flavonoizi ca elemente esenţiale pentru buna funcţionare a organelor vedereii. Combate indigestia, datorită aportului crescut de enzime digestive, care ajută la descompunerea proteinelor. Din acest punct de vedere, este un fruct foarte iubit de cei angajaţi în lupta cu kilogramele în plus.

Mango alungă depresia, deoarece conţine şi tryptophan, precursorul “hormonului fericirii”, serotonina. Vitamina E, prezentă din ambundenţă în componenţa frcuctului, ajută la reglarea hormonilor sexuali, intensificând apetitul sexual. Îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memoria. Aceasta pentru că pe lângă vitamine şi minerale, importante pentru funcţia cerebrală, mango mai conţine şi acid glutamic, o substanţă cu rol protector asupra nervilor. Mango curăţă tenul şi ameliorează acneea.

Tina CONDREA-ZÎPODEANU